пʼятниця, 16 грудня 2011 18:10

Спецтема: 81-і роковини Голодомору 1932-1933 років

З програми ЗНО вилучили книжки про Голодомор

З програми ЗНО вилучили книжки про Голодомор

Із програми ЗНО з української літератури на 2012 рік забрали романи про Голодомор. Ані "Марії" Уласа Самчука, ані "Жовтого князя" Василя Барки в переліку обов'язкових творів немає.

Про це повідомили у прес-центрі Центру досліджень визвольного руху.

У шкільній програмі для старшокласників обидва ці твори, що описують величезну трагедію українського народу — геноцид '32—33 років, рекомендовані для додаткового, тобто самостійного читання. І лише школярі з філологічним напрямом навчання обов'язково вивчають роман Уласа Самчука "Марія". Вивчають, але у ЗНО про нього не згадано.

Відома українська письменниця Оксана Забужко обурена цим фактом і прокоментувала: "Це манера кишенькового злодія-"тихушніка", який орудує тихцем (а це взагалі стиль роботи нашого міністра освіти Дмитра Табачника), і як мавпа з годівнички тягає банани, так він по клаптику тягає в молоді ті складові української ідентичності і самосвідомості, які дражнять "русскій мір".

"У нас багато говорять, як крадуть фабрики, заводи, пароходи, але такого роду інтелектуальна крадіжка в загальнонаціональному масштабі має прирівнюватися до злочину проти України і нашого майбутнього", — наголосила Забужко.

Історик Володимир В'ятрович, член Громадського комітету із вшанування пам'яті жертв Голодомору-геноциду '32—33 років в Україні, теж вважає, що "Міністерство освіти проводить системну політику зміни шкільних програм із предметів, котрі формують у дітей українську національну свідомість. Це все робиться без жодного громадського і широкого фахового обговорення, а часто — як зміна програм з історії у 2010 році — навіть без підписання відповідних наказів, методом "телефонного права".

В'ятрович додав: "Вилучено саме твори, які не просто є зразками високохудожньої літератури, а присвячені одній із найбільших трагедій українців — Голодомору. Це є свідченням цілеспрямованої державної політики і продовженням спроб Дмитра Табачника приховати сторінки української історії".

Нагадаємо, що ще на початку вересня МОНМС повідомило, що програма ЗНО-2012 з української літератури зазнала помітних змін. Зокрема, як зазначила прес-служба міністерства, "розширено зміст предметних умінь і навичок із теорії літератури, введено нові твори. Таким чином, вдалося збалансувати програму з української мови і літератури та привести її у відповідність до чинних програм загальноосвітніх навчальних закладів із цих предметів".

Нагадаємо, у лютого цього року Міністерство освіти заявило, що в новому підручнику з української літератури за 11 клас не буде роману Василя Барки "Жовтий князь", натомість з'явиться розділ, присвячений російськомовним поетам.

Зараз ви читаєте новину «З програми ЗНО вилучили книжки про Голодомор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути