середа, 17 червня 2015 11:22

Рік у неволі: українська льотчиця Савченко досі перебуває за російськими ґратами
7

Фото: Reuters

Минає рік, коли українська льотчиця Надія Савченко потрапила до російського полону.

Про це на засіданні Верховної Ради повідомив спікер парламенту Володимир Гройсман.

Під час війни на Донбасі у 2014 році вона брала участь в антитерористичній операції як доброволець батальйону "Айдар", залишаючись офіцером ЗСУ. Однак Савченко написала рапорт на звільнення.

Савченко брала участь у боях біля селища Металіст під Луганськом, де, йдучи за пораненими, потрапила в полон терористів 18 чи 19 червня.

Льотчиця утримувалась у полоні терористами батальйону "Заря". 19 червня в мережі набув поширення відеозапис, у якому вона, прикута наручниками до труби, гідно й сміливо відповідає під час допиту.

8 липня стало відомо, що Надія Савченко перебуває під вартою в Росії у слідчому ізоляторі міста Воронеж. Російська влада підозрює Савченко у причетності до загибелі на Донбасі двох журналістів Всеросійської держтелерадіокомпанії — Ігоря Корнелюка і Антона Волошина. За однією з версій, російські журналісти надавали інформаційний супровід одній із груп терористів і загинули, потрапивши під обстріл цієї групи українськими військами.

За версією Слідчого комітету Росії, вона перетнула українсько-російський кордон сама, під виглядом біженки, без документів, і була затримана на території РФ.

14 вересня 2014 року з'їзд партії "Батьківщина" одноголосно прийняв Савченко в ряди партії і висунув її в депутати Верховної ради, віддавши перше місце в передвиборчому списку на майбутніх виборах

24 вересня Надію Савченко етапували з воронезького СІЗО в невідомому напрямку.

10 жовтня 2014 рішенням ПЦ "Меморіал" Надія Савченко офіційно визнана політичним в'язнем. Наступним кроком має стати міжнародний статус.

13 жовтня за рішенням Басманного суду Надія Савченко доставлена в одну з лікарень Москви для проходження "стаціонарної психолого-психіатричної експертизи".

З кінця 2014 року льотчиця оголосила про безстрокове голодування. Останнє голодування завершалось 12 травня.

28 травня 2015 стало відомо, що слідство у справі Савченко завершено.

Арешт ув'язненій продовжили до 30 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Рік у неволі: українська льотчиця Савченко досі перебуває за російськими ґратами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути