четвер, 22 квітня 2010 08:26

Газ для України буде дешевшим, ніж для Польщі

Газ для України буде дешевшим, ніж для Польщі

За попередніми підрахунками ціна російського газу для України в другому кварталі 2010 буде не вище 234 доларів за тисячу кубометрів.

Про це повідомив керівник департаменту нафти та газу Мінпаливенерго Костянтин Бородін, коментуючи домовленості президентів України і Росії в газовій сфері.

"За попередніми підрахунками ціна газу в другому кварталі буде не вище 234 доларів, в залежності від якісних характеристик газу. Ціна в 234 долара - це нижче, ніж у всіх сусідніх з Україною державах, крім Білорусі", - зазначив він.

"Це ціна нижча, ніж у Польщі, Словаччині, Чехії, Угорщини, Румунії, де вона у другому кварталі знаходиться в діапазоні 300-330 доларів", - заявив Бородін.

"Це ціна нижча, ніж в Балтії, де в першому кварталі вона становила близько 260 доларів. У другому кварталі вона, напевно, буде знаходиться ближче до 275-280 доларів. Це менше, ніж у Молдові, в якій в першому кварталі ціна була 231 долар", - сказав він.

"Єдиною країною, де більш низька ціна газу в нашому регіоні залишається Білорусь у зв"язку з тим, що Газпром отримав можливість придбати 50% білоруської газотранспортної системи", - заявив чиновник.

Крім того, Бородін підкреслив: "Це дозволяє нам говорити про те, що в бюджеті 2010 року вдасться закласти достатні компенсатори, щоб зберегти на нинішньому рівні ціни на комунальні послуги".

"Досягнута домовленість дозволяє говорити про різке поліпшення конкурентоспроможності української економіки в цілому, і нашої хімічної галузі зокрема, для якої газ є не тільки енергоносієм, але й сировиною", - підкреслив він.

Також, за словами Бородіна, це зниження ціни російського газу "знизить імовірність різких курсових стрибків на валютному ринку, оскільки призведе до нарощування експорту української продукції і притоку в країну іноземної валюти".

Як відомо, у середу президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що Росія надає Україні знижку на газ у розмірі $100 при ціні газу $330 за 1 тисячу кубометрів. 

Українська правда
Зараз ви читаєте новину «Газ для України буде дешевшим, ніж для Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути