вівторок, 15 травня 2012 15:32

Спецтема: Бойкот України

Євросоюз надовго закриває двері для нових членів

Євросоюз надовго закриває двері для нових членів
Фото: obozrevatel.com

Євросоюз в 2013 році на довгий час закриє двері для нових членів після вступу до нього Хорватії.

Про це заявив в хорватському місті Спліт маршал (голова) Сенату Польщі Богдан Борусевич.

За його словами, "Хорватія входить в Євросоюз в останній момент", після чого піде тривала пауза в розширенні ЄС, що пов'язано зі складеною в даний час несприятливою економічною кон'юнктурою.

При цьому Польща активно підтримує приєднання до союзу нових держав південно-східної Європи, зазначив Борусевич, який приймає в Хорватії участь у конференції "Регіональний розвиток і фонди ЄС - польський досвід".

Хорватський віце-прем'єр Бранко Грчіч повідомив учасникам зустрічі, що вже в другій половині 2013 року Хорватія очікує отримати на цілі розвитку 450 млн євро з фондів ЄС, а в 2014 - 1,08 млрд євро. "Це величезна сума і країні необхідно підготуватися до її освоєння", - зазначив Грчіч.

Міністр регіонального розвитку Польщі Ельжбета Беньковська, в свою чергу, порадила хорватському уряду максимально ефективно витрачати виділені Євросоюзом кошти. За її словами, яскравим зразком нераціонального освоєння фондів ЄС є Греція, приклад якої показує, до чого це може довести.

Помічник міністра закордонних справ Хорватії Хрвойе Марушіч зазначив, що вступ країни в Євросоюз надасть їй нові можливості, в першу чергу, економічного розвитку. "І після приєднання до ЄС Хорватія продовжить допомагати іншим країнам регіону в їхньому прагненні до євроінтеграції, і тим самим зробить внесок у зміцнення стабільності в південно-східній Європі", - підкреслив він.

Нагадаємо, протягом кількох місяців перед Євросоюзом стоїть також питання вступу Сербії, яка тривалий час домагається членства в союзі. На початку березня члени Європейського парламенту попросили лідерів Євросоюзу схвалити надання Сербії статусу кандидата на вступ до складу Європейського співтовариства. Трохи раніше з таким проханням звертався також Рада міністрів ЄС з загальних питань.

Однак проти висловилося уряд Румунії, в якому зазначили, що Бухарест не підпише угоду до тих пір, поки сербський уряд не дасть гарантії правового захисту тридцятитисячний румунської меншини на території своєї країни. Проте пізніше Румунія відмовилася від претензій до Белграду.

У березні на саміті в Брюсселі Євросоюз прийняв рішення надати Сербії статус кандидата в члени ЄС.

Зараз ви читаєте новину «Євросоюз надовго закриває двері для нових членів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути