середа, 22 січня 2014 17:37

Спецтема: Євромайдан-2013

"Якщо не розпустять владу, Україну чекає кривава весна" – колишній міліціонер

"Якщо не розпустять владу, Україну чекає кривава весна" – колишній міліціонер

"Те, що Луценко пропонує створити протиуряд — фокуси. Тільки розмови. Треба розуміти, що всі ці зібрання, віче, комітети тільки затягують час. Що вони дають? Опозиції треба ставати зі щитами між людьми та "Беркутом", - говорить екс-мер Лубен на Полтавщині Василь Коряк. Він колишній міліціонер, 28 років працював слідчим у Лубенському райвідділі міліції. - Або мають прийти і намалювати для людей червоні лінії, такі собі кордони, щоб їх не переступали. Хоча може не допомогти, бо люди дедалі менше слухають опозицію. Коли вчора вийшов Кличко, було видно, до нього мало хто прислухався".

Коряк вважає, стріляти в людей на вул. Грушевського розпочали незаконно.

"У законах сказано, що спецпідрозділи можуть таке робити тільки тоді, коли є реальна загроза життю. Наприклад, коли хтось хапає за горлянку. Всі бачили ту загрозу. Серед білого дня люди стояли за 200-300 метрів від "беркутівців", а їм з такої відстані стріляють у шию. Був в шоці, коли "беркутівець" поцілив у активіста, розвернувся до своїх і радісно підняв руки вгору. Мовляв, ура, попав. Як на полюванні на кабана. Він навіть не уявляє, як почуваються люди на тій стороні, без зброї, - продовжує Василь Коряк. - На БТР-і, який притягнули на Грушевського, є кулемет. БТР легко спалити. Але може бути біда, коли встигнуть постріляти по людях з кулемету. Думаю, за сьогодні-завтра влада планує зачистити столицю від активістів, на це є рішення суду. За цей час можуть бути ще десятки смертей, сотні поранених, тисячі арештованих. Але всіх не заарештують, бо нікуди їх саджати.

Коряк припускає, весною в Україні може розпочатися нова хвиля революційних дій.

"Якщо не розпустять владу, Україну чекає кривава весна. Люди не пробачать крові, бо Україна - не тир. Нинішня влада думає, якщо почала стріляти в народ, то це його зупинить. Погано вони вчили українську історію. Коли це українців лякали кулі? Люди не підуть просто так з Майдану. Боюся, що серед народу з'являться власні снайпери або шахіди. Якщо людина зла, зневірена, в неї вистачить духу вийняти з кишені обріз чи травматичну зброю. Можуть вистежити "беркутівців" біля під'їздів чи палити можновладцям власність", - продовжує Коряк.

"Мені дзвонять студенти зі Львова, Франківська, Житомира. Всі хочуть їхати в Київ. Коли потепліє, столицю можуть захопити ці студенти, афганці, чорнобильці. Квітень-травень буде страшним. В опозиції є кілька місяців, щоб обдумати, як організувати таких людей та захопити владу. Треба розробити новий механізм створення Верховної Ради, розпустити Конституційний суд. А поки що людям краще відійди від куль і чекати реакції Європи".

Зараз ви читаєте новину «"Якщо не розпустять владу, Україну чекає кривава весна" – колишній міліціонер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

82

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути