понеділок, 02 листопада 2015 11:23

Експерт сказав, чим загрожує Україні імітована боротьба з корупцією

Експерт сказав, чим загрожує Україні імітована боротьба з корупцією
unian.net

Остання критична заява Transparency International Україна з приводу формування антикорупційних органів є сигналом для президента.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав екс-нардеп Тарас Стецьків.

"Така заява має вагомі підстави. Оскільки аналіз усієї діяльності президентської вертикалі у боротьбі з корупцією впродовж цього року показує, що влада йде по лінії формальних інститутів. Але прагне шляхом впливів на комісії, що призначають цих прокурорів, інших посадових осіб, поставити лояльних до президента осіб. Або ж створити формальні інститути - наприклад Антикорупційне бюро, інші органи. Але так, щоб вони не вели ніякої реальної роботи", - зауважив колишній парламентар.

Екс-нардеп вважає, що така реакція правозахисників говорить про загрози для країни.

"Перша - зовнішня. Наші європейські, американські союзники все це добре бачать. І заява шанованої міжнародної організації - пряме цьому свідчення. Відповідно, це може позначитись на рівні підтримки України, зокрема фінансової. Вони просто перестануть її надавати, якщо буде така імітація боротьби з корупцією", - зауважив він.

Водночас, за словами Стецьківа, президент може втратити довіру суспільства.

"Друга загроза - внутрішня. Це втрата легітимності і довіри до президента з боку суспільства", - сказав екс-нардеп.

"Президент поводить себе так, як у свій час поводив себе генерал Франко в Іспанії. Друзям - все, ворогам - закон. Він спробує контролювати легітимні інститути влади, Генеральну прокуратуру, СБУ, а також новостворені антикорупційні органи яких вимагав Майдан. І використовувати для боротьби з власними супротивниками. Політичними і економічними всередині країни. І щоб ці органи не чіпали його особисто. І членів його команди", - резюмував Стецьків.

Раніше у Transparency International Україна заявили, що перші особи держави через генерального прокурора Віктора Шокіна хочуть встановити особистий контроль над ключовими антикорупційними органами, аби змусити їх працювати у власних інтересах.

Зараз ви читаєте новину «Експерт сказав, чим загрожує Україні імітована боротьба з корупцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути