четвер, 31 грудня 2015 10:45

Експерт розповів, що буде з децентралізацією на Донбасі

Експерт розповів, що буде з децентралізацією на Донбасі
фото: radiosvoboda.org

Верховна Рада провалить зміни до Конституції в частині децентралізації до завершення поточної сесії. Про це в коментарі Gazeta.ua заявив політолог Михайло Басараб.

"Цей законопроект не має шансів бути ухваленим конституційною більшістю. Але не через небажання депутатів продовжувати реформу децентралізації. Вони не захочуть брати на себе політичну відповідальність, впроваджувати її на окупованій частині Донбасу. Ідея буде провалена. Процедуру ухвалення треба починати з нуля. З висновків Конституційного суду, нового першого читання", - заявив політолог.

Експерт переконаний, що Порошенко не починатиме процедуру голосування заново. Але неголосування парламентом сприйме емоційно.

"Ці зміни є сирими. Вони передбачають прийняття цілої низки додаткових законів. Наприклад, про префектів. Але парламент їх так і не ухвалив. Тому приймати ці зміни до Конституції — непослідовний крок. Зважаючи на те, що держава-агресор не виконала жодного пункту Мінських домовленостей. Не вивела війська, не припинила збройне протистояння, не дала можливості Україні відновити контроль за державним кордоном. Відтак внесення до Конституції положення про особливості місцевого самоврядування Донецької та Луганської областей суперечить державним інтересам", - розповів він.

Політолог зауважив, що щойно спікер заявить про наявність питання про зміни до Конституції в порядку денному, біля Верховної Ради знову можуть бути сутички.

Басараб вважає, що президенту не варто дотискати Верховну Раду в прийнятті цього питання, аж поки агресор не виконає своїх зобов'язань.

"Захід спокійно сприйме таку політичну позицію українського парламенту. Жодної трагедії для України не буде", - додав він.

Нагадаємо, третя сесія Верховної Ради триватиме до 1 лютого 2016 року. У період з 18 по 22 січня 2016 року депутати працюватимуть з виборцями. А з 25 по 29 січня відбудуться пленарні засідання.

Перший заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко заявив, що у пошуках 300 голосів для підтримки змін до Конституції у частині децентралізації до другого читання "будуть розмовляти з усім парламентом, не лише з коаліцією".

При голосуванні в першому читанні цього закону біля Верховної Ради стались сутички громадських активістів з міліцією. Загинули четверо нацгвардійців. Понад сто були поранені.

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, що буде з децентралізацією на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути