вівторок, 30 вересня 2014 08:30

Експерт назвав основні помилки Гонтарєвої на посаді глави НБУ

Експерт назвав основні помилки Гонтарєвої на посаді глави НБУ
Фото: УНН

Глава Нацбанку Валерія Гонтарєва нічого не зробила для стабілізації банківської системи.

Про це Gazeta.ua сказав голова Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, коментуючи 100 днів роботи Гонтарєвої на посаді керівника НБУ.

"Їй майже нічого не вдалося зробити за виключенням того, що вона днями таки ввела зафіксований курс, щоб хоч якось врятувати ситуацію", - сказав він і додав, що за керівництва Гонтарєвої зросла девальвація, а ліквідність банків почала ще більше погіршуватися.

Причиною невдач глави НБУ Охріменко вважає, насамперед, відсутність у неї професійної команди.

"Я не розумію, чому Гонтарєва досі не сформувала правління із фахівців. Можливо, це політичні чи економічні важелі. Через те, що у неї немає команди, відбувається таке собі шарахання: то вона вводить, то знімає обмеження, то "закручує гайки", не думаючи про наслідки", - каже він.

Щоб втримати ситуацію в банківській сфері, на думку експерта, потрібно було в першу чергу заборонити вводити в банки тимчасову адміністрацію та відмовитися від скуповування валюти.

"Введення тимчасової адміністрації дуже нашкодило. Проте найбільшою помилкою було скуповування валюти на ринку. Цього не потрібно було робити, бо це спричинило девальвацією. А потрібно було навпаки спровокувати ревальвація. Тоді б, автоматично валюта почала б виходити з чорного ринку. Люди почали б її продавати", - пояснив Охріменко.

Він також вважає, що, якщо Нацбанк втримає курс, то є надія що з часом ситуація трохи заспокоїться і можна буде думати про якесь вирівнювання. "Якщо ні, то ми знову побачимо обвал курсу і не виключено, що банківська система працювати далі нормально не зможе".

Експерт наголошує, що на сьогоднішній момент банки стали заручниками депозитів.

"Адже їхній відтік триває і поки що Нацбанк не допомагає, а навпаки залякує людей. І відбувається негативна тенденція, коли люди забирають гроші з банків замість того, щоб їх туди нести", - зауважив Охріменко.

Нагадаємо, що Гонтарєва була призначена на посаду глави Нацбанку президентом України Петром Порошенко 19 червня 2014 року. До неї Національний банк очолював Степан Кубів.

Зараз ви читаєте новину «Експерт назвав основні помилки Гонтарєвої на посаді глави НБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути