вівторок, 02 червня 2015 12:10

Експеримент з Саакашвілі в Одеській області дуже важливий — політолог

Експеримент з Саакашвілі в Одеській області дуже важливий — політолог
Михаїл Саакашвілі. Фото: ukranews.com

Політолог Олександр Палій вважає, що призначення Михаїла Саакашвілі головою Одеської Облдержадміністрації — це сильній хід президента.

Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Експеримент в Одеській області дуже важливий, - зазначає фахівець. - Це перенесення реформаторського досвіду на Україну. По-друге, це спроба президента нівелювати критику з боку окремих європейців, які висловлюють своє небажання допомагати нашій країні через відсутність реформ. У Одеси — великі фінансові ресурси. Там довго живе контрабанда, діє місцева мафія. У Саакашвілі хороші шанси перемогти ці явища і домогтися поповнення державного бюджету. Змусити усіх в регіоні заробляти гроші чесно. Там багато корупціонерів і депутатів, яких пора порозсаджувати. Їх ніхто ніколи не чіпав".

Хоча у губернатора нема прямих важелів впливу на митницю й силові структури, але у нього можуть бути домовленості з президентом, що керівники цих відомств дослухатимуться до його вимог, припускає експерт.

"Гадаю, Саакашвілі пообіцяли широку підтримку в Києві, - каже політолог. - Хоча у нас уже є в уряді іноземці, але поки що вони себе не змогли яскраво проявити. За кордоном теж є більш чи менш фахові чиновники, є провладні, є хабарники. Головне, щоб цей фахівець був кваліфікований і працював на інтереси України. Користь від Сакашвілі в тому, що він здатен ухвалювати швидкі рішення. Він розповідав, як це робилося за його президенства у Грузії. Увечері у реформаторів з'являлася ідея, вранці голосував парламент, а увечері президент підписував закон. Така швидкість нам дуже потрібна. Крім того, Україна обросла шкідливими зв'язками — корупційними, родинними, професійними. Саакашвілі поза цими схемами. Тому він може перенести грузинський досвід на наш ґрунт хоча б у масштабах однієї області".

Перед новим губернатором стоїть непросте завдання — замінити більшість чиновників обладміністрації, зауважує фахівець.

"Передовсім треба звільнити тих, хто чинитиме спротив перетворенням чи саботуватиме їх. У Грузії теж не все йшло гладко. Але Міхо має досвід, як можна побороти спротив старої чиновницької братії. У будь-якому разі призначення Саакашвілі — це сильний хід президента. Якщо він справиться з областю, то може в майбутньому стати прем'єром. У нас нема серед урядовців волі до дерегуляції підприємницької діяльності. А дерегуляція відразу знищує великий пласт корупції. Якщо матимемо прем'єра, котрий зважиться на це, то зробимо прорив на шляху реформування економіки", - каже Палій.

Зараз ви читаєте новину «Експеримент з Саакашвілі в Одеській області дуже важливий — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути