субота, 07 грудня 2013 06:01

Донеччани заявили про бажання жити у вільній країні
9

Фото: Фото: Тетяна Заровна

В п'ятницю увечері на донецькому євромайдані знову зібралися близько ста чоловік. Священик греко-католицької церкви роздав чотки та прочитав молитву. Потім люди заспівали гімн і обговорили новини із столиці. Скандували: "Разом і до кінця!", "Банду геть!"

Багато хто приносив речі і діставав з гаманців гроші. Один пенсіонер пожертвував євромайдану усю свою пенсію - 1500 гривен.

- Нам треба покаятися за те, що у нас була радянська влада - за те, що ми її допустили, - розповіла 66-річна донеччанка, яка принесла для майдану трилітрову банку меду, нові в'язані шкарпетки, шарфи, в'язані рукавички. - Німеччина покаялася і повстала з попелу. А у нас щеплення від радянської влади досі немає. І тому ми переступаємо через свої святині і через усі жертви, які були принесені тій владі. Бабусю мою з'їли, діда задушили, батько сидів, старший брат - якому було 8, теж сидів, як син ворога народу. Я підтримую євромайдан заради того, щоб ніколи не було більше в Україні розстрілів, голодоморів і психлікарень для інакодумців. Я ж пам'ятаю, як на уроках своїх говорила про Цветаєву і Ахматову, а мене після цього викликали в цікаві місця. Я вважаю, що наш Янукович туди ж веде. З такою аморальною владою, як у нас в країні, не можна йти далі. Але мене радує, що Донецьк зараз поводиться зовсім не так, як в 2004 році, хоча і зараз люди побоюються. І я вам признаюся - теж боюся. Мій батько говорив так: "Пробач їх - бо бути жертвою краще, ніж вбивати і конвоювати". А пам'ятаєте Галича - як він казав? "Не мовчи - бо потрапиш в кати".

Зібрані кошти донецькі активісти витрачають на купівлю квитків для поїздки донеччан в Київ і перераховують для столичного євромайдану.

Після мітингу активісти на місці придумали текст: "Я хочу жити у вільній країні! А ти"?. На шпалерах великою компанією написали ці слова фломастерами, олівцями і лаком для нігтів. Потім розтягнули 15-метровий банер і рушили з ним до проїжджої частини дороги. Так, щоб автомобілі, що проїжджають по головній вулиці, помітили транспарант.

Працівники міліції, що чергували на місці, просили учасників мітингу не покидати майданчик біля пам'ятника Шевченка. Пояснювали, що цим майданчиком обмежується заявлене місце заходу. Проте, активісти не послухалися і наблизилися впритул до огорожі.

Учасники акції простояли з банером близько 20 хвилин. Махали прапорцями, вигукували: "Революція" та "Слава Україні"!. Перехожі з цікавістю спостерігали за цією акцією, автівки пригальмовували, щоб прочитати текст та сигналили.

Зараз ви читаєте новину «Донеччани заявили про бажання жити у вільній країні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

109

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути