понеділок, 24 лютого 2014 18:01

Донецьку ОДА "штурмували" тітушки з бітами і прапором "Донецької республіки"
18

Фото: Тетяна ЗАРОВНА

Близько 200 російських націоналістів і сепаратистів пройшли учора ходою по центральній вулиці Донецька. Вони несли прапор забороненої сепаратистської організації "Донецька республіка". Пройшовши від оперного театру у бік пам'ятника Шевченка, вони зіткнулися з міліцейським кордоном, що охороняв порядок під час мітингу-реквієму Донецького Євромайдану. Після цього учасники ходи попрямували до облдержадміністрації. З різних сторін туди стягнулися загони людей з дубинами і арматурою. Обличчя багатьох були закриті масками. Всього під ОДА зібралось близько 2 тисяч чоловік. Переважали агресивні молодчики, але були так само козаки і громадські організації, які підтримують донецьку владу і "Беркут" - тепер вони не називають себе прибічниками Януковича. Були люди з прапорами Росії і російських організацій.
Вони мітингували на підтримку губернатора Андрія Шишацького, кричали: "Не віддамо Донбас фашистам!". Закликали до розправи над "нацистами", які в цей час поминали героїв Майдану біля пам'ятника Шевченка.

В процесі короткого мітингу захисники ПР і донецької влади аплодували "Беркутові", який чергував біля будівлі облдержадміністрації. Потім ці люди спробували прорватися до активістів Євромайдану, але ці дії були присічені міліцією.

Присутні біля пам'ятника Шевченка євромайданівці - близько 300 чоловік - поминали загиблих з плакатами: "Шишацький, йди" та "Герої не вмирають". Їм довелося завершити свій захід за 15 хвилин, оскільки з усіх боків їх стали оточувати агресивні опоненти.

Напередодні в Донецьку пройшли стихійні акції прихильників "Беркуту", сепаратистів і русофілів. Але менш ніж за 1 добу їх загони виросли в 10 разів і стали організованими. У кожної десятки людей, що прийшли до ОДА, був свій командир. Озброєні люди ходили строєм. Вони ображали активістів і журналістів нецензурно, затівали колотнечі. Жоден не був затриманий. Хоча поряд з пам'ятником Шевченку чергували три "автозака".

Впродовж декількох днів в Донецьку поширювався міф про те, що готується штурм облдержадміністрації. Чиновники заварили входи в будівлю ОДА. Вони запевняли донеччан, що на штурм прибули сотні бойовиків з Києва і Західної України. Насправді в Донецьк прибули представники харьківського "Оплоту" і російські націоналісти. Напередодні донецькі евромайданівці з різних джерел отримували відомості про те, що в Донецьк для участі в безладах приїжджають громадяни Росії.
Керівник Донецької області Андрій Шишацький заявив, що не має наміру подавати у відставку.

- В житті як в лазні - можна паритися, можна не паритися.Тому я працюю з місцевими правоохоронцями, з радами, і дію у рамках закону про обласні державні адміністрації, - заявив Шишацкий.

- Ми з іншими євромайданівцями з ранку ходили до Максима Кириндясова, голови донецької міліції, з вимогою забезпечити порядок на мирній акції Євромайдану. Бачили, як з міліції виходила група людей з сумками, в яких вгадувалася зброя, схожа на автомати. Всі вони завантажилися в одну машину. Я зажадав відповіді в чергових - сказали, що то працівники міліції після чергування поїхали додому. А Кириндясов нам сказав, що досі усі євромайдановці цілі, нікого не вбили і це, на його думку, говорить про те, що міліція працює нормально. У мене була інформація про те, що на місці нашого мітингу будуть люди з вогнепальною зброєю і вони там знаходилися - люди в спортивному одязі і з чохлами через плече - вони сказали, що там у них музичні інструменти. Я впевнений, що керівники усього цього шабашу не дали команду "фас" – і тільки з цієї причини не було крові, - говорить активіст Донецького євромайдану Микола Ковалевський.

- Тих, хто зривав наш захід, їх найняли, озброїли і проінструктували. Перед тим місцева влада розкручувала істерію на тему фашизму. А на мітингу до мене підійшов Романов і сказав: "Будь ласка, приберіть людей, я триматиму скільки зможу, але процес стає некерованим, зараз буде бійня". Керівництво бойовиками здійснювали губернатор Андрій Шишацький і секретар міськради Сергій Богачев, - упевнений активіст євромайдану Сергій Чирин.

Нещодавно донецька міліція відкрито підтримувала тітушок, через що Донецький Євромайдан припинив збиратися, починаючи з 26 січня. В органах внутрішніх справ говорять, що їх начальство досі не може визначитися - яку владу захищати. А ось місцевий "Беркут" категорично не визнає нову владу.

Gazeta.ua звернулась до прес-служби Донецької обласної міліції з запитанням чи вважає голова УМВС області своїм начальником в.о. міністра МВС Арсена Авакова. Пряму відповідь отримати не вдалося.

- Романов відповів: "Моє головне завдання захищати жителів області, зберегти ситуацію контрольованою і продовжити роботу по заявах громадян", - говорить голова прес-служби Ігор Дьомін.

Після мітингу 23 лютого агресивні п'яні люди з дубинами ще декілька годин лякали мешканців, прогулюючись по центру Донецька.

Зараз ви читаєте новину «Донецьку ОДА "штурмували" тітушки з бітами і прапором "Донецької республіки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути