понеділок, 04 лютого 2013 10:51

"Для будь-якого авторитарного режиму характерне винищення свого оточення" - експерт про Хорошковського

"Для будь-якого авторитарного режиму характерне винищення свого оточення" - експерт про Хорошковського
Сергій Таран. Фото: www.newsmarket.com.ua

Будь-який авторитарний режим дії на винищення власного оточення.

Таку думку у коментарі Gazeta.ua висловив політолог Сергій Таран, коментуючи інформацію про те, що Валерій Хорошковський продав акції UA Inter Media Group під тиском влади і наразі перебуває за кордоном.

"Те, що це могло відбутися під тиском влади — цілком імовірно. Сім'я давно хотіла мати у своїй власності всі медіа-активи. То ж у кого все забирати, як не у олігархів?", - наголосив він.

Говорячи про політичні перспективи Хорошковського, експерт зауважив: "У Хорошковського були політичні амбіції і, можливо, вони залишилися і надалі. Але зараз він спробує певний час відсидітися. І скоріш за все, робитиме це закордоном".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хорошковський переїхав до Франції чи Монако - ЗМІ

Таран переконаний, що влада і надалі буде тиснути на олігархів, намагаючись прибрати до рук все, що можна, не зважаючи на наближеність до неї цих людей.

"Не варто забувати, що ту ж помаранчеву революцію робили люди, які свого часу були наближені до Кучми — Ющенко, Тимошенко, Порошенко", - зауважив ескперт.

За словами політолога, у будь-якому авторитарному режиму відбувається тиск та винищення власного оточення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Інтер" Фірташа не буде взірцем для інших телеканалів

"Логіка будь-якого авторитарного режиму незмінна. Змінюється тільки ступінь жорсткості і масовість таких репресій навколо свого оточення. Ми всі знаємо, як це свого часу робив Сталін. Але логіка Сталіна керувалася тим самим — треба знищити найближче оточення, тому що воно може становити загрозу для нього", - наголосив він.

Таран пояснив: "Лукашенко, наприклад, дотримується такої ж логіки, але він діє інакше — змінює чиновників з місця на місце. Там жоден чиновник не може довго працювати на своїй посаді. Це робиться для того, щоби ніхто з громадян Білорусі не запам'ятав жодних інших політиків, окрім Лукашенко. Він постійно повторює для своїх підлеглих: у цій країні політик один — це я. Це іміджеве винищення найближчого оточення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лігачова розповіла, як Хорошковський насолив Льовочкіну і Фірташу

"Тому винищення оточення характерно для будь-якого авторитарного режиму, або для режиму, який намагається стати авторитарним. Різниця лише у масовості цього винищення та засобів, тобто, її жорстокості. Чи це іміджеве винищення як в Білорусі, чи винищення у вигляді перетоку капіталу, як в Україні, чи політичне винищення і контроль капіталу, як в Росії. Але логіка цього процесу однакова", - підкреслив експерт.

Зараз ви читаєте новину «"Для будь-якого авторитарного режиму характерне винищення свого оточення" - експерт про Хорошковського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути