четвер, 08 серпня 2019 17:29

Справа щодо формули "Роттердам+" не має жодної юридичної перспективи - експерт

Справа НАБУ щодо формули "Роттердам+" не має жодної юридичної перспективи, активність Бюро викликана зміною політичної кон'юнктури.

Про це написав президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець на своїй сторінці в Facebook, коментуючи затримання детективами НАБУ керівника ДП "Оператор ринку" та оголошення підозр особам у так званій справі "Роттердам+".

  Президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець прокоментував затримання детективами НАБУ керівника ДП "Оператор ринку"
Президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець прокоментував затримання детективами НАБУ керівника ДП "Оператор ринку"

"Жодної юридичної перспективи ця справа не має - вона використовується виключно для політичного тиску на корпорацію ДТЕК та її акціонера, як би непопулярно ця теза не звучала. Але ми повинні навчитися жити у правовій державі і поважати право та рішення судів. Інакше постійно будемо залежати від політичної кон'юнктури і ніколи не зможемо захистити свої власні права", - написав Трохимець.

Експерт нагадав, що рішення галузевого регулятора, яким було введено в дію формульний підхід до ціноутворення на енергетичне вугілля, вже безуспішно намагались оскаржити в судових інстанціях.

"Рішення НКРЕКП, яким вводилась формула ціноутворення на енергетичне вугілля, відома під назвою "Роттердам+" вже оскаржувалися у суді адміністративної юрисдикції. Двічі. У 2016 та у 2018 році. Обидва рази це робив сьогоднішній представник президента Андрій Герус. Обидва рази безуспішно… Суд не знайшов ані порушень у діях НКРЕКП та її посадових осіб, ані порушень щодо самої суті прийнятого рішення (самої формули) та порядку прийняття цього рішення. Простіше кажучи, суд визнав формулу "Роттердам+" законною", - написав Трохимець.

Проте незважаючи на рішення суду, противники запровадження формули, зокрема нинішній представник президента в уряді Андрій Герус, продовжували називати її незаконною та намагались дискредитувати в інформаційному полі.

"В інформаційну підтримку дискредитації формули, посадовців НКРЕКП, енергетичної корпорації ДТЕК, а також її менеджерів та акціонера були вкладені чималі фінансові та медійні ресурси. І явно ресурси не Геруса, бо в нього навряд чи вони є. Внаслідок такої масованої інформаційної атаки, складалась стійка громадська думка, що "Роттердам+" є корупційною формулою, а члени НКРЕКП та керівництво ДТЕК - корупціонери. Хоча жодного юридичного факту на підтвердження цього немає", - наголосив Трохимець.

На думку експерта, нинішня активність НАБУ у розслідуванні справи "Роттердам+" викликана виключно зміною політичної кон'юнктури і не має жодного стосунку до правоохоронної діяльності.

"І от сьогодні, коли в країні змінилась влада, і бенефіціари вищевказаної дискредитації отримали вже реальну владу, правоохоронні органи, намагаючись вислужитись перед новими господарями, раптом стали проявляти неабияку активність у "розслідуванні" справи "Роттердам+". Це називається політична кон'юнктура. І жодного відношення до правоохоронної діяльності така активність не має", - написав Трохимець.

Нагадаємо, 3 березня 2016 року Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії. Відповідно до даної методології, вугільна складова в тарифі на електроенергію була заснована на котируваннях вугільного хабу ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен). З 1 липня 2019 у зв'язку з введенням в Україні нового ринку електроенергії дія формули "Роттердам +" припинилась.

Зараз ви читаєте новину «Справа щодо формули "Роттердам+" не має жодної юридичної перспективи - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути