середа, 27 квітня 2022 14:17

ДБР обшукує братів Медведчука й Козака
3

Державне бюро розслідувань проводить низку обшуків у Львові та Львівській області за місцями реєстрації та власності братів народних депутатів від "Опозиційної платформи - За життя" Віктора Медведчука й Тараса Козака.

Про це повідомили Bihus.Info.

Йдеться про можливий незаконний видобуток їхньою фірмою піску в кар'єрах на Львівщині.

Обшуки проводять у рамках кримінального провадження за підозрою у зловживанні владою або службовим становищем і порушенні правил охорони або використання надр.

Повідомляють про видобуток піску на двох карє'рах: у селі Родатичі Городоцького району і селі Великополе Яворівського.

Видобуток веде компанія "Керамбуд". Її кінцевими бенефіціарами, через "Експонент", є Сергій Медведчук (вилетів з України у січні) і Богдан Козак (місце перебування невідоме).

На думку слідства, Медведчук записав на брата компанії, бо сам як депутат не мав права керувати бізнесом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Син Марченко найняв поліцію охороняти будинок Медведчука

"Керамбуд" отримав спецдозвіл на користування надрами 2004 року з порушенням процедури - без аукціону.

За кілька років цей спецдозвіл у судовому порядку визнали недійсним. Однак підприємство продовжувало працювати, а під час перевірки екологічної інспекції показувало ухвалу про нібито скасування тієї постанови суду.

Слідство з'ясувало, що такої ухвали фізично не існувало, в реєстрі вона відсутня, більше того, її нібито "виніс" суддя Вищого адміністративного суду Микола Сірош, який перебуває в розшуку у кримінальному провадженні Національного антикорупційного бюро.

Обшуки проходять за адресами проживання, реєстрації й нерухомості брата Медведчука, брата і цивільної дружина Козака, директора та бухгалтера "Керамбуду", а також за адресами компаній "Керамбуд", "Бетонбуд" (якому, за даними слідства, "Керамбуд" продає незаконно видобутий пісок), і "Трансмонолітавто" та "Капітал Плаза" (в яких, за даними слідства, перші дві орендують автомобілі і яким теж продають продукцію).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Золото та яйця Фаберже - поліція арештовує активи, що належать дружині Медведчука

Журналісти отримали підтвердження про обшуки в будинках у селі Сокільники під Львовом (де зареєстрований Богдан Козак) і на вул. Черемшини у Львові (який йому належить).

Також - про обшуки на вул. Польовій у Пустомитах (належить Богдану Козаку).

Будинок у Сокільниках належить Тарасу Козаку, однак живе там його мати. Зі слідчими на місце прибула штурмова група, втім, мати Козака добровільно пустила ДБР у будинок, зараз там тривають слідчі дії.

На брата Медведчука й брата Козака свого часу записали багато різного бізнесу - будівництво, виробництво цегли, черепиці, бетонних розчинів, видобуток піску, гравію і глини.

На "матрьошці" з їхніх юридичних осіб станом на минулий рік було понад 40 тис. кв. м нерухомості, з десяток гектарів землі у власності, більш як 40 га - в оренді, два десятки вантажних автомобілів і низка легкових.

Цікаво, що торік навесні, після накладення санкцій на двох нардепів, їхні брати вийшли із засновників "Експоненту". Їхнє місце зайняли Софія Козак - мати Тараса Козака, а також Анатолій Боровко, директор компанії і за сумісництвом - довірена особа Медведчука на виборах. Однак уже восени компанію "відкатили" назад на братів Козака й Медведчука.

На записах телефонних розмов Медведчука, зроблених українською спецслужбою після 2014-го, кум Володимира Путіна називає Тараса Козака "депутатом із його бригади".

Говорить, що той готовий отримати російський паспорт, якщо це потрібно буде для переоформлення родовища в окупованому Криму, а також згадує про участь Козака як своєї довіреної особи у всіх напрямках комерційної діяльності - від торгівлі окупованим вугіллям до переоформлення дизельної труби.

Інформацію про обшуки підтвердила прессекретар територіального управління ДБР у Львові Тетяна Муравель, пише Укрінформ.

"Слідчі працюють, обшуки тривають, тому ні адрес, ні що шукають - назвати не можу.

Це майже 30 об'єктів нерухомості - і будинки, і квартири, і виробничі площі, але всі розташовані у Львові або поблизу міста. Більше інформації зможемо надати, як завершаться слідчі дії", - сказала.

12 квітня президент Володимир Зеленський повідомив про затримання Медведчука. Спецоперацію провела СБУ. Медведчук переховувався 48 днів. Маскувався у формі ЗСУ. ФСБ планувала його вивезти за кордон.

18 квітня Медведчук звернувся до Зеленського й Путіна з проханням організувати його обмін на захисників і жителів Маріуполя.

Медведчук дає покази на бізнес-парнерів, сказав секретар РНБО Олексій Данілов.

Зараз ви читаєте новину «ДБР обшукує братів Медведчука й Козака». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути