неділя, 03 лютого 2013 12:07

Чорновіл розповів, як мудрого стратега Януковича перетворили на керованого президента

Чорновіл розповів, як мудрого стратега Януковича перетворили на керованого президента
Фото: lenta-ua.net

Під час першого прем'єрства Віктор Янукович поводився, як досвідчений стратег, однак зараз ним маніпулюють люди з його найближчого оточення.

Про це у коментарі Gazeta.ua розказав народний депутат попередніх скликань Тарас Чорновіл.

"Той Янукович, якого я пам'ятаю у 2003-2004 роках, - це була мудра, виважена людина, яка могла сприймати будь-які фрази і адекватно на них відповісти. Тоді він сам організував кілька інтрижок. Одна з них з тих часів, коли Колесніков сидів, Лук'янов переховувався десь у Токіо, а купа народу була під слідством або "в бєгах" (після перемоги помаранчевої революції - ред). При Ющенкові був дійсно сильний тиск, його люди грали дуже серйозну гру проти Януковича. Вони ставили ультиматум: "На виборах третину виборчого списку віддайте нашим людям - і всі будуть на свободі". І тут раптом в Ющенка відбувається обвал: Тимошенко у відставці, Порошенко теж. Ющенко починає готувати новий уряд Єханурова, абсолютно вірнопідданий. Йому треба для цього людей - щоб вони "правильно" проголосували. І потрібно нейтралізувати можливі заходи з боку Тимошенко. А Юлі була потрібна підтримка Януковича - тоді я два рази бачив її в "Зоряному". Перший раз вона приходила з Волковим, він її супроводжував, як паж, з шубкою її носився. Та як збирався разом з нею зайти в кабінет, вона каже: "Ти здесь посидишь!". З кабінету вона як на крильцях вилетіла - Янукович все, що треба, їй пообіцяв. Сказав: "Юля, ми тебя поддержим, все будет хорошо". Єханурова провалили одразу і демонстративно вигнали з фракції двох людей, які за нього проголосували - Бойка і ще когось", - сказав Чорновіл.

ВІДЕО: Кучма: "Чарівній і красивій" Тимошенко не треба "шити" вбивство Щербаня

За його словами, після того Ющенко запанікував.

"Він відчув, що пахне переворотом, і що зараз вже він сам разом з сімейкою і "любими друзями" може опинитися в тюрмі. Я був свідком, як він передзвонив Януковичу і довго і нудно щось йому там пояснював. А Вітя спочатку був ніби стривожений, а потім так, "в розвалочку", говорить: "Ну да-да, Андреевич, хорошо, ну, подъеду". Поїхав, довго вони говорили, і після того "всьо стало хорошо" - він підписав Універсал національної єдності та фракція проголосувала за Єханурова. Юля, коли другий раз до нього пригнала - вийшла звідти, як побита собака. Вона зрозуміла, що він її використав і кинув", - зазначив Чорновіл.

На думку Чорновола, Янукович потрапив під вплив оточення внаслідок торгів за своє друге прем'єрство.

"Думаю, відбулися дуже жорсткі торги за цю посаду - з представниками Ющенка з РосУкрЕнерго. Тобто, з Фірташем. Віктор Ющенко повністю був під ним. Його брат Петро мав там свій бізнес, дуже серйозний, свої відкати - а там між братами абсолютне старшинство. Відповідно, Віктор Ющенко сказав Януковичу: "Ти можеш до мене зайвий раз не ходити, хіба так, презентаційно. Ось є Діма - він тобі скаже все, що робити". 2006-го я побачив кардинальну зміну - навколо Януковича повністю помінялися люди. Табачник, якого перед тим звинувачували, що він хотів підставити Януковича та посадити в тюрму за ті львівські рукописи - стає віце-прем'єром. Всі інші, кого ми всі проклинали-проганяли, стають біля нього. За якісь два-три місяці таки протиснули Льовочкіна. "Ющенківська" група олігархії взяла Януковича під свій контроль. Після того все посипалося. А потім той самий Льовочкін та інші зрозуміли, як забезпечити Януковичу повну самоізоляцію. Тобто, він має усвідомити, що йому дають можливість ні в що не втручатися і лінцяювати - тільки треба йому показувати, що все працює ідеально, як годинничок. І ще треба лякати його "загрозами": "Як буде не так - то буде гірше", - підсумував він.

Зараз ви читаєте новину «Чорновіл розповів, як мудрого стратега Януковича перетворили на керованого президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

40

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути