четвер, 02 лютого 2012 15:54

"БЮТ послаблює одного зі своїх основних конкурентів - Кличка" - політолог

"БЮТ послаблює одного зі своїх основних конкурентів - Кличка" - політолог

"Бютівець" Юрій Одарченко зареєстрував у парламенті законопроект "Про внесення змін в деякі законодавчі акти відносно виборів в Києві". Пропонує 28 жовтня обирати одночасно і нардепів, і Київраду, і мера столиці. Із виборами в столиці є серйозна правова проблема, вважає голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Питання про вибори Київського мера не розв'язане, - каже він. - Його вибирали на чотири роки, Київраду - на п'ять. Минулого року, після внесення змін до Конституції, обидва терміни зробили п'ятирічними.

Значить, повноваження Черновецького спливають наступного року. Зараз активно обговорюються перенесення виборів мера Києва на 31 липня - тоді закінчуються чотирирічні повноваження Черновецького. Він зараз зіц-голова. Фактично не виконує повноважень. Можна було врегулювати питання його заявою - міг би письмово повідомити, що хворіє й не може більше виконувати свої обов'язки.

Яка логіка дій у "бютівця" Юрія Одарченка, який зареєстрував законопроект про перенесення виборів?

- Опозиція розігрує свою тактичну лінію. Знають, що є плани провести вибори в липні. Це гра на випередження, намагання зіпсувати плани владі. Якщо вибори будуть в липні, вся державна машина працюватиме на перемогу нинішнього глави КМДА Олександра Попова. Хочуть заздалегідь запропонувати свій варіант й посилити свій вплив в Києві.

Які в цьому будуть позитиви для опозиції?

- БЮТ послаблює одного зі своїх основних конкурентів - Віталія Кличка. Хочуть локалізувати Віталія в Києві й набрати більше голосів по країні. Розуміють, що якщо вибори в столиці проводити одночасно з парламентськими, Партії регіонів буде важче сконцентрувати зусилля на перемозі в Києві. Сили будуть розпорошені. Але законопроект Одарченка одночасно б'є і по "регіоналах", і по Кличку.

Що це за "подвійний удар" по Попову та Кличку?

- Кличко опиняється в складному становищі. Для керівників партії "Удар" легше йти на вибори в липні, ніж восени. У них виникне та сама проблема, що і 2006 року, коли вони програли вибори і в Києві, і в країні. Їм треба буде працювати на два фронти, розпорошувати фінансові ресурси. Віталій прагне виграти вибори в Києві. Це його давня мета. Тоді його діяльність буде зосереджена на столиці. Але як лідер партії, на парламентських виборах він має бути присутнім по всій країні, їздити з пропагандою.

У цьому проявляються подвійні стандарти діяльності опозиції. На словах - підтримка Віталія, а реально роблять протилежне.

За умови проведення виборів у столиці восени, хто отримає перемогу?

- Все залежить від ефективності стратегій виборчих програм. Влітку у Віталія Кличка та Олександра Попова шанси однакові. Зараз рейтинг Кличка трохи більший. Але він не змінюється, бо не був активним останній час. А Попов демонструє різного роду активність. Просувається його імідж вмілого господарника. Влітку значна частина виборців Віталія, молодь, середній клас, будуть за межами Києва. А за Попова голосуватимуть бюджетники, пенсіонери. Вони залишаться на місці, максимум поїдуть на дачу. Ситуація буде суперечливою. Якщо Кличку вдасться виграти вибори в Києві, він програє їх по країні, бо не розірветься на два фронти.

Зараз ви читаєте новину «"БЮТ послаблює одного зі своїх основних конкурентів - Кличка" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути