неділя, 02 грудня 2012 12:52

"Боксер звик стояти на рингу один. Тому Кличко ніколи не домовиться ні з ким" - Березовець

"Боксер звик стояти на рингу один. Тому Кличко ніколи не домовиться ні з ким" - Березовець
Яценюк - кращий друг українських олігархів, вважає політтехнолог. ФОТО: kontrakty.ua

Парламентські вибори дали старт президентській кампанії. Експерти називають основними кандидатами на цю посаду чинного президента Віктора Януковича та лідерів партій, що подолали 5-процентний бар'єр на минулих парламентських виборах - Арсенія Яценюка, Віталія Кличка, Олега Тягнибока та Петра Симоненка. Вибори глави держави мають відбутися в січні-лютому 2015 року.

- Вибори президента пройдуть за графіком, - каже політтехнолог Тарас Березовець. - Опозиція порушуватиме питання дочасного їх проведення – вноситимуть популістські законопроекти про імпічмент президента Януковича. Вони не матимуть жодних шансів, бо процедура імпічменту надскладна, потрібна конституційна більшість депутатів парламенту.

Вибори глави держави будуть всенародні чи в парламенті?

- Існує інтрига. Прогнозую, президента обиратимуть усенародно. Януковичу потрібно легітимізувати своє перебування на посаді через народні вибори. Це додасть йому впевненості.

В оточенні президента є група людей, яка намагається переконати його у необхідності обрання в парламенті. Але зараз йде серйозна критика Заходу в бік України. Янукович зрозуміє, що не варто робити різких рухів.

Хто може скласти конкуренцію Януковичу?

- Лідера Компартії Петра Симоненка не варто брати в розрахунок. Комуністи весь час беруть участь у виборах тільки для того, щоб зберегти обличчя партії. За соцопитуваннями, які недавно проводили "регіонали", виглядає, що єдиний, хто має шанс перемогти Януковича в другому турі – Кличко. Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок та навіть Юлія Тимошенко програють Януковичу. Така ситуація лідеру УДАРу дуже подобається. Але це не до вподоби іншим ключовим опозиціонерам. Тому вони будуть використовувати час і можливості, аби опустити рейтинг Кличка. І чи вийде Кличко в другий тур, якщо конкурентами будуть Яценюк та Тягнибок – велике питання.

Яку стратегію має обрати лідер УДАРу, щоб перемогти в другому турі?

- Віталій показав себе непоганим політиком. Це людина, яка вперше балотувалася до Ради і отримала такий результат. Головна проблема Кличка – відсутність серйозної команди. У нього тотальна недовіра до нових людей. Тому вибирає поміж старих. Удар має лише кілька політиків, які можуть вибудувати президентську кампанію – Ірина Геращенко, Віталій Ковальчук. Але поки ця команда нічого не вигравала, окрім виборів до парламенту, на якій УДАРу пощастило. Якщо Кличко не почне співпрацювати із серйозними консультантами, йому немає на що сподіватися.

Тимошенко можна розглядати, як можливого кандидата в президенти?

- Не виключено, перед самими виборами влада випустить Тимошенко і дозволить їй брати участь у перегонах. Таким чином постає питання, чи може Яценюк кандидувати від "Батьківщини"? Найімовірніше — ні.

"Батьківщина", "Свобода" та УДАР домовляться про висунення єдиного кандидата?

- Я таких можливостей не бачу. Спорт виховує певні принципи. Бокс – не командна гра. Боксер звик стояти на рингу один. Тому Кличко ніколи не домовиться ні з ким. А Яценюк вважає Віталія не дуже розумним, і теж не поступиться. Тягнибок думає так само. Він може знятися лише на користь Арсенія Петровича.

Що має зробити Янукович для перемогти в другому турі?

- Він повинен діяти, як Леонід Кучма 1999-го – вивести в другий тур завідомо непрохідного кандидата. Ідеальним був би варіант Яценюка. Бо попри негативи, Партія регіонів все одно має найвищий рейтинг.

Януковичу не варто боятися опонентів. Він завжди демонстрував здатність концентруватися в потрібний момент. Його основні проблеми – економічні проблеми в державі та зовнішній вплив. На Заході може розпочатися антикорупційне розслідування проти наших олігархів. Американцями у пресу вже навмисно злили чорний список українських бізнесменів, чиновників, прокурорів, суддів. Там фігурують прізвища Хорошковського, Фірташа. Якщо список буде актуалізований, то власність та рахунки українських олігархів будуть заморожені. Їм заборонять в'їзд у більшість країн. Бізнесмени будуть робити все можливе, аби їх викреслили зі списку. Для цього можуть "здати" президента. Якщо олігархи об'єднаються, сила буде на їхньому боці. Для них найбажаніша кандидатура з опозиціонерів – Яценюк. Він найкращий друг олігархів. Із Кличком теж буде легко. Кожен із олігархів так чи інакше колись фінансував наших опозиціонерів.

За яких умов можливий такий сценарій?

- Стартом може бути рішення Європейського суду з прав людини на користь Юлії Тимошенко. Воно очікується вже до кінця року.

Чи може з'явитися серед кандидатів у президенти хтось новий?

- Є шанс, що це буде принципово новий громадський регіональний лідер. Або людина зразка Петра Порошенка, якщо той отримає посаду спікера чи прем'єра. Він може піти у відставку і на цій хвилі дуже яскраво вистрілити. Порошенко на сто відсотків має у голові такий план. Він – не націоналіст. Шанований на Заході і Сході. Має певний помаранчевий "наліт", але при цьому може сказати: "Я працював в уряді Януковича. Президент призначив мене на відповідальну посаду". Свого часу прем'єра Кучми не розглядали, як кандидата в президенти, але він ним став.

Кого бачите переможцем у другому турі?

- Поки Януковича. На парламентських виборах опозиція перемогла по партійних списках. Але всередині вони дуже розрізнені, аби домовитися між собою. Януковича може перемогти тільки "Янукович у мініатюрі". Тобто господарник, який не має чіткої ідеології.

Зараз ви читаєте новину «"Боксер звик стояти на рингу один. Тому Кличко ніколи не домовиться ні з ким" - Березовець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

55

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути