Ексклюзиви
вівторок, 14 січня 2014 23:14

Безпорадність політичних лідерів починає втомлювати народ - політолог

Безпорадність політичних лідерів починає втомлювати народ - політолог
Фото: micto.cz

- Опозиційний парламентський формат почав вичерпувати себе на Майдані, - розповідає в інтерв'ю Gazeta.ua політолог Володимир Цибулько.

- Через що ж і була така істерична реакція на проведення Всеукраїнського Форуму Євромайданів у Харкові (11-12 січня - Gazeta.ua). Форум є більш продуктивним. Наприклад, недільне Народне Віче в Києві відбувалось під знаком обіцянки від Арсенія Яценюка. Він обіцяв, що буде озвучений неймовірний склад команди, проте нічого подібного не відбулось. А Форум генерував реальні плани, дії. Як стало мені відомо, можливо, опозиційні сили до нього і прислухаються.

В чому Ви вбачаєте основну проблему Майдану?

- У відсутності єдності. Також партійна опозиція крім боротьби з Януковичем занадто багато часу і здоров'я віддає на боротьбу із внутрішніми критиками. А це вже є свідченням інтелектуальної кризи не цілого Майдану, а політичної її складової.

Чи бачите єдність між опозиційними лідерами?

- Виступи лідерів опозиції – це лише змагання між собою. Вони координують, координують, та ніяк не викоординують. Узгоджених дій не було, так і не має. Як Кличко заявляв про необхідність єдиного кандидата, так і не відмовився від цього. Яценюк намагався створити тіньовий уряд, так і не вийшло в нього. Як Тягнибок водив смолоскипні походи, так він і продовжує це робити. Є кілька моментів, які перетворюють опозиційних лідерів у клоунів. Наприклад, щодо загальнонаціонального страйку. Люди говорять про нього, не маючи жодного уявлення про цей інструмент . А чого варті ультиматуми Яценюка. Їх вже було безліч. І коли на них ніхто не звертає уваги, то повторне їх застосування лише свідчить про те, що ці політики нереалістично оцінюють свій потенціал та потенціал свого противника. Це покажуть наступні президентські вибори.

Які висновки зробить суспільство?

- Люди вже роблять їх. Певна безпорадність політичних лідерів починає стомлювати народ. Адже вони готові виходити заради результатів. Проте на вулиці від Віче до Віче серйозних дій не відбувається, тому ми бачимо серйозне розчарування. Бачимо все більше маргіналізованих облич на Майдані.

Проте люди запалились від радикальних дій автомайдану.

- Так, адже він виявився, разом із Громадською Радою, більш ефективним ніж політичні лідери. Це пов'язано із методологічною помилкою політичного Майдану, бо його лідери вважають, що змінивши Януковича на іншу фігуру можна досягти певних змін в суспільстві. Насправді, суспільство розуміє, що треба змінити систему. Люди зрозуміли, що на місце Януковича прийде інший Янукович. А парламентська опозиція бореться за президентські повноваження, які є зараз в Януковича. А це треба змінювати.

Як зараз це можна досягти?

- Якщо опозиція не може узгодити єдиного кандидата, то має узгодити план дій на перетворення України на парламентсько-президентську, чи на парламентську республіку. Це може стати сурогатом єдиного кандидата. Хоча, я переконаний, що в першу чергу опозиції він таки потрібен. Після цього він має пообіцяти завершити оголошені реформи. Зокрема щодо того, що він не балотуватиметься більше ніж на один термін.

Все ж таки, що варто робити Майдану?

- Все має реформуватись в паралельні структури - незалежні координаційні профспілки, центр силових реформ, аналітичний центр. Також має залишатись Автомайдан, як форма активного спротиву. Має бути Громадська рада, як координаційний центр громадських рухів та політична рада, яка би об'єднала не три парламентські сили, а значно більше.

Зараз ви читаєте новину «Безпорадність політичних лідерів починає втомлювати народ - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

36

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути