четвер, 28 червня 2012 22:04

Без недоторканності депутати перетворяться на "голосуючих роботів" - Карасьов

Без недоторканності депутати перетворяться на "голосуючих роботів" - Карасьов
Вадим Карасьов: недоторканність депутатів дратує і суспільство, і владу. Фото: 24tv.ua

Зняття депутатської недоторканності може призвести до того, що парламентарі стануть не просто "кнопкодавами", а "роботами, які голосують за наказом".

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог Вадим Карасьов.

За його словами, існування недоторканності дає депутатам певну захищеність, яка "стає більмом очах у влади і у суспільства".

"Суспілсьтво не захищене, звичайна людина не захищена, тому вона підозріло відноситься до захищенності депутатів. В умовах незахищеного суспільства навіть елементарна захищенність депутатів виглядає як привілея. І депутатська недоторканність тільки підсилює станову структуру суспільства, яке структурується за привілеями: у когось більше, у когось менше", - пояснив експерт.

Водночас, за словами Карасьова, влада не хоче, аби була недоторканність, бо це дає змогу опозиції не обмежувати свою діяльність, а працювати в інтересах суспільства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Литвин заявив, що недоторканність слід знімати після виборів

"Потрібно, щоб захищенність суспільства підягувалася до захищенності депутатів. І тоді не було б такого відчуження політики від суспільства. І суспільство було б захищеним. І можна було б обмежити захищенність депутатів в розумних порціях, на користь суспільства, але не на користь влади", - пояснив політолог.

Він наголосив: "Як завжди ми ідемо іншим шляхом. Бо замість того, щоб створювати механізм захищенності суспільства, ми взагалі можемо обмежити самостійно політичну діяльність депутатського корпусу і зробити депутатів повністю лояльними до виконавчої влади. Як це в Білорусі, наприклад, де депутатська недоторканність суттєво обмежена і депутати фактично — голосуючі роботи. Навіть не "кнопкодави", а роботи, якими безапеляційно керує виконавча влада, або адміністрація президента, або якісь інші центри управління".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єфремов пояснив, чому "доторканність по-опозиційному" неефективна

Скасування депутатської недоторканності дозволить владі притягувати до кримінальної відповідальності будь-якого "неугодного" депутата.

"Влада вивчає уроки 2004 року, але не в тому сенсі, в якому це потрібно для суспільства, для демократичного розвитку України, а якраз навпаки. Бо саме тоді депутати, які мали депутатську недоторканість, були досить активними у сутичках із силовиками.  Депутатська недоторканність давала їм змогу організовувати мітинги, пікети, демонстрації, що вилилося в цілий Майдан", - наголосив експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко виступає за скасування недоторканності, навіть якщо це нашкодить опозиції

Карасьов додав: "Бо без депутатської недоторканності будь-який депутат може одразу бути взятим під варту, одразу до нього застосовуватимуться такі ж, як правило, незаконні дії міліції, як до будь-якого громадянина і ніякого захисту закону у нього не буде".

Зараз ви читаєте новину «Без недоторканності депутати перетворяться на "голосуючих роботів" - Карасьов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути