вівторок, 25 червня 2013 12:06

Азаров не розуміє що таке свобода слова і для чого вона потрібна - експерт

Азаров не розуміє що таке свобода слова і для чого вона потрібна - експерт
Фото: uainfo.org

Прем'єр-міністр Микола Азаров не розуміє що таке свобода слова і для чого вона потрібна. У нього, як і у багатьох українських політиків, радянський стиль мислення. Про це у коментарі Gazeta.ua сказала медіа-експерт Вікторія Сюмар.

"Колись "Демократичні ініціативи" і група "Рейтинг" робили соцдослідження найбільших проблем із свободою слова в Україні. Там була позиція, яка набирала найменше балів. Це — усвідомлення сучасними українськими політиками що таке свобода слова і навіщо вона потрібна. Цей інцидент зайвий раз доводить, що в українських чиновників суто радянський стиль мислення. Як наслідок вони абсолютно не розуміють базових принципів як працює і навіщо потрібна система стримування і противаг для влади. Такого розуміння нема у наших політиків, у Миколи Яновича Азарова - і близько. Він це дуже багато разів це доводив своїми коментарями з приводу того як повинен працювати і кого показувати канал "УТ-1". Це подія із того ж ряду. У таких словах прем'єра нічого дивного. ", - вважає медіа-експерт.

Сюмар запевняє, що українські журналісти далеко не завжди мають можливість ставити запитання в Україні.

"У Кабміні приміром робити це складно. Пам'ятаємо останню події, коли Азаров вигнав журналістів і залишив їх без акредитації через мовчазний протест. Хоча акредитація — це система не права влади, а створення умов для журналістів. Вона не може бути дозвільною, це сервісна послуга для журналістів. Навіть таких базових речей Микола Янович не знає. Українські журналісти далеко не завжди мають змогу також ставити питання Віктору Федоровичу. Така є ситуації з багатьма іншими українськими чиновниками. Навіть ця, одна із базових умов свободи слова в Україні, не забезпечена повністю", - каже вона.

Сюмар зауважує, що європейські політики реально оцінюють ситуацію із свободою слова в Україні.

"Фюле щирий у своїх емоціях. Європейські політик дуже добре бачать ту величезну освітню і ментальну прірву, яка є між ними на пострадянськими політиками штибу Миколи Азарова. Мій досвід спілкування із європейськими політиками свідчить про те, що вони дуже добре розуміють всі особливості нашої країни. Часом трохи дивуються, але загалом їхній рівень усвідомлення усіх процесів, пов'язаних із свободою слова і з тим як мислять українські керівник, високий", - розповідає Сюмар.

Нагадаємо, під час прес-конференції Азарова і єврокомісара Штефана Фюле у Люксембурзі за підсумками засідання Ради Україна-ЄС, українському прем'єру не поставили жодного питання з критикою влади. "Ну що, ви переконалися, що у нас в Україні є свобода слова, чи ні?" , - звернувся Азаров до Фюле наприкінці. Той у відповідь розсміявся і відповів: "Я не думаю, що свобода слова - це можливість журналістів ставити питання. На жаль, це дещо більше".

Зараз ви читаєте новину «Азаров не розуміє що таке свобода слова і для чого вона потрібна - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути