понеділок, 16 лютого 2015 06:32

Арешт Єфремова – це останнє попередження для Ахметова

Арешт Єфремова – це останнє попередження для Ахметова
ipress.ua

Генеральна прокуратура України спільно із співробітниками Служби безпеки України затримала екс-главу фракції Партії регіонів у парламенті Олександра Єфремова. Політолог Михайло Басараб вважає, що рішення про його арешт приймалося на найвищому рівні. Про це він заявив у інтерв'ю для Gazeta.ua.

– Думаю, що рішення про арешт Єфремова генпрокурор Шокін прийняв за узгодженням з президентом, – зазначає фахівець. – Напевно, саме тому напередодні відбулася заміна Яреми на Шокіна. Колишній генпрокурор не був здатен на такі кроки. Глава держави вирішив поставити на цю посаду людину, яка може виконати подібні завдання. Гадаю, що Петро Порошенко врешті зрозумів, що когось з одіозних осіб садити доведеться. Цього потребує суспільство. Пройшов рік після Майдану. За цей час не затримали і не посадили жодного високопосадовця ні минулої влади, ні нинішньої. Людей це дратує, вони сприймають це як неспроможність влади боротися з корупцією і організованою злочинністю.

Аби втамувати негативні суспільні настрої, продемонструвати свою рішучість у боротьбі з високопоставленими злочинцями, глава держави вирішив почати цю боротьбу з представників режиму Януковича – тих, хто не входить до його найближчого оточення. Персона Єфремова відома, тому це символічний арешт. Рішення його затримати не було спонтанним. Отже, є достатньо висока перспектива його посадки на тривалий термін.

– Генпрокуратурпа висунула обвинувачення Єфремову "зловживання службовим становищем за обтяжуючих обставин" та "службове підроблення". Порівняно з фінансуванням сепаратизму це просто дитячі статті.

– Його затримали за тими статтями, де є залізна доказова база. Слідчі у ході слідства можуть встановити нові обставини, нові епізоди, вийти на інші злочини і змінити статті. Тому це лише початок. Ми знаємо, що людину взагалі можуть викликати до прокуратури в якості свідка, а потім швидко змінити її статус на підозрюваного. Після затримки йому мають висунути обгрунтовану підозру і проводити слідчі дії. А далі слідство може вийти на тяжчі злочини.

– Чи не вийде так, як уже бувало з високопосадовцями, коли їх відпускали під заставу, а потім вони тікали?

– Це не той випадок. Ситуація навколо Єфремова закрутилася не випадково, рішення про його арешт приймалося на найвищому рівні. Він одіозна особистість, символічний представник епохи Януковича. Його арешт розрахований на серйозний суспільний резонанс, намагання підкреслити рішучі наміри президента боротися із злочинністю. Тут питання принципу – довести справу до кінця. Так що Єфремову доведеться сісти надовго. Напевно, він буде піонером у нашій державі, коли фігуру такого масштабу посадять за грати. Якщо йому дадуть утекти, це буде дошкульний ляпас президенту і свідченням професійної неспроможності генпрокуратури.

– Нова влада зможе добратися до інших "регіоналів", зокрема тих, хто нині в парламенті?

– Не виключаю цього. До речі, досвідчені адвокати, які володіють інформацією про Єфремова, кажуть, що це та особа, що може легко розколотися, здати своїх посібників. Ми пам'ятаємо його виступ після втечі Януковича, де він засуджує колишнього президента. Тож Єфремов цілком може піти на співпрацю зі слідством, аби полегшити свою долю. Можливо, у найближчий час звинувачення висунуть іншим відомим персонам. Президент і Генпрокуратура мають в історії з Єфремовим певні прагматичні наміри. Якщо з ним слідство поведеться серйозно, то його колишні соратники, які залишилися в Україні поводитимуться дисциплінованіше і лояльніше тощо. Це елемент психологічного тиску на них. Адже на місці Єфремова може опинитися кожен.

У даному випадку можна виконати кілька завдань. Засудити колишніх високопосадовців, причетних до злочинів режиму Януковича. Через них вийти на додаткові факти злодіянь. Адже під час слідства люди можуть розповісти про багато фактів, епізодів, зловживань. І зробити нову опозицію керованішою.

– Поза тим Партія регіонів виступила з вимогою звільнити Єфремова.

– А така партія ще існує? Те, що його колеги пробують заступитися за нього, цілком закономірно. Але такі заяви навряд чи вплинуть на когось. Адже арешт Єфремова – це достатньо продумане політичне, а не лише правове рішення. Я здивований із затримкою реакції Опозиційного блоку. Гадав, що вони терміново скличуть прес-конференцію, публічно заявлять про утиски опозиції тощо. Цього не сталося. У даному випадку реакція Опозиційного блоку значно цікавіша, ніж заява партії. Якщо блок ніяк не відреагує на арешт Єфремова, це означає, що команда Януковича посипалася і навряд чи вони стоятимуть один за одного до кінця. Це теж позитивний сигнал для президента про те, що колишня владна еліта роздроблена, перебуває в пригніченому стані і з нею можна працювати.

– Чи дійде справа до затримання Ріната Ахметова?

– Цілком можливо. Арешт Єфремова – це спроба в першу чергу вплинути на Ахметова та інших крупних бізнесменів, які підозрюються у симпаніях до сепаратистів. Я не виключаю, що схожі дії Генпрокуратура вчинить і щодо Ріната Леонідовича. Можливо, тепер він правильно зрозуміє сигнал, почне поводитися по-іншому. Нам невідомо про залаштункові перемовини і домовленості. Ми не знаємо, як спілкується нині Ахметов з Порошенком та іншими можновладцями. Якщо він не приховує перед ними своїх зв'язків із сепаратистами, то це для нього останнє попередження. Якщо Порошенко вирішить будувати собі імідж рішучого антикорупціонера, то Ахметов перебуває у зоні ризику.

Зараз ви читаєте новину «Арешт Єфремова – це останнє попередження для Ахметова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути