середа, 04 грудня 2013 22:45

"Януковича довічно!" - 5 тисяч шахтарів, чиновників та держслужбовців висловились за увесь Донбас
32

Фото: Фото та відео Тетяна Заровна

Ні - політичному бандитизму та революції. Так - стабільності і порядку! Під такими гаслами в Донецьку 4 грудня пройшов мітинг на підтримку Віктора Януковича. В акції взяли участь близько 5 тисяч чоловік. Це втричі менше кількості, заявленої Партією регіонів. Майже всі - мешканці районних міст. Більшість табличок вказували на приналежність приїжджих до шахтарських підприємств - об'єднання "Макіїввугілля", "Селідовуголь", "Шахтарськантрацит", та інші.

Люди тримали банери: "Провокаторів до відповіді!", "Новий майдан - новий обман!", "Студент! Підтримай країну дипломом, а не прогулом на майдані", "Донбас - за Януковича!", "Київ - не поле бою, Київ - столиця мирної країни", "Народ не лише на майдані, народ біля верстатів та в забої!", "Донбас за єдиний народ, за мирну країну!", "Не припустимо державного перевороту!","Ні – протистоянню громадян!", "Шахтарі підтримують курс Президента!", "Тисячі мітингують - мільйони працюють", "Не дамо розгойдати країну!". Розтяжки були виготовлені друкарським способом.

Мітинг пройшов під прапорами ПР та державними прапорами України. Виступали чиновники, депутати ПР, керівники підприємств.

- Відверті провокації, категоричне неприйняття іншої точки зору стали маніакальною нав'язливою ідеєю, яку реалізує триголова опозиція, - затаврувала у своєму виступі місцева "регіоналка" - депутат облради.

- Всяка влада від бога, якщо є питання, потрібно діяти законним шляхом, а не підбурювати простих людей на переворот, на революцію. Ми мирні люди, нам потрібна зарплата і робочі місця. Ми усі повинні ходити в храм і молитися про нашу країну, про уряд - щоб він піклувався про нас, ми повинні не скидати уряд, а працювати, - сказав інший член ПР, представник підприємства.

- Люди знаходяться в емоційному збудженні, а щоб була Європа треба працювати. Багато працювати! Цю позицію демонструють донецькі студенти, - сказала ще одна депутатка.

Промовці засуджували учасників акцій протесту в Києві, вимагали строго покарати винних в захопленні адмінистративних будівель в столиці.

- Органи виконавчої влади Донецької області упевнено тримають руку на пульсі подій, на відміну від західних областей. У нас ні на одну годину не зупиняли роботу бюджетних установ! Ніхто не відправляв людей на це безглузде протистояння, яке сьогодні відбувається в Києві! - читав з листа чоловік, якиц вів заход - головний редактор донецького "Мега-радіо" Олександр Сулаєв.

Він звертався до присутніх з репліками, на які мітингуючі відповідали хором "Так" або "Ні".

-Чи готови ми і далі терпіти, щоб за рахунок Донбасу жили нероби та дармоїди? Ми готові годувати нероб? - звертався диктор.

- Ніііі! - кричав натовп.

Робітник шахти "Шахтарська глибока" поскаржився кореспондентові Gazeta.ua, що обморозив руки, поки тримав транспарант. Тоді як деякі його колеги замість мітингу безсовісно відправилися в "Макдональдс", як тільки вивантажилися з автобусу.

Житель Часів-яру обурився тим, що його привезли в Донецьк безкоштовно. Повідомив, що раніше за таке давали по 50 грн.

Прибічники Януковича відмовлялися називати себе на камеру, багато хто відвертався або ховався за транспаранти, не бажаючи потрапляти в кадр. Інші запевняли, що прибули у свій вихідний чи спеціально узяли на роботі безкоштовну відпустку, щоб прийняти участь в акції. Говорили, що обурені "проплаченими" мітингами опозиції. Запевняли, що в Україні немає альтернативи Віктору Януковичу. Дехто на прохання дати коментар відповідав: "Усі питання до керівництва".

- На майдані основна маса стоїть за гроші, - розповів кореспондентові представник Марїнського району Донеччини. - Студентам повісили локшину. Платять їм організатори безладів. Ось у нас на південному сході усі працюють. Винні ваші продажні ЗМІ - не хочуть чути думку робочої людини. Опозиціонерам потрібно звільнити 9 провокаторів та Тимошенко, а потім пролізти у владу. Янукович - законний президент і я б хотів, щоб він був довічно - тоді в країні буде порядок. У 2004 році вже один раз пустили помаранчеву чуму! Надія на завтрашній день - тільки з Януковичем.

- В Києві студенти кинули навчання і взялися за цеглини, - засудила столичний євромайдан донецька вчителька.

- Нам треба щоб працювали підприємства, - пояснив свою позицію учасник мітингу з міста Харцизськ. - Вже був 17-й рік без царя! Тоді почався хаос - так і зараз буде. Нічого там валятися на київських площах - потрібно йти працювати і тоді все буде відмінно!

- По суті - влада, Президент захистили людей, а люди подумали, що їх не пустили в Європу, - сказав у своїй промові голова обласної організації ПР Андрій Шишацький.

Губернатор також відмітив, що в Європу треба входити твердим упевненим кроком. А революції призводять до хаосу й зубожіння.

Від імені усього трудового Донбасу учасники мітингу ухвалили наступну резолюцію: "Ми вимагаємо від Генпрокуратури дати принципову правову оцінку екстремістським заявам місцевих рад западно-українських областей, які несуть загрозу територіальної цілісності України. Ми вимагаємо від опозиційних вождів негайно згорнути усі акції протесту, розблоковувати урядові установи і замість мови ультиматумів удатися до мови переговорів. У разі, якщо ситуація в країні і далі розжарюватиметься, залишаємо за собою право втрутитися в неї! Київ не столиця опозиції - це столиця України".

При голосуванні близько половини учасників мітингу не піднімали рук, але резолюцію ухвалили одностайно.

Після мітингу люди колонами розійшлися по своїх автобусах. В цей час по центру Донецька пройшов невеликий автопробіг з прапорами ПР.

Цікаво що в період проведення мітингу (трохи довше за годину) усі люди, що знаходилися в зоні його проведення, виявилися без мобільного зв'язку (поза доступом).

О 18.00 на донецький євромайдан, який збирається двічі на день біля пам'ятника Шевченка, прийшли трохи більше ста прибічників євроінтеграції. Розпочатий збір допомоги київському євромайдану. За перший день донеччани пожертвували 2200 гривен готівки. Так само відкрили рахунок. Люди несуть теплі речі та продукти.

Зараз ви читаєте новину «"Януковича довічно!" - 5 тисяч шахтарів, чиновників та держслужбовців висловились за увесь Донбас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

351

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути