четвер, 09 червня 2011 16:18

"Янукович заборонив заборонене" - експерт про гральний бізнес

"Янукович заборонив заборонене" - експерт про гральний бізнес

Президент України Віктор Янукович 9 червня підписав Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо покрашення законодавства про заборону грального бізнесу".

Цей крок для Gazeta.ua прокоментував Григорій Трипульський, віце-президент Асоціації діячів грального бізнесу.

В чому значення цього законопроекту?

Справа в тому, що цей закон внесе зміни в діючу заборону грального бізнесу. Він по-іншому формулює поняття "азартна гра", щоб під нього потрапили ще й інтернет-активні клуби. В принципі, це заборона того, що вже й так було заборонено. Це допомагає правоохоронним органам більш чіткіше формувати вимоги та вести справу до суду. Плюс, цим законом дані додаткові повноваження міліції — звертатись до судді з вимогою застосування фінансових санкцій щодо порушників закону.

Чи вирішить цей законопроект проблему детінізації грального бізнесу?

Всі розмови про легалізацію — профанація, адже вартість ліцензії — 40 млн грн —  непідйомна для тих казино, які працюють в Криму.  Цей закон не легалізує букмекерські кантори, які заборонили зопалу, він не наведе лад на ринку ігрових автоматів та інтернет-клубів. Тому я вважаю, що це можливість легалізувати тільки невелику кількість закладів, що зараз працюють, і в основному в Києві, бо кількість п'ятизіркових готелів можна перерахувати в Україні на пальцях однієї руки.

Можливо деполітизувати проблему грального бізнесу?

Я думаю, це можливо, але в період між виборами. Тут ініціатором має бути не депутат, а держава та Кабмін, які здатні порахувати, що вигідно для держави, а що ні.

А як потрібно вирішити цю проблему?

Я вважаю, що мають бути легалізовані всі види грального бізнесу, але повинна бути ліцензія та жорстка відповідальність. Можливе квотування по регіонах, тобто не більше певної кількості гральних закладів у певному регіоні. Щодо закладів великого формату, то легальні заклади самі будуть боротись з тіньовими закладами, давали прибуток державі та не привносити в наше суспільство соціальної напруги. В багатьох країнах ЄС існують правила, які обмежують цей бізнес, потрібно просто застосовувати ці правила в Україні.

Хто зацікавлений у вирішенні чи невирішенні проблеми?

Важко сказати. Гральний бізнес достатньо роз'єднаний, тому у нього не було ніколи сильного лобі. Заборона грального бізнесу — політична карта Тимошенко, яка це використовувала виключно в своїх політичних цілях. Сварити цей вид бізнесу досить зручно для політиків з високої трибуни, говорити про сльози матерів, розбещення молодого покоління та інші слова, які завжди гарно звучать й додають політику певні бали. А от про людей, які там працювали, говорити не дуже красиво. Утім, я не думаю, що політика зараз може вирішити цю проблему.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович заборонив заборонене" - експерт про гральний бізнес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути