середа, 30 травня 2012 11:35

Янукович має визначитися із своєю позицією щодо мови - експерт

Янукович має визначитися із своєю позицією щодо мови - експерт
Ігор Жданов не вірить в об'єктивне рішення КС з "мовного" питання. Фото: byut.com.ua

Президент Віктор Янукович має оприлюднити свою позицію щодо "мовного" питання.

Про це у коментарі Gazeta.ua сказав політолог, президент аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов.

Говорячи про те, чому президент досі не прокоментував бійку у Верховній Раді, яка сталася минулого тижня між опозиціонерами та "регіоналами" під час розгляду "мовного" законопроекту, експерт підкреслив, що Янукович зобов'язаний був це зробити і давно.

"Мене дуже дивує, що Янукович, який є гарантом дотримання Конституції, прав і свобод людини, досі не висловив свого ставлення до ситуації, пов'язаної з мовою. І не лише про те, що там відбувалися такі силові зіткнення, а у зв'язку з тим, що це дуже чутливе політичне питання", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Могильов заявив, що мріє бачити російську мову другою державною

Жданов також підкреслив: "Я хотів би знати, що голова держави думає з цього питання. Або він буде дотримуватися партійної і "регіональної" позиції, оскільки він є почесною головою цієї партії і очолював її до того, як став президентом. Або він як президент України буде дотримуватися Конституції і відстоювати позицію, що українська мова має бути єдиною державною мовою в Україні".

За словами експерта, всі чудово розуміють, що якщо буде ухвалено закон про державну мовну політику, який подавав Вадим Колесніченко та Сергій Ківалов, то це буде означати де-факто запровадження російської мови як другої державної.

Політолог наголосив, що сподіватися на якесь об'єктивне рішення Конституційного суду щодо цього питання не можна. "Зрозуміло, що після рішень Конституційного суду щодо скасування конституційної реформи, надія про те, що рішення КС буде об'єктивним і визнає цей закон таким, що не відповідає Основному закону, у мене немає. Тому я глибоко переконаний, що президент повинен сказати своє слово", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Президенту вигідно, коли у Раді б'ються, бо це дискредитує парламентаризм" - експерт

"На жаль, цього не відбувається. З яких причин, мені не зрозуміло", - додав Жданов.

Відповідаючи на уточнююче запитання, чи може президент таким чином перекласти всю відповідальність за ухвалення цього законопроекту на керівництво Партії регіонів, експерт наголосив: "Теоретично можна так робити — перекладати відповідальність і зібрати з цього вершки. Але я думаю, що президент не може перекладати відповідальність будь на кого, якщо він відчуває відповідальність за країну, за її долю".

Зараз ви читаєте новину «Янукович має визначитися із своєю позицією щодо мови - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути