середа, 08 жовтня 2014 11:45

Антикорупційне бюро координуватиме президент - Гавриш

Антикорупційне бюро координуватиме президент - Гавриш
Фото: gazeta.ua

Створення Національного антикорупційного бюро є передвиборчим піаром. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав екс-перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш.

"Це один із компромісів між президентом та парламентом, який вже вмирає. Більшій частині депутатів за це голосування віддали мажоритарні округи. Взамін - вони спробували заспокоїти суспільство. Так само було із законом про люстрацію та із притягненням до відповідальності тих, хто вчинив злочини проти людей - вбивства на Майдані", - зазначив він.

За словами політика, Україні до цього часу не вдалося створити жодного незалежного органу у протидії злочинності у найбільш чутливому секторі - боротьби із корупцією. "Попри всі обіцянки та намагання багатьох політиків не було жодного кроку вперед. Створення цього бюро зараз є лише формальним інструментом. Він дозволяє зосереджувати в ньому зібрану інформацію та ефективно боротися зі своїми конкурентами. Ця структура буде координуватися президентом та залежати від його позиції, що ставить великий знак запитання щодо його ефективності. Поки влада буде зрощуватися із бізнесом, як є зараз, а мільярдери будуть очолювати державу, говорити про серйозну протидію корупції неможливо та наївно. Саме роз'єднання влади та бізнесу є головним принципом протидії корупції. Для всіх мають бути встановлені рівні та однакові правила гри. Змагальна, інтелектуальна та чесна робота такого органу повинна передбачати реформування всіх без виключення правоохоронних органів, спецслужб, судової системи, юстиції. Для цього потрібна масштабна дискусія та зміна Конституції та законів. Навіть на далекому горизонті поки цього не видно", - наголосив Гавриш.

Він вважає, що народ не сприйме створення антикорупційного бюро. "Зараз ступінь недовіри до влади зростає надзвичайно швидко. Офіційні дані соціологічних досліджень - 43-47 відсотки. На ментальному рівні це дві третини від всіх груп електорату. Не думаю, що таке рішення може щось змінити. Якщо не покарають винних за вбивства на Майдані та корупціонерів з минулої влади, люди візьмуться за нинішніх високопосадовців", - пояснив колишній заступник секретаря РНБО.

Зараз ви читаєте новину «Антикорупційне бюро координуватиме президент - Гавриш». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути