субота, 05 жовтня 2013 11:15

"Ахметов закликав відвернутися від Росії" - політолог

"Ахметов закликав відвернутися від Росії" - політолог
фото: vu.ua

Українські олігархи Рінат Ахметов, Віктор Пінчук, Ігор Коломойський, Дмитро Фірташ хочуть жити за правилами. Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" сказав політолог Ярослав Чорнозуб.

"Зараз Україна знаходиться на етапі олігархату на фінальній стадії розподілу капіталів. Те саме проходили Сполучені Штати Америки за часів "рейганоміки". В 1930-х бандити і бутлігери (контрабандисти алкоголю під час дії сухого закону.— ред.) стали мільярдерами. А за часів Рейгана вони остаточно соціалізувалися та перетворилися на поборників демократії. Так само наші олігархи Ахметов, Пінчук, Коломойський, Фірташ — це бандити з1990-х. Але тепер хочуть грати за правилами. Кілька тижнів тому фонд Ахметова в тернопільському онкодиспансері встановив обладнання на 17 мільйонів гривень. На Донбасі школи з нуля будує. На відкритті однієї Ахметов зробив доленосну заяву. Сказав, щобізнесу потрібно розвернутися від Росії і дивитися в Європу. Дав знак, що вийшов на шлях легалізації всього, що було раніше незаконно приватизовано чи вкрадено", - зазначив Чорнозуб.

На його думку, олігархи хочуть демократичних правил через появу пропрезидентської групи, яку називають "сім'я"

"Це реальна загроза для них. Це нове потужне об'єднання. Зубаті, сильні і голодні. Єдиний клан, щомає у своєму складі президента, всі судові, правоохоронні органи. Тому іншим зручніше змінитися, стати публічними, соціально-спрямованими і цим себе захищати, ніж програти в боротьбі з"сім'єю", - додав він.

За словами політолога, важливим моментом у створенні демократичних правил в Україні буде підписання Угоди про асоціацію з ЄС у листопаді.

"Однак тільки технічна сторона інтеграції в Європу займе років п'ять — парафування та запровадження спільних договорів парламентами країн. Далі все залежатиме від внутрішніх чинників. Аби ми були готові стати частиною Євросоюзу, треба, щоб країну остаточно розібрали по цеглинках. Поки первинний капітал не розподілять остаточно, в правлячого клану буде бажання ще трохи пожити без правил. Тож треба, щоб олігархи приватизували залізницю, порти,забрали землю. Добре було б запустити для цього й іноземний капітал — буде більше зацікавлених у виробленні нормальних прозорих правил", - наголосив політолог.

Зараз ви читаєте новину «"Ахметов закликав відвернутися від Росії" - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

221

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути