четвер, 20 листопада 2014 10:59

"Адекватний курс - 4,5 гривні за долар" - економіст

"Адекватний курс - 4,5 гривні за долар" - економіст
фото: vkurse.by

Теоретично повернути курс до12 гривень за долар можна. Про це в інтерв'ю "Газеті по-українськи" сказав економіст Олександр Охріменко.

"1995 року, коли Нацбанк очолював Віктор Ющенко, девальвація перевищувала 200 відсотків. Зараз — 100. Але потрібна сильна команда: віце-прем'єр — міністр фінансів — голова Нацбанку. Нині адекватний курс 4,5 гривні за долар. Він розрахований економічно. Але цього не буде через політичні фактори. Такий курс не вигідний олігархам. Вони відразу з мільярдерів перетворилися б на мільйонерів", - зауважив він.

Є три причини зростання ціни на валюту, вважає Охріменко:

"По-перше, паніку серед населення викликала заява першого заступника голови Нацбанку Олександра Писарука. На початку листопада він сказав: треба закрити 60 банків. Люди злякалися, що не зможуть забрати депозитів і побігли за ними. Потім накупили доларів на чорному ринку, спровокували високий попит на них. По-друге, війна на Донбасі.

По-третє, компанії-експортери через фіктивні фірми виводили прибутки з України, щоб не продавати 75 відсотків виручки. Доларів на ринку стало менше, ніж потрібно. Через підвищений попит валюта дорожчала, а гривня знецінювалася", - додав економіст.

За його словами, негативні наслідки для гривні мав перехід на плаваючий курс.

"У світі вільний курс тільки в Сполучених Штатах Америки. Вони можуть собі це дозволити, оскільки друкують долари. Україна — ні. Наслідки плаваючого курсу вже бачимо. Злетіли ціни на все. А зарплати стоять на місці. Тим часом Міжнародний валютний фонд вимагає з 1 січня наступного року на 60 відсотків підняти тарифи на житлово-комунальні послуги. А влітку — ще на 40", - зазначив Охріменко.

Зараз ви читаєте новину «"Адекватний курс - 4,5 гривні за долар" - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути