четвер, 31 липня 2014 13:26

"Яценюк реабілітувався. Він досі мріє про президентство" - експерт

"Яценюк реабілітувався. Він досі мріє про президентство" - експерт
фото: svoboda.org

 

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк охолонув після гучної заяви про відставку і повернувся до виконання обов'язків. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів політолог Першої рейтингової системи Михайло Басараб. 

- Заява Яценюка була більш емоційною, ніж змістовною. Коли прем'єр виголошував бажання піти у відставку, це був демарш. Реакція на непідтримку урядових пропозицій українського парламенту. Можливо, це була образа, певне залякування. Не виключаю, що Яценюк планував заявити про відставку, якщо його ініціативи провалять. Такий певний ультиматум і Порошенкові, і Верховній Раді. Врешті решт, цей хід виявився результативним. Заява стала холодним душем для влади. Заяви Порошенка, які пішли вслід за демаршем Яценюка, висловлювання деяких політиків засвідчили, що Яценюк їх перелякав. Усі прекрасно розуміють, що скандал всередині української влади на тлі війни, що триває на Донбасі, непростих стосунків із західними країнами, ця відставка була невчасною. Напевно, вона дезорієнтувала наших західних партнерів. Для запуску парламентської кампанії було достатньо розвалу коаліції. А відставка не відповідала потребам часу і мала б достатньо негативні наслідки.

Що виграв Яценюк, залишившись на посаді?

- Підтримку більшості пропозицій уряду. Він проявив політичну волю, політичний характер. Те, чого йому бракувало в період Майдану, коли з нього часто кепкували за безвольність і називали "Кулявлоб". Зараз він продемонстрував свою достатньо ефективну роботу на посаді прем'єр-міністра та не побоявся поставити ультиматум, бо ризик відставки був ймовірним.

Якщо врахувати, що Україну чекають дострокові парламентські вибори, це йому додасть балів. Після заяви Яценюк отримав площадку, щоб донести до суспільства суть своїх пропозицій. Максимально все розжував. Від цього додатково виграв.

На які поступки йому довелося піти?

- Відмовитися від збільшення рентної ставки за користування надрами для українських газовидобувників, які не продають його населенню. Напевно, це було предметом компромісу. Бізнесом на надрах у нас завжди займалися люди, які знаходяться при владі. Тому в парламенті у них неймовірне лобі.

Якою буде політика уряду в найближчі три місяці?

- Головне не випустити ситуацію з рук і не бавитися в популізм. Яценюк не зможе використовувати прем'єрське крісло, щоб обіцяти неймовірні підвищення пенсій чи зарплат, що зазвичай роблять перед виборами. Він зможе позиціонувати себе на міжнародній арені, зустрічатися з західними політиками, брати участь в різноманітних форумах, підписувати контракти від імені України. Це йому додаватиме.

На що може розраховувати Яценюк?

- Він рівновіддалена фігура як від Порошенка, так і від Тимошенко. Складно сказати, в чиїй команді Яценюк може опинитися. Ймовірно, може створити свою — реанімувати "Фронт змін", очолити якийсь інший проект. Українська політична система знаходиться на тому рівні, що найпопулярнішими є лідерські проекти. Якщо Яценюк не зможе воскресити свою партію і поведе іншу, це не буде трагедією. Його рейтинг дозволить завести свою фракцію.

Яценюк може стати першим номером "Солідарності" Порошенка?

- Цілком ймовірно. У неділю має відбутися з'їзд партії, де все вирішать. Хоч донедавна Яценюк був з "Батьківщиною" Тимошенко — це його ні до чого не зобов'язує. Давні формальні і неформальні стосунки у нього і з Порошенком. Тому не здивуюся трьом варіантам участі Яценюка у виборчій кампанії.

Який варіант заходу в Раду вигідний голові уряду?

- Яценюк достатньо молодий політик. Він амбіційний, має комплекс нереалізованої президентської мрії. Не думаю, що він про це забув. Хоче стати одноосібним лідером держави. Тому з огляду на політичні перспективи, напевно, доцільніше було б вести свій проект. Гарно показавши себе на посаді прем'єра, він наростив рейтинги і реабілітувався як політичний діяч. Тому якщо заведе свою фракцію, приєднається до більшості, яку сформує Порошенко.

За яким законом відбудуться дострокові вибори?

- Дуже скоро можемо побачити зменшення 5-відсоткового виборчого бар'єра. Це вигідно тим, хто перебуває на межі проходження до парламенту. Найбільше це стосується комуністів і "регіоналів" - цих двох партій.

Зараз ви читаєте новину «"Яценюк реабілітувався. Він досі мріє про президентство" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути