неділя, 02 вересня 2012 11:06

"95 відсотків імовірності, що світ визнає вибори в Україні" - Магера

"95 відсотків імовірності, що світ визнає вибори в Україні" - Магера
Перший місяць виборчої кампанії пройшов нетрадиційно напружено Фото: moemisto.com.ua

Член Центрвиборчкому Андрій Магера не боїться звільнення із посади і вважає, що цьогорічний виборчий процес в Україні зіпсували емоції. По це він розповів в інтерв'ю Gazeta.ua

- Чесно кажучи, хотілося б, щоб процес був позбавлений емоційної складової. Під час президентських виборів 2009-2010 років, парламентських виборів 2006-2007 перший місяць виборчого процесу був досить легкий, - каже Магера. - На цих же парламентських виборах усе минає досить напружено. З'явилась певна емоційна складова, пов'язано із судовими провадженнями відносно членів Центральної виборчої комісії. Ця нервова складова і зіпсувала початок перебігу виборчого процесу.

Лише в цьому ці вибори відрізняються від минулих?

- Закон приймався не під час постатейного другого читання, а в цілому. З огляду на це, там з'явилися норми, які суперечать одна одній, є певні прогалини. Зокрема, що стосується формування окружних виборчих комісій (ОВК). Їхня якість могла б бути і кращою, якби законодавець не дозволив брати участь у жеребкуванні партій, які не висували кандидатів по одномандатному загальнодержавному окрузі. Тоді була б не 81 партія, а 22. Можливо, це покращило б ситуацію. Водночас, я не можу сказати, що ситуація з окружними виборчими комісіями - погана чи незадовільна. Я просто вважаю, що вона могла б бути кращою.

Як вплине на виборчий процес відсутність в окружкомах представників партій, які балотуються у загальнодержавному виборчому окрузі?

- Я сподіваюся, що ті люди, які сьогодні включені у склад окружних виборчих комісій, зможуть провести вибори належним чином. Хочеться вірити, що не буде протиправного впливу з боку політичних сил.

Вищий адміністративний суд України тричі ухвалював рішення проти вас за трьома різними епізодами. Що за цим стоїть?

- Не маю часу задумуватися над тим, чому так відбувається. Але факт є факт Я можу лише не погоджуватися з цим фактом, чи ні, але він таки існує. Такі рішення судів. Щось додатково коментувати у цьому випадку складно.

Інші працівники ЦВК подібним чином повертали неналежно оформлені скарги. Однак подібних ситуацій, ухвалення судових рішень не було. Я особисто не можу цього пояснити. Але люди можуть самі собі можуть робити висновки.

Чому не мали б ухвалювати рішення проти вас?

- Перш за все не було вказано конкретної підстави для рішення, який конкретно закон порушено. Тому я маю повне право залишитися на своїй позиції. Утім це вирішувати не мені, а Верховній Раді та президентові. Але я зовсім не боюся звільнення, адже незамінних людей немає.

Деякі кандидати у депутати стверджують, що певні округи у Києві "нарізали" під потрібних кандидатів.

- Я категорично не погоджуюся. Перш за все, у Києві кількість округів зросла лише на один. У зв'язку з цим змінилися межі виборчих округів, бралися до уваги межі адміністративно-територіального поділу районів. Зрештою, яким би чином не ділилися округи у Києві завжди будуть говорити, що під когось це зроблено. Знаєте, як кажуть в Одесі, люди говорять, говоріть і ви.

Багато говорять, що світ може не визнати вибори в Україн. Чи можливо це? Що повинне статися, щоб їх таки не визнали?

-Відкидати таку можливість не можна. 95%, що їх визнають. Все буде залежати від того, наскільки відповідально до цього підійде не тільки ЦВК, але й окружні і дільничні, органи влади, і політичні партії загалом. Це має бути поєднання усіх без винятку сил на те, щоб вибори відбулися.

Забезпечення окружних виборчих комісій відеоспостереженням - дієвий захід проти фальсифікацій?

- Питання доцільності відеоспостереження на порядку денному не стоїть. Закон вирішив так, а отже це підлягає виконанню Центральною виборчою комісією. Інша справа, що в мене може бути якась своє точка зору щодо доцільності, але недоцільності. Але моє завдання - виконувати цей закон.

Зараз ви читаєте новину «"95 відсотків імовірності, що світ визнає вибори в Україні" - Магера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути