вівторок, 08 січня 2013 14:47

80% законопроектів опозиції — популізм, влада ж лобіює свої інтереси - експерт

80% законопроектів опозиції — популізм, влада ж лобіює свої інтереси - експерт
Фото: podrobnosti.ua

Продуктивність роботи Верховної Ради вимірюється не кількість поданих законопроектів, а якістю і життям країни. Про це у коментарі сказав політолог Олександр Палій.

"Оцінювати законотворчість за кількістю законопроектів — це повна маячня. Це — формалістичний підхід. Свого часу Наполеон та його юристи за два тижні написали законодавство Франції, яке діяло 200 років. І законопроектів там було не багато, а дуже мало. І Франція у ці роки процвітала. Головним критерієм парламенту повинна бути якість законодавства, якість тих процесів, які відбуваються у країні: чи відбувається зростання потужності країни чи навпаки її занепад. І третє — парламент має стати перешкодою для усіляких дурощів влади. Чи може парламент стати перешкодою для дурощів цієї влади? Навряд чи. Я думаю, що він їх продукує ці дурощі. Так ще й навіть Янукович навіть їх ветує час від часу", - каже політолог.

На думку Палія, ключова функція парламенту — контролювати.

"Законодавство пишеться один раз на дуже багато років. В Америці за більш ніж 200 років вносили лічені поправки до Конституції. Тому при нормальному функціюванні парламенту законодавчі завдання вирішуються раз на багато-багато років. Інша функція — слугувати таким -собі інструментом стримувань і противаг влади виконавчої. А у нас парламент її не виконує. Не може бути гора макулатури і всілякої маячні ефективнішою за нормальний закон на три сторінки. Все вимірюється життям країни і її конкурентноздатністю у світі", - вважає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комуніст не хоче, щоб чиновники їздили на вітчизняних автомобілях, бо вони "небезпечні"

Політолог наголошує, що якість дуже важливих для країни законопроектів здебільшого — низька.

"Вони пишуться абияк. Інші, як закон про земельну реформу, написано дуже грамотно і правильно людьми для того, щоб вкрасти гроші на всіх процесах оформлення цих земельних відносин. Скрізь - хабарницька структура. І він був прийнятий у першому читанні. Раніше був закон про мову, що був повною маячнею. Очевидно, що наш парламент продукує значно менше, ніж найзаурядніший відділ правничої академії наук", - впевнений Палій.

Політолог наголошує, вартий уваги законопроект про демонополізацію, поданий опозицією. "Але, те, що пропонується, надто велике, на мою думку. Демонополізація — ключова вимога нашої економіки. Тема правильно піднімалась — йшлося про реформу Антимонопольного комітету. Але все ж законопроект був прописаний трішки не так".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "А які важливі питання зараз можуть бути?" - Зубанов вважає логічним, що ВР працюватиме два дні

Політолог додав: "Є закони, які треба приймати. Але навіть із боку опозиції- це на 80 відсотків популізм і неготовність вирішувати проблеми. З боку влади — більшість пропонованого — лобізм і бажання створити хабарницькі місця для своїх людей, організація крадіжки громадських та державних ресурсів".

Зараз ви читаєте новину «80% законопроектів опозиції — популізм, влада ж лобіює свої інтереси - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути