четвер, 09 червня 2016 14:35

"70% політиків Мінські угоди не читали, але засуджують" - Медведчук

"70% політиків Мінські угоди не читали, але засуджують" - Медведчук

В інтерв'ю "КП в Україні" спецпредставник з гуманітарних питань в Тристоронній контактній групі Віктор Медведчук розповів про перспективи Мінських угод та особливості переговорного процесу.

"Так, треба визнати: сьогодні на Донбасі ми маємо заморожений конфлікт - підвішений стан. Але страждає не тільки Донбас, страждає вся Україна. Заморожений конфлікт не дає можливості ні реформувати країну, ані модернізувати, ні розвивати. Тому мета переговорів у Мінську – знайти шляхи дипломатичного вирішення конфлікту, розробити план і механізми, які дозволять повернути Донбас у правове поле України і зберегти територіальну цілісність", - сказав Медведчук.

Він впевнений в тому, що Мінський процес гальмують представники "партії війни", які закликають Київ не йти на поступки Донбасу, не проводити вибори в ОРДЛО, аргументуючи своє рішення тим, що в України немає контролю над державним кордоном.

"У пункті 9 "Комплексу заходів по виконанню Мінських угод" прямо сказано: відновлення повного контролю України над державним кордоном має розпочатися в перший день після місцевих виборів і завершитися після всеосяжного політичного врегулювання набранням чинності змін до Конституції щодо особливого статусу Донбасу. Головна біда з втіленням у життя Мінських угод у тому, що трактують їх люди, які текст не читали, але засуджують. І таких політиків і чиновників в Україні близько 70%. На жаль, трапляються вони і серед тих, хто пов'язаний з Мінськими переговорами. Політики, які не вірять в Мінські домовленості або не підтримують їх, мають самі відмовитися від участі в переговорному процесі", — підкреслив лідер "Українського вибору".

На його думку, головною проблемою на сьогодні є невиконання політичної частини Мінських угод.

"Йдеться про закон про вибори, закони про амністію і особливий статус регіону, а також про зміни в Конституцію. А це ті питання, які мають бути узгоджені з представниками ОРДО і ОРЛО. Важливо зрозуміти: на Донбасі знаходяться наші співгромадяни. В першу чергу для цього треба вислухати їхню точку зору. Виробити загальну позицію, єдиний план. А що робить, що пропонує українська сторона? Ультиматуми? Але ж це має прямо протилежний ефект. А тепер виникає закономірне питання: як можна закликати мешканців Донбасу до миру, до реінтеграції, якщо сьогодні на цих територіях діє економічна блокада, яка, до речі, не передбачена Мінськими угодами", - сказав політик.

Зараз ви читаєте новину «"70% політиків Мінські угоди не читали, але засуджують" - Медведчук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути