вівторок, 28 жовтня 2014 19:23

14 діячів мистецтва стали персонами нон грата за антиукраїнську позицію - міністр культури

14 діячів мистецтва стали персонами нон грата за антиукраїнську позицію - міністр культури
Євген Нищук Фото: slovoidilo.ua

Кабінет міністрів схвалив перелік з 14 осіб, які стали персонами нон грата в Україні у зв'язку з їх антиукраїнською позицією. Однак розголошувати цей список за міжнародними нормами влада країни не буде. Про це заявляє міністр культури України Євген Нищук.

"Дискусії про введення секторальних і персональних санкцій до діячів культури, які відверто підтримують Росію в її агресії щодо України, ведуться вже з моменту перших подібних заяв. Так, нещодавно урядом було ухвалено перелік з 14-ти чоловік, які за їх антиукраїнську позицію стали в нашій країні персонами нон-грата", - йдеться в заяві Нищука, оприлюдненому у вівторок.

Разом з тим, зазначає міністр, за міжнародними нормами розголошувати цей список "ми не можемо - так само, як, наприклад, в США, люди дізнаються про такий свій статус безпосередньо при спробі перетнути кордон".

Втім, відзначає глава Мінкультури, заяви і дії деяких "діячів мистецтва" влада України не може залишати без уваги.

"Так, своє справжнє ставлення показав днями Йосип Кобзон, виступивши з концертом на окупованому бойовиками Донбасі. Цей артист, має українські відмінності і навіть українське коріння - народився на нашій землі. Його вчорашній візит на українські території, окуповані проросійськими терористами, його відверта підтримка їх дій і заяви, з цим пов'язані, є абсолютно ганебними!", - наголошується в заяві.

Нищук зазначив, що розглядаючи позицію цих осіб "в широкому спектрі", можна пробувати знаходити їм виправдання, "мовляв люди просто потрапили в обставини "кремлівського тиску".

"Але в цьому випадку ми бачимо їх справжнє обличчя, спотворене пропагандою і щирою ненавистю до всього українського. Ці люди в яскравий спосіб продовжують ганьбити нашу державу, ту святу українську землю, нині умиту кров'ю тисяч кращих синів і дочок, які вийшли на її захист. І це стосується не тільки Кобзона, згадаймо цинічні заяви росіянина Івана Охлобистіна про повернення в Україну на танку, як в 43-му, або відвертого бруду щодо українського народу з вуст кремлівського "​​жартівника" Михайла Задорнова", - йдеться в заяві глави Мінкультури України.

Він заявив, що у зв'язку з цим не може виникати жодних питань щодо того, що такі люди не мають права приїжджати в Україну - "вони повинні бути персонами нон грата".

"Ці особи не є бажаними тут в Україні і, відповідно, ніколи не будуть втратою для нашого народу і нашої культури", - підкреслив Нищук.

Зараз ви читаєте новину «14 діячів мистецтва стали персонами нон грата за антиукраїнську позицію - міністр культури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути