неділя, 12 січня 2014 01:51

"Приїхали к нам, показати як ми живемо. Бандеровці прокляті" - в Луганську відбулася хода євромайданівців
11

Фото: Фото: Андрій Жигайло

"Донецкие нас всех достали, но и бандеровцам ми не дадим здесь править," - смуглий бородань сідає до бежевої "девятки" біля луганського драматичного театру. 11 січня о 15:00 звідти стартувала хода луганських євромайданівців та киян, які приїхали на їх підтримку.

На ходу приходить до 50 людей. Більшість молодь, але є кілька літніх чоловіків. Їх охороняють до п'ятнадцяти міліціонерів. Активісти роздають стрічки прохожим – ті беруть неохоче, дехто реагує на них лайкою.

"Луганці в більшості ставляться до всіх ходів апатично – дивляться на євромайданівців в Києві, як на якихось нахлібників. Тут ще діє цей стереотип – що вони продовжують годувати область. Насправді Луганськ вже не промислове місто. У нас з великої промисловості, усе ледь дихає, - розповідає Ярослав Мінькін, один з організаторів.

Хода рушає вулицями міста. Йдуть по тротуару. Кричать "Київ-Львів-Сімферополь та Луганськ разом". Міліціонери йдуть поруч, даішники їдуть по вулиці.

За сотню метрів, ходу перестрівають п'ятірка літніх жінок. Починають лаятись, хапати за руки активістів.

"Приїхали к нам, показати як ми живемо. Бандеровці прокляті",- починають галасувати.

Хапають активістів за руки. Огрядна рудоволоса жінка плює на молоду дівчину яка несе прапора. Та просто відвертається.

"Так в нас завжди тут – причіпляються до нас і матюкаються, можуть і з кулаками кинутись,"- пояснюють активістка.

Міліція м'яко відтісняють войовничих бабусь. Ті йдуть позаду колони і весь час галасують.

За півгодини активісти приходять до пам'ятника Тарасу Шевченку що у парку Великої Вітчизняної війни. Тут уже стоять ще п'ятеро міліціонерів. Розташовуються під постаментом.

"Ми тижнями сюди приходимо і завжди стараємось щось робити нове. Пойміть нас задовбало – влада свій народ не поважає, кажуть одне, роблять все зовсім. В нас тут регіонали живуть , як у власному князівстві – людей за бидло рахують," – каже місцевий Олександр Семеніхін.

Люди слухають виступи активістів. Кияни та львів'яни дарують місцевим прапор з написом: "Схід і Захід разом". Його виготовили в Києві, спеціально для Євромайдану Луганську.

"Це подарунок від незалежних активістів столичного Євромайдану. Ми самі вирішили приїхати. Сконтактувались через соцмережі. Всі витрати взяли також на себе. Коли кинули клич нам помогти кинулось багато людей. Хто намалював плакати, гроші скинулись. Навіть за годину до від'їзду дзвонили і питались чим ми можемо попити. За всю дорогу пригод майже не було, хіба даішник під Полтавою просив на каву 40 гривень, - розповідає активістка Катерина.

Потім вмикають пряму включення з харківського євро майдану, де сьогодні триває з'їзд активістів. Розповідають про напад на активістів невідомих.

За півгодини, до пам'ятника підходить колона з афганців у двадцять людей.

"Уїжджайте в свій Київ і євросодом. Ви тут лишні,"- кричать чоловіки. Більшість з них з сивими головами. Починають штовхатись з міліціонерами та активістами.

Активісти стоять півколом, щоб ті не прорвались до сцени. Штовхаються та не впускають провокаторів.

"Я луганчанин в третьем поколении. Я не хочу чтоб у нас тут была Европа. У нас есть своя жизнь, зачем нам все это? Это цирк. Это наша родна земля и ми за то чтоб быть с Россией,"- каже сивий чоловік з пишними вусами.

Мітинг закінчується за годину. Першими покидають площу активісти. Афганці йдуть останні.

Зараз ви читаєте новину «"Приїхали к нам, показати як ми живемо. Бандеровці прокляті" - в Луганську відбулася хода євромайданівців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

258

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути