понеділок, 12 вересня 2011 10:38

Благодійність Порошенка - це бізнес

Благодійність Порошенка - це бізнес

Початок нового політичного сезону в країні ознаменувався не лише поверненням народних обранців до будівлі Верховної Ради України, гучними заявами про ймовірні перестановки в уряді та ряді областей, оголошенням вироку колишньому першому заступникові голови НАК "Нафтогаз України" Ігорю Діденку, призначенням Вищою радою юстиції перевірки депутатських запитів щодо судді Кірєєва – головуючого у справі Юлії Тимошенко, але й відкриттям набережної Рошен і найбільшого в світі фонтану на відкритих водоймищах, який встановили на річці Південний Буг у Вінниці за сприяння Фонду Петра Порошенка.

Ця подія, яка на перший погляд більшості пересічних українців взагалі не повинна потрапити у розділ "Політика", на мою думку, була другим етапом у реалізації намірів голови спостережної ради Нацбанку України Петра Порошенка повернутися у "велику" українську політику.

Чому другим? Тому, що першим був телевізійний марафон "Українська незалежність" на "5 каналі", який контролюють бізнес-структури, які пов'язують з Петром Порошенком, у серпні цього року. Якщо пригадаєте Петро Олексійович на передодні та під час проведення цього марафону був практично його обличчям, щогодини з'являючись на телеекрані.

А чи не за дорогою була благодійність, щоб забезпечити це повернення?

Фонд Петра Порошенка взяв на себе усі витрати з реконструкції набережної Рошен довжиною 700 м, встановив нову мережу освітлення та здійснює облаштування прилеглої території площею 16,5 кв.м. Загальна вартість проекту Набережної Рошен і фонтана перевищує 70 млн.грн. Резонне запитання.

Гадаю, що ні. Та і на благодійність це теж не схоже.

Довідома, Фонд П.Порошенка працює вже більш як 10 років. У містах України фонд, зокрема, встановлює дитячі майданчики, бере участь у відновленні православних храмів і відродженні християнських святинь, а також бере активну участь у програмі "Зігрій любов'ю дитину". В 2007 році у всеукраїнському рейтингу меценатів та благодійників, складеним журналом "Новинар" Порошенко посів 7 місце (1 млн. грн.). Це благодійність.

А витрати 70 млн. грн. більше схоже на бізнес проект. Давайте вимкнемо емоцій. По правді кажучи, набережна з унікальним фонтаном для міста - це чудово, але чому ж тоді значна кількість вінничан вважають її реконструкцію бездумною тратою коштів тому, що у Вінниці є більш кричущі проблеми, які потребують негайного вирішення (ЖКХ, старі ліфти, погані дороги і т.п.).

А ось якщо моє припущення щодо намірів Петра Олексійовича повернутися до активної політичної діяльності вірне, тоді все логічно. Зокрема:

Хоч пройшло уже чимало часу, з моменту прес-конференції Олександра Зінченка на якій він звинуватив оточення президента Віктора Ющенка в корупції, зокрема Петра Порошенка, в суспільстві ще пам'ятають, а тому потрібно повертатися в політику оточивши себе позитивним інформаційним полем.

Петро Олексійович бізнесмен і навряд чи готовий роздавати наліво і направо свої мільйони, хоч і не останні. Стара набережна була ненадійною, а тому сильний паводок міг стати великою проблемою для фабрики Порошенка, яка розташована у безпосередній близькості до річки. Тому досить розумно інвестиційний проект, який ймовірніше за все з самого початку передбачав отримання фінансових чи матеріальних дивідендів, був закамуфльований під благодійний.

Те, що рішенням міської ради набережній присвоєно ім'я Рошен (назва кондитерської корпорації, яка походить від прізвища її засновника Петра Порошенка) приємно тішить самолюбство. І не тільки. Неможливо зробити фото чи відео фонтану щоб у кадр не потрапив логотип Рошен. А це безкоштовна реклама.

Електоральна компенсація у вигляді любові та обожнювання Петра Олексійовича, вихідця з Одеської області, вінничанами, теж стане при нагоді в його подальшій політичній кар'єрі (наглядний приклад Ріната Ахметова на Донбасі). А це уже капітал, який у передвиборчий рік та у рік виборів буде користуватися шаленим попитом у провідних політичних гравців.

Щодо останнього, це ймовірно і є найбільше надбання Петра Порошенка від інвестицій у набережну Вінниці. З таким козирем можна вести перемовини з різними сторонами в українському політикумі.

З одного боку, з представниками нині діючої влади щодо отримання посади, благо поверненням людини Ющенка у владну вертикаль уже нікого не здивуєш. За матеріалами деяких ЗМІ у Петра Олексійовича є бажання змінити на посаді Глави Адміністрації Президента України Сергія Льовочкіна, а можливо і якогось міністра, згадаємо про чутки щодо майбутніх осінніх ротацій в уряді, досвід є.

З іншої є можливість напередодні парламентських виборів зміцнити свою позицію в співпраці з "Фронтом Змін", який називають кишеньковою опозицією влади. Останнє на ряду з попереднім, теж дозволяє йому не хвилюватися за свій бізнес у майбутньому. За неофіційними даними саме Петро Порошенко являється одним із основних інвесторів політичної партії Арсенія Яценюка.

І останнє, можна припустити, що Петро Олексійович планує розпочати свій власний проект під назвою "Петро Порошенко". Так, однин із безпосередніх глядачів дійства у Вінниці сказав, що у нього та багатьох присутніх підсвідомо виникло враження, що вони перебувають не на відкритті набережної та фонтана, а на шоу присвяченому початку передвиборчої кампанії кандидата в президенти Петра Порошенка. Більшість моїх знайомих, які спостерігали за цим заходом по телевізору, теж зауважили, що в програмі дійсно мали місце певні ознаки політтехнологічних маніпуляцій, які використовуються кандидатами в передвиборчих заходах.

Підсумовуючи викладене з великою долею ймовірності можна говорити про скоре повернення в "велику" українську політику Петра Олексійовича Порошенка.

Чи є у нього перспективи? Безумовно. Достатньо лише пригадати повернення в політику бізнесмена Сергія Тігіпка, і його третє місце на президентських виборах. А у Порошенка амбіцій і грошей не менше ніж у Сергія Леонідовича. До того ж після остаточного злиття Сильної України та Партії регіонів, ніша реформатора, успішного бізнесмена, вмілого дипломата, який знає як вивести країну з кризи буде вакантною.

А щодо стартових позицій Петра Порошенка, то тут він може дати фору любому. І можливо нам пощастить у його особі побачити дійсно третю силу в нашому політикумі, при всій повазі дутих відсотків Яценюка, не дотягує він до неї.

А те, що він піариться на благодійності, так це у нашій державі сприймається нормально.

Ну, що! І знову здравствуйте, Петре Олексійовичу?

Зараз ви читаєте новину «Благодійність Порошенка - це бізнес ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути