четвер, 28 лютого 2013 15:40

Янукович на виставці бавився дитячою машинкою під захистом півсотні охоронців
20

Фото: Фото: Тарас ПОДОЛЯН

Президент Віктор Янукович оглянув дитячу виставку "Країна юних майстрів" мовчки.

- Без документов никому входить нельзя, - каже охоронець у Київському палаці дітей та молоді. Стоїть поруч із металевою рамкою на чорному вході до будівлі.

Перед ним - хлопчик 12 років на вигляд. Обличчя бліде.

- Я забыл свидетельство, - каже він тихо. - Но у меня дипломы есть. Хотите, покажу.

Хлопчик прожогом відкриває помаранчевий портфель, руки тремтять. Охоронець заперечливо махає головою. Дитину не пускають усередину.

Сьогодні об 11 годині дитячу виставку "Країна юних мандрівників" відвідає президент Віктор Янукович.

На площі перед Київським палацом молоді стоять 30 міліціонерів у цивільному та ще десять у формі. Парадний вхід закритий.

Працівниця, 30 річна Марія Толокова переступає з ноги на ногу. Вдивляється у вхід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дітям у столичному палаці, куди має приїхати Янукович, заборонили відповідати на питання

- Маю дати відмашку, коли починати, - пояснює. - Нервую. Так хочеться президента побачити. У нас у палаці десь тисяча працівників. Сьогодні всі, канєшно, работають.

У холі на першому поверсі розставлено круглі столики. На них вишивки, картинки, скульптури з глини. Півколом сидять десятеро бандуристів. Півсотні діток у костюмах кроликів, буратіно та білих ведмедів проводять репетицію. З динаміків лунає танцювальна гучна музика. Перед парадним входом - рамка. Біля неї четверо охоронців.

Діти на питання журналістів відповідають неохоче.

- Нам заборонили говорити із будь-ким, - каже 8-класниця Тетяна. Ліпить із глини кошеня. - Це адміністрація палацу дала таку вказівку. Тільки у присутності дорослих.

Дівчинка сором'язливо усміхається і опускає очі.

- Готувалися давно, вже місяці два, - розповідає інша. - Хочемо, щоб президент хоч одним оком подивився. Сидимо тут ще з 8 години.

Дівчинка у костюмі зайченятка стоїть у кутку і бавиться своїми вухами.

- Папа как услышал, что перед президентом будем выступать, как разорался, - розповідає вона. - Кажеться, негодяй сказал. А мама, тихо, говорит. Может хоть ребенок в люди пойдет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович ходить дитячою виставкою майстрів: ближче, ніж на 10 м, не підпускають

8-річна Оксана Івахів приїхала зі Львова. Привезла скляні вироби. Дівчинка бліда. Під очима синяки.

- Цілу ніч в поїзді не спала, - позіхає. - Мама і тато не хотіли, щоб я їхала. Позор перед тим ізвєргом шось показувати, казали. Але то ж з гуртком поїздка, то я вмовила.

О 10:57 до палацу під'їжджає мерседес "С" класу та два позашляховики. Янукович заходить у супроводі голови КМДА Олександра Попова, міністра освіти, науки, молоді і спорту Дмитра Табачника та ще десяти чиновників. Позаду і попереду нього по десятку охоронців. Журналістам дозволили стояти на відстані 20 метрів від президента.

Дітки танцюють. Янукович усміхається і чухає носа. Троє малюків розповідають віршик. Тоді Янукович із дівчинкою у вишиванці оглядає виставку.

- Що ви скажете про цю ведмежу сім'ю?, - запитує дівчинка театральним голосом і вказує на п'ять півметрових іграшок білих ведмедів. Янукович мовчить і киває. Дівчинка знизує плечима і продовжує. - Їх зшили самі діти.

Дівчинка водить Януковича повз усі експонати на першому поверсі. Той не говорить жодного слова. На усі запитання усміхається і дякує.

На другом поверсі президентові показують іграшкові машинки та трасу зроблені дітьми. Зупиняється і дивиться, не відриваючи погляду. Тоді бере у хлопчика пульт та керує червоною маленькою машинкою. Хтось із журналістів зачіпає стенд. Гуркіт. Янукович здригається і повертає голову, його зіниці розширені. Охоронці кивають йому. Заспокоєний президент іде далі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович приїхав на зустріч із дітьми в оточенні півсотні охоронців

Виставку обходить за годину. Внизу діти чекають на його промову. Для президента поставили трибуну посередині.

- Я з приємністю відвідую виставку третій рік поспіль, - говорить він. - Щоразу залишаю цю виставку з враженням того, що мої старі знайомі не тільки підросли, а й стали більш винахідливими, творче підготовленими. Але хочу вам ще більше покращити настрій - у цьому році ми обов'язково підготуємо спеціальну програму розвитку юнацької творчості.

Дівчинка у жовтому костюмчику колупається в носі і відвертається.

- Долго ище? - питає керівничку. Та цитькає.

Президент говорить 3 хвилини. Тоді їде. Табачник залишається на концерт.

Прибиральниця 54-річна Наталія Іларіонівна підмітає підлогу.

- Вчора зовсім друга виставка була, - говорить. - Деякі педагоги цілу ніч не спали - збирали ту виставку і ставили цю. Ви ж представте, як тут усього багацько. А сьогодні, чула, цю збирати будуть. Тілько для нього її робили.

Зараз ви читаєте новину «Янукович на виставці бавився дитячою машинкою під захистом півсотні охоронців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

61

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути