пʼятниця, 15 червня 2012 16:30

"President, implement the decision of vessels!" - Донецькі чорнобильці заговорили англійською
10

Вимагають право на працю
Чорнобильці стягуються до будівлі Донецької облдержадміністрації

15 червня відзначилося в Донецьку відразу двома одночасними акціями протесту. Донеччани вирішили використовувати чемпіонат ЄВРО 2012, щоб нагадати про свої проблеми.

З транспарантами англійською мовою "Президент, виконуй рішення суден" та "Європа, вислухай Чорнобиль" вийшли до облдержадміністрації близько трьох сотень донецьких чорнобильців. Серед нових гасел звертав на себе увагу російськомовний: "О, если б мы могли так жить, как власть умеет говорить". На мітингу чорнобильці знову вимагали зустрічі з "головним українським уболівальником Віктором Федоровичем", як вони називали президента.

Акцію протесту організували учасники голодування, які в грудні минулого року не погодилися згорнути наметове містечко, розбите біля будівлі Пенсійного фонду з 14 листопада 2011 року. Керівник протесту Володимир Деркач нагадав присутнім, що в результаті пенсійної реформи серйозно постраждали солдати-строковики, які брали участь в усуненні наслідків аварії на ЧАЕС і переселенці з Чорнобильської зони. У більшої частини з них січнева пенсія не перевищує 890 грн, що в 5-6 разів нижче, ніж вони отримували раніше - за рішеннями судів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Донецьку чорнобильці обізвали ЄВРО 2012 "бенкетом під час чуми"

"Уже три місяці не лікуюся, - розповіла Gazeta.ua Галина Рябова, яка живе в Горлівці з 1986 року. - Отримую пенсію 960 гривень, а на ліки за самим мінімумом потрібно півтори тисячі. Це робиться для того, щоб ми скоріше вимерли. Ми залишалися в Прип'яті 33 години після вибуху, тоді як ліквідатори мінялися кожні 3:00. Від нас приховували, що радіація в Прип'яті була 16 тисяч рентген".

У Горлівці від онкологічних захворювань в повному складі померли, за словами Рябової, 15 з 36 сімей евакуйованих прип'ятчан. Усього в Донецькій області проживає 360 інвалідів, евакуйованих з 30-кілометрової зони.

В цей час чорнобильська акція протесту триває. Її учасники погрожують залишатися біля будівлі Донецької облдержадміністрації до тих пір, поки до них не прийде "хтось від президента". Очікується, що Янукович прибуде сьогодні до Донецька на матч між збірними України та Франції.

Одночасно біля будівлі донецької міськради звільнені співробітники бюро технічної інвентаризації провели свій "ЄВРО-протест". Шестеро людей вимагали звільнити начальника БТІ Донецька Пономаренка, який, за їхніми словами, порушує трудове законодавство. Рівно стільки ж представників чинного профкому Донецького БТІ прийшли під мерію, щоб заявити, що права членів профспілки не порушуються.

Слід зауважити, що слово "vessel" перекладається з англійської як "судно".

Зараз ви читаєте новину «"President, implement the decision of vessels!" - Донецькі чорнобильці заговорили англійською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути