понеділок, 01 липня 2013 12:50

"Кутовий! Судити тебе буде сам Бог" - люди вийшли проти "тушки"
17

Фото: Фото: gazeta.ua

- Кутовий мені особисто обіцяв, що не зрадить, що він — чесний, - каже активістка "Батьківщини" Тамара Бігун у селищі Софіївська Борщагівка біля Києва. - Я йому дзвонила, питала: як же так, якщо пішов із фракції, то здай мандат, як чоловік. А він потім і трубку брати перестав.

На в'їзді до селища біля готелю "Софіївський посад" о 8.00 у понеділок, 1 липня, збирається з десяток літніх людей. Вони прийшли протестувати проти народного депутата В'ячеслава Кутового, який нещодавно залишив фракцію "Батьківщина", від якої був обраний на 95 окрузі.

Першими на місце зустрічі прийшли кілька його виборців із міста Вишневе.

- В народі всі казали — голосуємо за будь-кого з опозиції, аби тільки не за "регіонала". Той Мельник вже всіх дістав, - каже чоловік років 60. На ньому зелена бейсболка та синя футболка. Бідкається на владу. - Все вже захапали. Не має спасу. Скоро Янукович оголосить себе царьком і нічого вже не вдієш. У 2010 році тоді зі своїми братками вибори сфальсифікував, Юлю посадив, а тепер і взагалі панувати скільки захоче. А народу то жити вже немає на що!

Ми на вихідних вже кілька міст об'їздили. Приходимо на базари, там людей більше. Всі обурені: ну як так можна, треба цього "тушку" гнати. Вимагали підписи збирати проти Кутового. Та що ми зробимо?, — розповідає Бігун.

Каже, що далі активісти поїдуть по селам — розповідати про "тушку Кутового". Наступний етап — це звернення до суду з вимогою відшкодування морального збитку виборцям нардепа — по 1 гривні кожному, хто голосував за Кутового. Таких понад 30 тисяч.

За півгодини до місця один за одним під'їжджають мікроавтобуси з іншими активістами. З'їжджаються з різних селищ — Вишневе, Боярка, Софіївська Борщагівка, Гореничі. У декого на шиї пов'язані стрічки із партійною символікою "Батьківщина". Одна жіночка тримає над головою парасольку із написом "Юля". Під'їжджає і партійний автобус київської "Батьківщини". З нього виходить декілька людей. Виносять плакати та інший інвентар до акції.

Він тільки колонки поставить і поїде. Акцію громадська організація (ГО "Право народу") влаштовувала, а не партія. А вони нам тільки допомагають, - пояснюють активісти.

Ще за півгодини колона з близько 30 людей рушає вулицею села. Навколо — елітні будинки за високими парканами. Жодної людини немає.

Попереду колони — хлопчик років 10 в образі "судді": зав'язаною набік білою тканиною та вінком із зеленого листя. Тримає у руках маленькі "терези Феміди". На одній із чаш прикріплено табличкою із написом: "Зрада, підлість, жадоба", на іншій - "Совість, честь, вірність". Позаду чоловіки несуть величезний плакат із зображенням тушки курки і головою Кутового та написом: "В'ячеслав Кутовий. Депутатина тушкована. Здай мандат, як обіцяв". Далі — решта мітингувальників. Трохи поодаль заледве пересуваються дві вже досить літні жіночки, опираючись на парасолю.

Доходять до одного з будинків, де вже встановлено звукопідсилювальну апаратуру. З колонок лунають українські повстанські пісні. Люди дістають плакати: "Політичні повії — посібники кримінального режиму Януковича", "Кутовий! Судитиме тебе сам Бог!" тощо.

- Ми зібралися висловити презирство тому, що зробив Кутовий. Тут присутні люди, які на своїх ногах агітували за Кутового. Це люди, на чиїх плечах він вліз у Верховну Раду. Він вліз туди і завдяки Юлії Володимирівни Тимошенко. Цієї хворої, бідолашної жінки, як досі за ґратами. Але він користувався її ім'ям і зрадив її, партію, своїх виборців, народ і Україну. Тому ми вимагаємо від нього: якщо він чоловік, то нехай виконає обіцянку і складе мандат, - каже одна із організаторів Олена Бебешко.

Активісти переносять імпровізовані дерев'яні ворота із написом "Тут живе тушка" до цегляного паркану будинку Кутового — триповерхової будівлі з балконом. На вікнах — ажурні грати та квіти. Поряд стоїть, як кажуть активісти, будинок брата Кутового.

Даааа, за такий будинок тільки лічильники скільки накрутять каже один із мітингувальників до іншого

А що ж ти хочеш — депутат, - присвистуючи відповідає йому інший, обоє ще кілька хвилин роздивляються маєток депутата та навколишні садиби такого ж штибу.

Він зараз ховається від нас. Але ми все одно доб'ємося свого, - каже Бебешко. - В Україні була традиція: коли дівчина втрачала свою цноту, честь та совість, її ворота обмазували дьогтем. Тому ми зараз обмалюємо дьогтем ці маленька ворота біля будинку Кутового, аби не псувати майно нашого бідного депутата.

За цим бере невеличке відерце із написом "Дьоготь" та пише на імпровізованих воротах "Зрадник" та "Позор".

Ганьба!, - кричать люди. Плескають в долоні.

До центру виходить хлопчик Богдан, перевдягнутий у суддю. Підпалює один із папірців на своїх терезах із "Зрада, підлість, жадоба". Через вітер не вдається підпалити пару хвилин.

Отак ці поняття вкорінилися у нас, що вже і не горять, - сміються активісти. - Але нічого, ми їх доб'ємо. Врешті папірець комкають та відкидають подалі.

Такі "тушки" як Кутовий — це ганьба всього народу. Вони — посібники режиму, які штовхають наш народ до прірви бідності і зубожіння, - каже Бебешко. - Віддай цей мандат, Славік, не будь падлюкою!

Акція продовжується ще з півгодини. Незадовго до завершення неподалік мітингувальників паркується міліцейський автомобіль, з якого правоохоронці спостерігають за активістами під маєтком Кутового.

Зараз ви читаєте новину «"Кутовий! Судити тебе буде сам Бог" - люди вийшли проти "тушки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

85

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути