понеділок, 06 січня 2014 18:01

"Весь її Кабмін і Яник хворі" - на Майдані готуються до Різдва
45

Фото: Фото: Ольга Каменєва

- Казали, у вас тут десь поселитися можна, -  говорить дівчинці-волонтерці В'ячеслав Белявцев із Сум. Він у чорній куртці. На голові - сірий капюшон від кофти. Черевики в грязі. Тримає трудову книжку та паспорт. Під нігтями – бруд. У понеділок вдень стоїть неподалік центрального входу до Будинку профспілок. Позаду нього на колоні висить плакать із написом: "Тобі не виплатили зарплату, бо МВС купує іномарки по 500 тисяч, бо син Януковича за півроку вкрав більше 300 млн.".

- Я приїхав подивиться, як тут і шо, бо все одно в нас роботи нема, - продовжує хлопець. – Добирався сюди попутками. Зробив 8 пересадок. 80 кілометрів йшов пішком. Лазив по кладбіщам, канфєти собирав. Бо вони дають енергію. От зараз вже можна й пообідати.

В'ячеслав озирається. Неподалік бачить три велики казани, закриті кришками. Поруч чоловік рубає дрова. Інший – шаткує капусту. Тут варять та роздають борщ у пластикових стаканах. У черзі з десяток людей.

- Буває, тут трошки економлять, але вчора був дуже добрий борщ. Певне, сьогодні буде такий самий. А кутю варитимуть трохи далі, де стіл з нержавєйки, - розказує в черзі харків'янин Анатолій Сиротенко. – Я тут живу з 13 грудня. Встиг перехворіти. Тижня два був кашель, бо тут дуже вологий клімат. Мене послухали, ніякої пневмонії немає, запалення теж. Ліків тут повно. А Богатирьова каже: "Вони там всі хворі". Та сама вона така. Весь її Кабмін і Яник хворі. Їм потрібно йти на узбіччя історії. Вони в Маріїнку підтягли свою свору, яка залишила гори лайна. Там зібрали алкоголиків і недоробків.

- Так їм наливали, - вклинюється в розмову  літня жінка, що стоїть поруч. –  Хлопці із Семиполок (село Київської області – Gazeta.ua) їздили. Спочатку по 200 гривень платили, потім – по 300. Три раза в день отмєчалі. Їм холодно, то по сто грам давали.

- А я тут готовий бути до 2015 року, - перебиває її Сиротенко. -  Влаштуюсь кудись на роботу кухарем. Буду працювати і мітингувати.

На сцені кілька священників починають молитися. Їх слухають близько півтисячі людей. Більшість без парасольок, хоча йде дощ. Дехто періодично хреститься.

- Я хотів різдвяні свята зустріти в сім'ї вольній, - всміхається колишній слюсар Микола із Тернополя. Він у прозорому дощовику. – Був тут і на Новий рік. Враження захоплююче. Аура дуже дружня. Стільки народу, що голова може закрутитися.

У Будинку профспілок його комендант, нардеп з "Батьківщини" Степан Кубів розказує журналістам, що у святковому меню на Майдані буде 12 страв. Це три види куті, пончики, пиріжки, пісний борщ, рагу, капуста тушкована, грибна юшка, винегрет, калачі та узвар. У п'яти пиріжках будуть запечені фасолини, які можна буде обміняти на спеціальні подарунки від Майдану.

Зараз ви читаєте новину «"Весь її Кабмін і Яник хворі" - на Майдані готуються до Різдва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

44

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути