неділя, 01 січня 2012 11:48

"Зупини орду. Починай змінювати країну"

Автор: фото: Тарас Подолян
  Народний депутат України Тарас Стецьків: ”Якщо опозиція не об’єднається, піде на вибори трьома-чотирма колонами, суспільство скаже: ви нічому не навчилися, ви нам не потрібні”
Народний депутат України Тарас Стецьків: ”Якщо опозиція не об’єднається, піде на вибори трьома-чотирма колонами, суспільство скаже: ви нічому не навчилися, ви нам не потрібні”

— Наступний рік буде серйозним іспитом для опозиції. Якщо вона спроможеться на консолідацію, домовиться про спільну ідейну платформу, виставить один список на парламентських виборах — суспільство матиме шанс. А до цієї влади в мене запитань нема. Вона показала вже себе. Янукович і далі діставатиме по голові і від Росії, і від Європи, — каже народний депутат від блоку "Наша Україна — Народна самооборона" 47-річний Тарас Стецьків.

Зустрічаємося в кулуарах Верховної Ради в останній сесійний день. Минаємо прикрашену ялинку і сідаємо біля столів реєстрації народних депутатів.

— Роблю ставку на громадські ініціативи, типу американської "Захопи Волстріт", — продовжує Тарас Степанович. — Їх десятки, якщо не сотні — у Сумах, Кіровограді, Харкові. Якщо все це поєднати в один загальноукраїнський мережевий рух, буде серйозний громадянський тиск на політиків, опозицію, владу.

Який висновок із цьогорічних протестів учителів, афганців, чорнобильців?

— Протести за професійною ознакою ніколи не переростуть у загальнонаціональний бунт. Коли виступають чорнобильці, це не зачіпає вчителів чи лікарів. Крім того, локальні виступи за професійними ознаками дуже легко купити. Принаймні керівників. Чорнобильці сильно заявили про себе в Донецьку. Але 15 активістам виділили мільйон гривень — і все здулося.

Як вижити опозиції? Тимошенко закликає до гуртування в один список.

— Альтернативи цьому немає і я гарячий прихильник такої консолідації. Мої особисті зустрічі переконали, що суспільство хоче бачити опозицію об'єднаною. Треба, щоб керівники "Батьківщини", "Фронту змін", "УДАРу", "Свободи" сказали, як ставляться до заклику Тимошенко. Справа за ними.

Скільки місць у парламенті могла б отримати об'єднана опозиція?

— За умови єдиного списку й узгодження кандидатів по мажоритарці — 240-280 мандатів. З одного боку, буде опозиція, з іншого — Партія регіонів. Решта будуть скинуті в кювет. Парламентська більшість дозволить забрати в Януковича уряд, законодавчо змінювати судову систему, економічну політику, взяти відповідальність за бюджет. Країна цього чекає. Не буде об'єднаної опозиції — "Регіони" залишаються при владі разом із комуністами й Тігіпком.

Тимошенко попросила обговорити її пропозицію на Комітеті опору диктатурі.

— Чому КОД не збирається, це питання до нього та його координатора Сергія Соболєва (нардеп-"бютівець". — "ГПУ"). А моє пояснення просте: ніхто не хоче відповідати на пропозицію Тимошенко. Лідери багатьох партій уже сформували свої колони на вибори. Відмовити Тимошенко напряму вони не можуть, погодитися на її пропозицію — неохота.

Що заважає зараз об'єднанню?

— Персональні амбіції. Багато хто починає думати про президентську кампанію. Це — глибока помилка, бо без успіху на парламентських виборах 2012 року неможливий успіх 2015-го. Дивно, чому стільки часу минуло після заклику Тимошенко, а більшість із лідерів  КОДу не висловилися на цю тему. Чому мовчить керівництво "Батьківщини"? Я усіх запитував: коли зберемося? Кажуть: "Треба радитися". Думаю, Яценюк уже дав свою відповідь: ні. Днями він об'єднався з партією "За Україну!" Кириленка і запропонував угоду про взаємне непоборювання. Клички заявили, що, можливо, балотуватимуться по мажоритарних округах. Найімовірніше, "УДАР" ітиме самостійно. Суспільство має знати, як відповідають провідні політики найрейтинговішому опозиціонеру, яка сидить у в'язниці.

Яка ідея спроможна об'єднати більшість українців?

— Треба ставити спільну для всіх вимогу — будівництво справедливої країни.

Яке може бути об'єднавче гасло?

— Воно має складатися з двох речень: "Зупини орду. Починай змінювати країну".

Експерти говорять, що в Україні маніпуляції з результатами голосування будуть подібні до нещодавніх російських.

— В Україні інша ситуація. На пострадянському просторі ми маємо найбільш розвинуті громадські організації. У нас сильна опозиція, громадянське суспільство, досвід помаранчевої революції.

На 2011-й прогнозували масові акції протесту. Однак їх не було.

— Люди зробили подвиг на Майдані. Але розчарування від того, що було п'ять років по тому, стримує. Я не знаю, яка жертовність має бути проявлена з боку опозиції, які мають бути дані клятви, щоб народ забув це. Люди багато що пробачили б опозиції за умови об'єднання. Якщо ж вона піде на вибори трьома-чотирма колонами, суспільство скаже: ви нічому не навчилися, ви нам не потрібні.

Якою має бути лінія опозиції щодо президента Януковича?

— Загонимо його в "Межигір'я". Кажемо: "Або сиди тут до президентських виборів, або — імпічмент". У Януковича буде право вето, а в нас після успішних виборів — можливість не пропустити жодної його законодавчої ініціативи. Зрозуміло, це боротьба. На нашому боці буде суспільство, можливо, Захід. А на його? Росія? Хто виграє? Ми. Але для цього треба зробити те, про що зараз говорить Тимошенко.

Янукович ще може змінитися?

— Совковий менталітет, замішаний на кримінальних підходах до управління державою, не дозволить йому стати інакшим.

Різні люди у владі заявляють, що просто так не підуть. Янукович готовий стріляти в тих, хто вийде на вулиці?

— З таким способом думання і підходом, який він продемонстрував за два роки при владі, він здатен на що завгодно. Правоохоронні органи очолюють наближені до сім'ї президента. Вони візьмуть до виконання будь-який наказ. Питання в тому, чи виконають його прості вояки. Якщо на вулицях будуть мільйони, автомати розвернуть в інший бік. Якщо вийдуть тисячі — команда може бути виконана.

Високою є імовірність втручання в українські справи російських спецслужб. Вони не упустить можливість поставити на коліна Україну, яка зіпсувала стосунки з Європою. Для Путіна принципово втягнути нашу країну в Євразійський Союз. Сигналом до цього є непоступливість Росії в ціні на газ. Компроміс буде тільки взамін на повну капітуляцію. Януковичу треба дешевий газ, щоб Бойко з Фірташем мільярди заробляли і ділилися з "сім'єю". Щоб Ахметов далі купував пентхауси в Лондоні за 200 мільйонів фунтів.

Я — за дорогий газ. Треба змусити олігархів не виводити гроші в офшори, а запроваджувати енергозберігаючі технології. Хай продають заводи розумнішим інвесторам. Хай запросять американські компанії видобувати газ на нашому шельфі.

Що буде з Тимошенко?

— Янукович принципово не має наміру її випускати. В основі цього лежить помста, а ще глибше — страх перед Тимошенко. Він її панічно боїться. Але люди, які задумували і втілюють цей судовий фарс, мають розуміти, що все це отримають назад.

 

Став нардепом у 26 років

Тарас Стецьків народився у Львові. Закінчив історичний факультет місцевого університету. Викладав у школі-інтернаті, медучилищі. Громадську діяльність почав наприкінці 1980-х із просвітницької організації "Товариство Лева". 1990-го 26-річним став нардепом.

Був радником прем'єра Леоніда Кучми, а 2001-го — одним із керівників кампанії "Україна без Кучми". Після помаранчевої революції очолював Національну телерадіокомпанію. За всі роки незалежності лише раз не пройшов до парламенту — 2006-го за списками блоку "Пора-ПРП", що не набрав 3% голосів.

Дружина Галина власниця косметичного салону. Син Арсен працює в Центрі Разумкова. Донька Наталія вчиться на психолога в столичному університеті ім. Тараса Шевченка.

 

Зараз ви читаєте новину «"Зупини орду. Починай змінювати країну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

86

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути