пʼятниця, 12 серпня 2016 07:30

"За нерезонансні справи просять від однієї до п'яти тисяч доларів"
2

Під час обшуку правоохоронці знайшли у судді Миколи Чауса півторалітрові скляні банки з американськими доларами.  Закривав їх пластиковими кришками
Фото: УНІАН
Суддя Микола Чаус вісім років працював у Дніпровському суді столиці. Його затримали на хабарі у 150 тисяч доларів. Вимагав їх у наркоділка за закриття справи

9 серпня суддю Дніпровського райсуду столиці Миколу Чауса спіймали на хабарі $150 тис. Гроші отримав від наркоділка за звільнення від покарання. Чаусу загрожує від 8 до 15 років в'язниці.

Дозвіл на затримання й арешт судді має дати Верховна Рада. Вона зараз на канікулах.

— Розмір хабара судді залежить від того, наскільки справа резонансна, — каже правозахисник 47-річний Едуард Багіров.

— Коли у справі зацікавлений хтось із влади, судді виносять рішення на їхню користь. Розцінки залежать і від рівня суду. Наприклад, у Печерському столичному йдеться про десятки тисяч ­доларів. На місяць судді виносять 120–150 рішень.

За нерезонансні справи через посередників просять від однієї до п'яти тисяч доларів. Якщо оскаржують право власності на землю, що коштує 10–15 мільйонів гривень, треба віддати судді 10 відсотків. Якщо 5 мільйонів — 20 відсотків. Що менша сума, то більший процент.

— Розмір хабара залежить від того, що хоче отримати сторона. Якщо питання на мільйон доларів і воно законне — можна обійтися 20–30 відсотками від вартості, — розповідає адвокат Тетяна Монтян, 43 роки.

— Якщо рішення незаконне, доведеться віддати половину. Справа скандальна — тариф зростає. Якщо ажіотаж спав, можна домовитися за менші гроші. Суму розраховують від того, що людина втрачає чи набуває. Також роблять поправку на законність і незаконність рішення, на те, про яку людину йдеться.

Що вищий суд, то більші суми.

Зараз ви читаєте новину «"За нерезонансні справи просять від однієї до п'яти тисяч доларів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути