пʼятниця, 31 травня 2013 07:30

"З точки зору нинішньої влади у нас забагато лікарень та шкіл"

Автор: фото: ОЛЬГА КАМЄНЄВА
  Народний депутат від УДАРу Павло Розенко: ”Цього року передбачено зростання соціальних стандартів на п’ять відсотків, а прокуратурі і судам фінансування збільшать на 25-30”
Народний депутат від УДАРу Павло Розенко: ”Цього року передбачено зростання соціальних стандартів на п’ять відсотків, а прокуратурі і судам фінансування збільшать на 25-30”

Депутати виходять у кулуари після ранкового засідання парламенту. Журналісти обступають 42-річного Павла Розенка. Він — один із небагатьох у фракції УДАРу, хто охоче роздає коментарі. Піднімаємося на третій поверх за вільний столик біля вікна.

— Маю час до четвертої години, доки перерва не закінчиться,   попереджає.

Щодо ситуації в українській економіці існують дві поширені думки. Перша — усе під контролем. Друга — усе пропало. Кому вірити?

— Явних катаклізмів не бачимо. Але гляньте дані держстатистики. За перший квартал — нульове зростання валового внутрішнього продукту. Три роки тому, коли до влади прийшов Віктор Янукович, у першому кварталі мали плюс 4,8 відсотка. Якщо "Регіони" кажуть, що їм дісталася "руїна", то що означає їхній "нуль"?

За останній рік Україна "спалила" приблизно 10 мільярдів гривень резервів Нацбанку. Тобто, відбувається прихована девальвація національної валюти. Із такими темпами за півроку-рік країна дійде до дефолту. Безробіття зростає, борги із зарплати становлять понад мільярд гривень, і то переважно в східних областях. Саме на Сході та Півдні люди почуваються найбільш зрадженими владою.

Це невдоволення може вихлюпнутися на вулицю?

— Якщо до політичних гасел додасться соціальна напруга. Влада усвідомлює та боїться цього.

Які у влади можливості оживити економіку?

— Без зміни економічної моделі нічого не вийде. У всіх цивілізованих державах малий і середній бізнес у структурі економіки становить 50-80 відсотків. У нас — вісім-десять. Причина — відсутність дешевого кредитування, інвестицій. Світ не довіряє Україні. Бояться корупції, нечесних судів, адміністративного тиску, рейдерських захоплень. За логікою, нинішня нульова інфляція повинна забезпечити кредит на рівні 10-15 процентів максимум. Однак позичити гроші менш ніж під 25 відсотків річних — неможливо. Отже, хтось на чомусь "наколює" нас.

УДАР обіцяє скоротити час, який українець витрачає на відкриття підприємства, до півгодини. Яким чином?

— Треба, щоб відпала необхідність збирати довідки. Цим повинен займатися чиновник. У всіх органів влади є сучасні інформаційні бази — їх треба з'єднати. Громадянин має лише писати заяву на якусь послугу — відкриття бізнесу чи надання соцдопомоги, щоб державний службовець почав діяти. Після цього багато чиновників звільняться, бо не буде можливості заробляти на людях. У владі лишаться фахівці та патріоти. Їх стимулюватимемо вищими зарплатами.

Де взяти гроші на них?

— Кошти в держави є. Цього року передбачено зростання соціальних стандартів на п'ять відсотків, а прокуратурі й судам фінансування збільшать на 25-30. Раді нацбезпеки — вдвічі. Шалені гроші витрачають на тендерні закупівлі. Торік Мінохоронздоров'ю держава виділила на придбання ліків близько двох мільярдів гривень. Тендери виграють фірми, які не мають жодного стосунку до їх виробництва. Закуповують продукцію на 40-100 відсотків дорожче, ніж можна було б. Із коштів, які виділяють із бюджету, дві третини розкрадають.

Чому зростають борги із виплати зарплат?

— З одного боку — немає грошей на це. З іншого, у Міністерстві соцполітики — бардак. Уряд втратив контроль над цією сферою. Роботодавці, як правило, відчувають це, і одразу зростають заборгованості.

До прикладу, є так звана "безнадійна заборгованість" — 400 мільйонів гривень. Ідеться про давно ліквідовані підприємства. Але в деяких залишилися активи, які можна продати і погасити борги. Деякі визнали себе банкрутами й перевели активи на інші фірми. Прокуратура і суди повинні відстежити, чому так сталося.

Ви стверджуєте, що на зарплату бюджетникам гроші є лише на 10 місяців цього року. Де брати решту?

— Влада має кілька варіантів. Перший: звільняти людей, а їхню роботу перекидати на тих, хто лишається. Другий — традиційний: учителів та лікарів змусять писати заяви на відпустки за власний рахунок. У цей час вони працюватимуть безплатно.

З точки зору нинішньої влади в нас забагато лікарень, шкіл, соціальних установ. Бо чиновник не може вкрасти із зарплати вчителя, не має звідти відкату. Чиновникові цікаво направляти кошти на будівництво, ремонт доріг — звідти вони легко крадуться.

Ваша фракція вимагала відставки уряду. Але коли дійшло до голосування, семеро із 42 "ударівців", зокрема і Віталій Кличко, постанову не підтримали. У чому річ?

— Усі члени фракції, які були в Києві і могли приїхати до сесійної зали, проголосували. Інші були відсутні з поважних причин. Деякі лежали в лікарнях.

Є фото, що Кличко на момент голосування за відставку Азарова був у Німеччині на рекламній акції пива.

— Кличко неодноразово коментував цю ситуацію. Мені нічого додати.

Ви часто критикуєте Пенсійну реформу, зокрема підвищення пенсійного віку. Які її основні недоліки?

— В Україні найнижча середня пенсія серед пострадянських країн — 1400 гривень. У трьох мільйонів громадян — менше тисячі гривень. Ідеолог реформи Сергій Тігіпко запевняв, що вона поможе скоротити дефіцит Пенсійного фонду. Натомість за два роки він зріс на 25 мільярдів!

Пенсія — похідна від зарплати. При мізерній зарплатні люди ніколи не отримають велику пенсію. Хоч до 100 років підвищуй пенсійний вік. У нас частина зарплат — у тіні, низька зайнятість, дешева робоча сила.

Якої пенсії українцеві вистачало б на життя?

— Сьогодні прожитковий мінімум — близько тисячі гривень. За розрахунками експертів, він занижений щонайменше у півтора раза. Відповідно середня пенсія, замість 1400, має буде 2200 гривень.

Середня зарплата в системі освіти 2400, охорони здоров'я та соціальній сфері — 2200 гривень. Після сплати всіх соціальних внесків учитель чи лікар на руки отримує 1200-1700 гривень. Отже, найжадібніший роботодавець — український уряд. Якщо він платить своїм працівникам мізер, то бізнесмени не платитимуть більше. І навпаки: вкладаючи гроші у зарплати, ми вирішуємо чимало питань — добробуту людей, наповнення Пенсійного фонду.

Павлові Розенку тричі дзвонять. Він не відповідає.

Прихильники опозиції очікували, що на останній акції 18 травня в Києві УДАР, "Батьківщина" і "Свобода" назвуть єдиного кандидата у президенти. Чому цього не сталося?

— До президентських виборів майже два роки. Не треба бігти поперед батька в пекло. Визначення єдиного кандидата залежатиме від ситуації у суспільстві. Це може статися весною чи восени 2014 року. Згадаймо вибори 2004-го. Ні за рік, ні за два єдиного кандидата не було. Його проголосили за кілька місяців до виборів.

Зараз важливо не помилитися. Слід висувати того, хто не просто переможе Януковича, а зробить це із найбільшим відривом. Адже буде тиск на людей, масові фальсифікації. За останніми рейтингами практично всі лідери опозиції перемагають Януковича у другому турі. Проте найбільший відрив, 12-15 відсотків, сьогодні у Віталія Кличка.

10 років був помічником Івана Зайця

Павло Розенко народився в Києві. Вивчився у Політехнічному інституті на інженера. Один із засновників Української студентської спілки. Брав участь у "революції на граніті" 1990 року. Тоді голодування студентів привело до відставки уряду Віталія Масола.

— Із 2 по 17 жовтня я охороняв табір та забезпечував його роботу. Їздив Києвом і шукав намети, спальники, розкладачки. Інвентар позичали під чесне слово в навчальних закладах, спортивних клубах.

10 років пропрацював помічником нардепа-"рухівця" Івана Зайця. 2005-го призначений заступником міністра праці і соцполітики. Із 2008-го по 2010-й — перший заступник міністра. Після приходу до влади Віктора Януковича став експертом Центру Разумкова.

До Верховної Ради пройшов під №10 списку УДАРу.

— За рік до виборів познайомився з Віталієм Ковальчуком (нині перший заступник лідера фракції. — "ГПУ") і почав працювати в їхній команді експертом. Із Кличком уперше поговорив за декілька днів до з'їзду партії. Саме він запропонував продовжувати кар'єру в парламенті.

42-річна дружина Оксана працює в апараті Верховної Ради. Виховують двійнят 14-річних Ярослава та Анастасію.

Зараз ви читаєте новину «"З точки зору нинішньої влади у нас забагато лікарень та шкіл"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути