вівторок, 10 липня 2012 07:00

Ющенко очолить виборчий список

— Так шо, ми тепер знову "помаранчеві"? — каже чоловік і бере жовтогарячу теку на об'єднанавчому форумі партій "Наша Україна", Конгрес українських націоналістів та Української народної партії. Розпочався він у суботу вранці в столичному Будинку вчителя.

О 10.30 "мерседес" почесного лідера "Нашої України" екс-президента Віктора Ющенка зупиняється навпроти корпусу університету ім. Шевченка. Ющенко разом із лідером УНП Юрієм Костенком та КУНу Степаном Брацюнем кладуть великий жовто-блакитний букет до пам'ятника Тарасові Шевченку. Далі йдуть до Будинку вчителя. За спиною екс-президента — двоє охоронців. "Мерседес" Ющенка їде неподалік за хазяїном. Політики кладуть жовтий букет і до пам'ятника Михайлові Грушевському.

У залі Будинку вчителя — задуха. Близько півтисячі людей обмахуються жовтогарячими теками. Ющенко відкриває пляшку мінералки і п'є.

Першим на сцену виходить отець Борис Табачек. Усі присутні встають. Отець проголошує промову та передає привітання присутнім від патріарха Київського та всієї Русі-України Філарета.

Слово бере Віктор Ющенко, 58 років. Присутні знову встають. Хвилину скандують:

— Ю-щен-ко! Ю-щен-ко!

— Слава героям! — починає екс-президент.

— Героям слава! — хором відповідають.

— У цій залі творилися всі самі цікаві сторінки нашої історії, — говорить Ющенко. — Як тільки мова заходить про щось українське, у тебе болить серце. Все, що називається словом "українське", сьогодні під анафемою.

Вікторові Андрійовичу аплодують кілька разів. Найгучніше і найдовше, коли він торкається мовного питання.

— Ми — не хохли і ми — не малороси. Тільки наша солідарність може дати відповіді на соціальні, політичні, економічні завдання, що сьогодні існують у країні. Слава Україні! — завершує 15-хвилинний виступ.

Зал довго скандує прізвище екс-президента та аплодує. Коли оплески стихають, хтось кричить із балкона "Ганьба!". Президент не звертає уваги. Витирає обличчя паперовою хустиною.

За годину форум завершується підписанням декларації про об'єднання. Грає бандурист.

— 16 відсотків українців на сьогодні не знають, за кого голосувати. 14 відсотків сказали, що проти всіх, — каже Ющенко. Можливо, їм потрібен проект, про який я зараз говорю. На це він і розрахований. Найімовірніше, наше об'єднання матиме назву "Наша Україна — Українська опозиція".

Ви впевнені, що ваша присутність у цьому проекті йому додасть? — питають журналісти на брифінгу.

— Я не буду "брати участь" у проекті, я буду його очолювати. І пропоную вам, українцям, альтернативу "ширці", — відказує.

— Після форуму почнеться виборча робота, створення спільних штабів, спільної рекламної продукції. Питання про першу п'ятірку не обговорюється, — додає лідер Української народної партії 61-річний Юрій Костенко.

Зараз ви читаєте новину «Ющенко очолить виборчий список». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути