пʼятниця, 22 лютого 2013 07:00

"Янукович — уже не президент. Реально керує його старший син"

Автор: фото: ОЛЬГА КАМЄНЄВА
  Колишній народний депутат Володимир Філенко: ”Лідери опозиції думають про 2015 рік і хто кого обскакає: Яценюк — Кличка чи Тягнибок — їх обох, і навпаки”
Колишній народний депутат Володимир Філенко: ”Лідери опозиції думають про 2015 рік і хто кого обскакає: Яценюк — Кличка чи Тягнибок — їх обох, і навпаки”

Ліфтом із другого поверху готелю "Київ" спускається колишній народний депутат, один із польових командирів помаранчевого майдану 57-річний Володимир Філенко. Він із цигаркою, у светрі з оленями. Йде на вулицю на перекур.

— Піднімайтеся нагору. Там за колоною в ресторані спитаєте "столик Пилиповича", — каже.

Повертається за кілька хвилин. Просить принести каву.

— Сьогодні був на Байковому кладовищі. Друга Саші Ємця (колишній народний депутат України. — "ГПУ") немає 12 років. І Жені Кушнарьову (колишній мер Харкова, глава Адміністрації президента Кучми і народний депутат. — "ГПУ") виповнилося б 60 років. Тому пропоную випити вина за упокій.

Помічник Володимира Пилиповича приносить пляшку білого французького вина. Офіціант розливає в келихи.

— Прикрути нам телевізор, будь ласка! — вигукує Філенко бармену. Той приглушує звук. Володимир Пилипович розповідає про ресторан. — Я тут 23-й рік. Уже мала б бути меморіальна табличка. Коли виходжу звідси, то кажу швейцарам: "Бережіть готель. Тут класна точка обстрєла". Якщо піднятися на 20-й поверх, то видно всі ключові будови — Кабмін, Верховна Рада, Адміністрація президента. А цей столик мій і Тараса Стецьківа. Недавно сиділи тут і говорили, що ключовим завданням, у парламенті ми чи ні, є звільнення України від Партії регіонів.

Якою має бути тактика опозиції по зміні влади?

— "Батьківщина" нічого, крім "Юлі — волю!", не пропонує. Якщо замкнуться в цій тематиці й паралельно не поставлять у широкому розумінні "Банду — геть!" — нічого не вийде. Опозиція не тільки має критикувати роботу влади, а й пропонувати альтернативу.

Опозиції це вдається?

— Ні. Її завдання — повернути мораль у політику. Як мінімум, мають показувати рівень життя, що відповідає задекларованим доходам. Цим грішать і лідери опозиції, і рядові члени. Навіщо одягати годинник за 20 тисяч доларів, як у олігархів (нардеп від "Батьківщини" В'ячеслав Кириленко прийшов у Верховну Раду із золотим годинником. — "ГПУ")? Не треба було одягати курточку майже за мільйон гривень (нардеп від "Батьківщини" Олександр Дубовой ходить у крокодилячій куртці за 85 тис. євро. — "ГПУ").

Чим опозиція відрізняється від влади?

— Щонайменше на словах обіцяє, що боротиметься з нею.

Опозиція мала би сформувати щось на зразок "Народної Ради", яка була в першому скликанні парламенту. Вона налічувала 126 депутатів, вони представляли широкий спектр опозиційних сил. Без довіри суспільства — ніяк. А керівники опозиції думають про 2015 рік і хто кого обскакає: Яценюк — Кличка чи Тягнибок — їх обох, і навпаки. Кожен із лідерів опозиційних фракцій, підлідерів, недолідерів думає: "Боротимуся і, якщо вийду в другий тур, переможу Януковича".

Але, при всіх антивладних настроях у суспільстві, йому нав'язується ідея: команда "регіоналів" сильна і відстрілюватиметься до останнього патрона. І це працює.

Коли чекати політичної відлиги?

— До президентських виборів — точно.

Нещодавно ви сказали про помаранчеву революцію, що "є відчуття недоробленої справи". Що конкретно треба робити?

— Такого Майдану, як 2004 року, не буде. Його не можна повторити. Але буде щось інше. Одна з причин, чому зараз люди сидять по домівках, — страх. Друга — майже немає політиків, як Михайло Горинь, В'ячеслав Чорновіл. "Шестидесятники" — це була глиба. Вони були готові до самопожертви, відмовлялися від земних благ, сиділи по тюрмах. На чому провалився Ющенко і Майдан? Не встояв перед спокусою багатства.

Юлія Тимошенко була готова до самопожертви?

— Тимошенко замість того, щоб міняти систему, хотіла її очолити. Це її ключова помилка. Хоча при ній не було б такого бєспрєдєлу, як зараз. Вона йшла по висхідній і змінювалася, лавірувала: то "ширка", то "не ширка", то Медведчук, то Конституція. У мене таке відчуття, що в якийсь момент Юлія Володимирівна могла психонути й піти на самопожертву. Можливо, не встигла.

Як вона мінялася з роками?

— Уперше я побачив Тимошенко, коли вона зайшла в парламент у супроводі Павла Лазаренка. Цей спогад не стирається, — усміхається. — Коли Юля з бізнесу подалася в політику, то проявила себе серйозним гравцем. Пройшла акцію "Україна без Кучми", Майдан. Якби Тимошенко виграла президентські вибори, то в Україні все було інакше. Вона створювала б систему певного перерозподілу багатств — від олігархів до народу.

У Тимошенко відбулася переоцінка цінностей?

— Не маю відповіді на це запитання. Перед парламентськими виборами спілкувався з нею "малявно", через адвокатів. Ключовим було створення Об'єднаної опозиції. Але вийшла недоопозиція. Друге: ми сказали, що списки на розсуд громадськості треба оприлюднити завчасно — ще в березні. Щоб виборець був дотичний до процесу. Тоді б перемогли. Але таке завдання на виборах не ставилося. Завдання було — атакувати 2015 року, під час президентської кампанії, тобто з опозиції.

Хто конкретно винен у тому, що опозиція програла парламентські вибори?

— Головну відповідальність завжди несуть лідери.

Опозиція на виборах обіцяла: "Ми їх зупинимо". Чому не вдається це втілити?

— Немає відповідності між сказаним і зробленим. Вони ж не брали участі у сільських бійках. Там є правило: якщо хочеш ударити, не кричи "вдарю". Мовчки бий. Найдужче у вуличних бійках кричить той, хто боїться.

Чому опозиція вже зараз не доносить до суспільства свою програму реформ, бачення виходу країни з кризи?

— Програми пішли далі, аніж їхні носії. Немає політичної волі здійснити їх на практиці. Багатьох лідерів та недолідерів опозиції вразила "бацила" — використати політику для заробляння великих грошей. "Ліки" є у Володимира Висоцького: "Другие придут, сменив уют на риск и непомерный труд, — пройдут тобой не пройденный маршрут". Це буде молоде покоління, яке врахує минулі досягнення та помилки. Але є велика проблема. Опитування показують, що 50 зі 100 молодих українців хочуть виїхати за кордон.

Минає друга година розмови. Філенко проситься на перекур.

Якщо Юлія Володимирівна вийде з ув'язнення, чи її фізична форма дозволить бути повноцінним лідером опозиції?

— Припускаю, можуть бути проблеми з фізичною та моральною втомою. Але списувати її рано.

За заявами Тимошенко ви бачите її зростання?

— На жаль, не бачу. Може, це одна з причин, чому люди не опираються. Рейтинг Тимошенко є не стільки "за", як — "проти" Партії регіонів. Її електоральний потенціал — до 25 відсотків. Серед них 10-12 відсотків — це її фан-клуб, інша половина — ті, які вважають Юлю кращою за Януковича, і що вона успішніше за Яценюка, Кличка і Тягнибока справиться з функцією перемогти нинішнього президента.

Припустимо, Тимошенко до президентських виборів лишиться за ґратами. Як Кличку, Тягнибоку та Яценюку домовитися про єдиного кандидата?

— Складне запитання. Януковича, який падає від кинутого в нього яйця, перемогти нескладно. Він — це верхівка айсберга. Всередині влада загниває, звужує систему заробітчанства до "сім'ї" президента. Самі себе заганяють у обложену фортецю. Але фортеці рано чи пізно падають. Всередині Партії регіонів зростатиме невдоволення. Найближчим часом будемо свідками появи ультраопозиціонера а-ля Хорошковський. Це зіграє проти Януковича. Але чи на користь опозиції — незрозуміло.

Хорошковський має президентські амбіції з 1995 року. Знаю це з приватних розмов часів Народно-демократичної партії. Хоча, коли в людини багато грошей, вона може думати, що простіше найняти президента.

Петро Порошенко, перш за все, націлений на вибори мера Києва. Якщо опозиціонери не виставлять єдиного кандидата, він може виграти. А далі задуматись і про посаду президента.

Янукович продовжуватиме балансувати між Європою і Росією до 2015 року?

— Він хоче передати владу у спадок. Ми хіба не розуміємо, що Янукович — уже не президент? Реально керує його старший син Олександр. Молодшому Вікторові цікавіше на автогонках. А Саша Янукович кадри розставляє. Його тато — нерукопотисканий президент: як на Заході, так і Сході. Народу він боїться. Парламенту — теж. Від журналістів тікає. А старший син використовує момент, складає "качанчик до качанчика". Зараз йому треба гроші. Потім — влада. Він ставить своїх людей для захисту своїх капіталів.

Філенко дивиться на годинник. Каже, що мусить за 10 хв. бути в іншого екс-нардепа Павла Жебрівського.

Програв у більярд 13-річній дівчині

Володимир Філенко народився у селі Шелудьківка Харківської області. Батько був пожежником, мати — телятницею в радгоспі. Філенко має дві вищі освіти — історик та економіст. Два роки вчителював у середній школі на Харківщині. Після військової служби був консультантом кабінету політпросвіти Зміївського райкому Компартії.

Уперше обрався до Верховної Ради 1990 року. Потім ще тричі ставав нардепом.

Був одним із засновників провладної Народно-демократичної партії, радником прем'єра Валерія Пустовойтенка. З травня 1999-го — заступник голови партії "Реформи і порядок". На останніх парламентських виборах не балотувався.

Дружина Ольга — офіс-менеджер у київській приватній компанії. 33-річна донька Ірина працює в юридичній службі нардепа Сергія Міщенка. На 3 роки молодший син Ярослав — начальник департаменту у фінансово-інвестиційній компанії, що займається страхуванням. Онуку Владиславу 14 років.

Володимир Пилипович захоплюється більярдом.

— Вигравав турніри, в мене є призи, медалі, — розказує. — Багато грав із Віктором Мусіякою (колишній заступник голови Верховної Ради. — "ГПУ"). Але зараз молодь піднялася, бо є школи більярдної майстерності. Якось 13-річна дівчинка "под орех разделала" мене.

 

Зараз ви читаєте новину «"Янукович — уже не президент. Реально керує його старший син"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

52

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути