пʼятниця, 17 серпня 2012 07:45

Янукович просив за Тимошенко сім мільярдів доларів

Автор: фото: REUTERS
  Президент України Віктор Янукович та канцлер Німеччини Ангела Меркель під час зустрічі в Берліні, 30 серпня 2010 року
Президент України Віктор Янукович та канцлер Німеччини Ангела Меркель під час зустрічі в Берліні, 30 серпня 2010 року

Один із засновників руху "Чесно" 54-річний Олег Рибачук запевняє, що Віктор Янукович пропонував канцлеру Німеччини Ангелі Меркель "викупити" ув'язнену Юлію Тимошенко за $7 млрд. Після помаранчевої революції Рибачук був віце-прем'єром, а потім очолював Секретаріат президента Віктора Ющенка.

— Остання розмова про це була в мене після того, як Меркель пройшла повз Януковича і навіть не глянула на нього під час саміту НАТО в Чикаго 23 травня 2012 року, — розповідає Олег Борисович. — Представники німецького істеблішменту підтвердили: їхні урядовці вели серйозні переговори з українською стороною, щоб якось вийти із ситуації з лікуванням Тимошенко. У них була надія, що екс-прем'єрці дозволять виїхати до Німеччини.

— Тоді ж і пригадали про зустріч Януковича з Меркель (у Варшаві 30 вересня 2011 року. — "ГПУ"), — продовжує Олег Рибачук. — Я там не був, але мені розповіли: українська сторона запропонувала вирішити питання зі звільненням Тимошенко, якщо буде компенсована хоча б половина понесених втрат. "Регіонали" чомусь вважали, що Тимошенко вивела у європейські банки 15 мільярдів доларів. Німці розповіли: їм запропонували "решить вопрос" за половину суми, тобто за 7 мільярдів. Коли до Ангели Меркель дійшло, що їй пропонують, вона змінилася на обличчі, спалахнула і сказала: "Ми не на базарі". Радник Меркель, який працює в Україні, розповів мені, що вона довго приходила до тями, а потім перестала вітатися з Януковичем.

У президента України було непорозуміння і з держсекретарем США Гілларі Клінтон?

— Про це мені розповіли вже американці. Здається, на Мюнхенській конференції з безпеки (5 лютого 2012 року. — "ГПУ") була зустріч Януковича з Клінтон. Гілларі підняла тему політичних репресій в Україні. Зокрема, сказала, що лідер опозиції не може сидіти за радянським кримінальним кодексом. Янукович починає гнути своє: мовляв, у нас суд — це незалежна гілка влади, і президент ні на що не впливає. Клінтон перервала розмову, кинула: "У нас проблеми з перекладом", — розвернулася і пішла. Це був дипломатичний ляпас.

Із президентом Росії у Януковича теж стосунки стали прохолоднішими?

— Путін поставив вершину шоу, коли змусив Януковича чекати його майже чотири години, доки сам пив пиво з байкерами. Для глави держави більшого приниження неможливо придумати.

Янукович особисто зіпсував стосунки і з Берліном, і з Вашингтоном, і з Москвою. Коли така реакція на першу особу держави, це означає, що треба щось робити з нашим президентом. А обираючи наступного, ми маємо усвідомлювати: глава держави повинен розуміти, як поводитися зі світовими лідерами.

Янукович багато разів обіцяв, що після прийняття нового Кримінального кодексу справу Тимошенко переглянуть.

— Коли ситуація з нею зайшла в глухий кут, Янукович визнав, що не чекав такої реакції євроспільноти. Були спроби знайти вихід. Вирішили скасувати радянську статтю 365 Кримінального кодексу, за якою засуджена Тимошенко, і після цього випустити її. Про це мені розповідали міністри іноземних справ, яким Янукович це обіцяв торік на Ялтинському саміті. Але своєї обіцянки не дотримав. У міжнародних стосунках таке не пробачають. Якщо ти обіцяєш представникам Євросоюзу, а потім починаєш щось плести про незалежний Печерський суд, то матимеш відповідну репутацію і проблеми у стосунках з лідерами західних держав.

Зараз ви читаєте новину «Янукович просив за Тимошенко сім мільярдів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

84

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути