пʼятниця, 11 листопада 2011 05:45

"Янукович призначає на посади людей, яких знають його діти"

 

У вівторок міністр внутрішніх справ Анатолій Могильов став прем'єр-міністром Криму. На його місце президент призначив Віталія Захарченка, який очолював Державну податкову адміністрацію. Натомість на звільнене місце головного податківця прийшов його заступник Олександр Клименко. І Захарченко, і Клименко — люди з оточення сина президента Олександра Януковича.

— Кадрові ротації — це боротьба за те, хто забезпечуватиме політичний затишок главі держави, — каже директор соціологічної служби "Український барометр" 58-річний Віктор Небоженко. — Ми спостерігаємо за початком цього процесу. Швидкість перестановок свідчить про високий рівень боїв усередині влади.

Як це вплине на розстановку сил?

— В Україні 20 років діяв такий принцип відбору: ви проходите у Верховну Раду, звідти вас делегують у виконавчу владу. Віктор Янукович цю практику порушив. Призначення йдуть не від депутатського корпусу й парламентської більшості, а збоку. Новопризначені — технократи, які всім завдячують президентові й особисто йому віддані. Це нова тенденція в українській політиці, яка, мабуть, розвиватиметься.

Що означає для суспільства така ротація?

— Не більше, ніж проста перестановка всередині правлячого клану. Зміни на посадах можна вважати загрозою для фінансово-промислових груп. Але треба пам'ятати, що такі загрози вони мали завжди й зазвичай домовляються з реальним хазяїном у країні.

Усі призначені — донецькі. Чому?

— Це свідчить більше про ізоляцію Віктора Януковича, ніж про відсутність довіри до інших управлінців. За останній рік президент познайомився з меншою кількістю людей, ніж йому потрібно було б. Із кого йому вибирати? Тому й призначає на посади тих, кого знають його діти.

Чи можливо в Європі побудувати імперію сімейного типу?

— Цілком. Останнім це робив Ніколає Чаушеску. Румунію так і називали — сімейне підприємство Чаушеску. Але за наявності олігархів з Україною це зробити неможливо. Значне розмаїття у країні, яке ми зазвичай вважаємо недоліком, у разі створення імперії сімейного типу буде перешкодою. Не можна те, що виходить у Луганську, зробити в Києві, а львівське не реалізується в Одесі. Ми часто нарікаємо, що ми не Польща, не такі єдині. Але це заважає встановленню єдиного тоталітарного простору.

Як "сімейні" кадрові рішення сприймуть у Партії регіонів?

— Сьогодні навіть вона грає роль п'ятого колеса. Ніякої Партії регіонів насправді нема — є неефективна й дорога конструкція, така ж деструктивна й слабка, як БЮТ, "Наша Україна", інші. У них мільйони членів, а на вулиці вивести можуть кілька тисяч. За президентської республіки глава держави не потребує провладної партії. Потрібні довірені особи, професіонали, менеджери — будь-хто, але не групи політиків, які думають тільки про політику.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович призначає на посади людей, яких знають його діти"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути