Ексклюзиви
вівторок, 16 липня 2013 05:30

"Янукович може стати президентом частини України"

Автор: фото: Андрій ЯНОВИЧ
  Заступник тернопільського міського голови Леонід Бицюра: ”Міністр їздить на ”мазераті”. Та він за все життя на цю машину чесно не заробив би. Простий продавець бачить це й думає: значить, я можу обважити покупця”
Заступник тернопільського міського голови Леонід Бицюра: ”Міністр їздить на ”мазераті”. Та він за все життя на цю машину чесно не заробив би. Простий продавець бачить це й думає: значить, я можу обважити покупця”

Про зустріч із заступником мера Тернополя 36-річним Леонідом Бицюрою домовляємося через соцмережу "Фейсбук".

— Передзвоню, коли звільнюся, — каже телефоном за 20 хв. до домовленого часу. — Мушу кубки на змаганнях вручити.

Зустрічаємося за 2 год. у його робочому кабінеті в одному з корпусів міськради. У приміщенні тільки черговий при вході. Приймальня порожня. Двері в коридор і кабінет відчинені навстіж. Леонід Олексійович у м'якому кріслі за робочим столом. Піджак висить на спинці.

— Жіночий турнір із футболу проводили. Прекрасну справу зробили, бо за проживання і харчування команд платив УЄФА — гроші в місто привезли, — розказує.

Ви заявили, що Україна давно банкрут. Що це означає?

— Уряд має потребу в коштах у межах 1,5-2 мільярди гривень на день. А насправді є кількадесят мільйонів. Закономірний процес, коли країна роками тратить більше, ніж заробляє. Але такої критичної ситуації, як зараз, досі не було. На рівні Тернополя держбюджет недофінансував медицину й освіту на 50 мільйонів на рік — це шоста частина потрібної суми. Бракує на соціальні видатки. Про капітальні не йдеться. Забезпечуються лише кредитні зобов'язання держави й утримання влади — президента, Кабміну, силових органів. І то держава через казначейство краде гроші в місцевих бюджетів.

Що маєте на увазі під крадіжками і які це суми?

— Казначейство не проводить наші платіжки. Те ж саме з платіжками комунальних підприємств. Спортшкола 100 тисяч гривень заробила за рахунок платних груп для дорослих, а не можуть розрахуватися за дезінфекційні засоби. Ми виділили 990 тисяч на реконструкцію інфекційного відділення — ніяк держекспертизу проекту не пройдемо, бо казначейство не проводить оплату. Зупинилися ремонти в школах. З лагодженням доріг проблеми. Загальна сума затриманих платежів — 4 мільйони гривень. Завдання казначейства зараз — забезпечити зарплату і комунпослуги, при тому використовуючи навіть кошти територіальних громад. На місці нічого не можна вирішити.

Як місцевій владі робити бодай щось?

— Просимо підрядчиків працювати в борг. От щойно розрахувалися за запчастини, які ще торік брали для ремонту "швидких".

Потерпають усі регіони України чи є винятки?

— Мер Донецька на зборах Асоціації міст заявляв, що в нього така ж проблема.

Що стало останнім кроком до того, що Україна опинилася в такому стані?

— Це не якась конкретна економічна помилка. Загалом розвиток держави — ніякий. Узяти хоча б нерівні позиції територій. Західній Україні через політичні мотиви не дають грошей на дороги. Траси Тернопіль — Львів, як кажуть, узагалі нема. Ламається зв'язок між містами, падає вантажопотік. Через це в когось занепадає бізнес, скорочують працівників. А це водночас і зменшення податків, і додаткове навантаження на фонд зайнятості. Отаке замкнуте коло. Про які інвестиції з ЄС можна говорити, якщо з Європи в Україну заїхати неможливо?

Набудували найдорожчі в світі стадіони й аеропорти, замість того щоб зробити дороги, які стали б основою для бізнесу. Тепер узялися за чемпіонат Європи з баскетболу — набудують баскетбольних залів. Вони потрібні?

У людей нагорі нема стратегічного мислення. У головах тільки відкатні схеми.

Уряд якось бореться з кризою?

— Ситуація критична. Щоб запустити якийсь рух товарів, уведуть вексельну систему розрахунків. Ми за асфальт платитимемо не грошима, а векселем. Вони за газ — векселем. Але щоб людям зарплату дати, треба буде вексель розготівкувати в дисконтному центрі, з втратою, як мінімум, 20 відсотків. За рахунок векселів збережуть готівку для виплат зарплат бюджетникам. Для країни це відіб'ється прихованою інфляцією — зростуть ціни на товари й послуги. Зароблять наближені до влади, в чиє управління віддадуть дисконтні центри. Не без того, що за швидке розготівковування братимуть хабарі.

Чи можливий варіант, що бюджетники до кінця року залишаться без зарплати?

— На лікарні, освітні заклади на рівні сіл передбачена бюджетом зарплатня закінчиться в липні-серпні. Але введуть векселі, тому, може, критичного становища й не буде.

Як це позначається на середньому й дрібному бізнесі?

— Багато знайомих підприємців вирішили, що зараз дешевше не працювати. Податкова розказує байки про діалог із бізнесом, але їхній план завжди росте. Крім того — побори. Міліціонери об'їздили всю область. Людина має кіоск, а їй називають суму 2 тисячі доларів. Вона за два роки стільки заробляє. Їй легше закритись. Якщо є нерухомість — здавати в оренду і жити на заощадження.

Будь-коли і будь-кого можуть "прикрити", звільнити. Оця тимчасовість впливає на всю країну.

Нещодавно губернатор Тернопільщини Валентин Хоптян розповів про корупцію в медицині. За влаштування на посаду медсестри платять 2 тисячі доларів, хірурга — 30 тисяч. Що відбувається з країною?

Тривала пауза. Леонід Бицюра розмальовує ручкою аркуш. Креслить кола, трикутники, стрілки.

— Проблема в тому, що в суспільстві на всіх рівнях корупцію сприймають як норму. Приклад показують верхи: міністр їздить на "мазераті" (коштує авто 2013 року випуску від $200 тис. — "ГПУ"). Та він за все життя на цю машину чесно не заробив би. Простий продавець бачить це й думає: значить, я можу обважити покупця.

Який найоптимальніший і найгірший варіанти розвитку країни?

— Позитивний: Янукович навчається бути українським президентом. Зупиняє відчуження чужого бізнесу на свою "сім'ю". Розуміє, що Україна — це не тільки Донецьк і Харків. Масово робить дороги по всій країні. З першого дня наступного терміну президентства підписує указ про адмінреформу — те, з чим обламалися Ющенко з Безсмертним.

Найгірший варіант: ми приймаємо вимоги Європи щодо зменшення соціальних витрат, підписуємо асоціацію з ЄС, але парламенти європейських країн її не парафують. Відповідно ми не зможемо отримати кредит. Уряд скаже: не беруть у Європу, йдемо в Митний союз. Частина українців не погодяться з такою інтеграцією — почнуться конфлікти. А економіка лягатиме, і ми плавно дрейфуватимемо в стан придатку Росії.

Янукович буде президентом знову?

— Вони показали справами Луценка й Тимошенко, що владу віддавати не збираються. Навчені помаранчевою революцією й готові на збройне погашення громадської активності.

Якщо Януковичу не вдасться перемогти на виборах 2015 року, як варіант він стане президентом частини України. Коли влада далі провокуватиме розділ країни — таке може статися.

Не можна казати, що зараз при владі тупі уркагани. У команді Януковича є люди з дипломами Оксфорда і Кембриджа. На вибори вони розробляють десятки сценаріїв. Ураховуватимуть і зовнішню реакцію, бо ж у заручниках їхні кошти за кордоном.

Можливо, на рівні бізнес-кіл буде якась домовленість із Кличком. Це виллється в політичний компроміс — і Віталій стане президентом.

Перед виходом із кабінету Леонід Бицюра рве на клапті змальований папірець і кидає у смітник. Накидає піджак та зачиняє кабінет і приймальню.

8,1тисячі гривень на місяць заробляє Леонід Бицюра на посаді заступника міського голови Тернополя. Їздить "пежо" 1998 року випуску.

Працює при другому мерові

Леонід Бицюра народився та виріс у Тернополі. Закінчив місцевий економічний інститут за спеціальністю "фінанси та кредит". Працював у Тернопільській райдержадміністрації, у місцевому відділенні Пенсійного фонду, радником заступника губернатора з питань економіки.

Один із засновників осередку "Свободи" на Тернопіллі. З 2006-го — депутат міськради, заступник мера Романа Заставного. На цій посаді залишається і за теперішнього міського голови — Сергія Надала. Зараз курирує гуманітарну сферу. Депутат обласної ради.

Працює над кандидатською дисертацією з регіональної економіки. Веде блог та пише статті у кілька місцевих видань.

Дружина Наталія — менеджер в одній із місцевих фірм. Виховують дітей — 10-річного Макара та 7-річну Дарину.

Зараз ви читаєте новину «"Янукович може стати президентом частини України"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

76

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути