пʼятниця, 20 липня 2012 11:46

"І до Королевської, і до Кличка, так як до Юлі й до Ющенка, залізуть багаті люди з нечистими грошима"

Автор: фото: Захар КОЛІСНІЧЕНКО
  Депутат Черкаської обласної ради Любов Майборода: ”І до Королевської, і до Кличка, так як до Юлі й до Ющенка, залізуть багаті люди з нечистими грошима”
Депутат Черкаської обласної ради Любов Майборода: ”І до Королевської, і до Кличка, так як до Юлі й до Ющенка, залізуть багаті люди з нечистими грошима”

Із депутатом Черкаської обласної ради 54-річною Любов'ю Майбородою зустрічаємося в її робочому кабінеті. У кутку — шафа для одягу, з якої видно білий плакат "Свободу не зупинити". Любов Володимирівна — безпартійна і позафракційна.

— Це ми проводили акцію під СБУ, коли канівських хлопців Ребрика і Гамалію побили, — каже про плакат і перед дзеркалом поправляє кучеряве волосся. — Зараз займаюся мітингом на Соборній площі (зібрання за українську мову в Черкасах розігнала міліція 6 липня, трьох людей травмували. — "ГПУ"). Уже є звернення культурних діячів, позовна заява від облради. Бо що вийшло: окружний адмінсуд засідав по забороні акції о 23.50. Це що, атомна війна почалася? Ні, три студенти зібралися на протест.

Який висновок зробили з виступів проти закону Колесніченка — Ківалова?

— В українському суспільстві є цінності. І одна з них — мова. Люди готові вийти на вулицю не лише за шматком хліба. Буде й подальший розвиток подій, буде протистояння, бо Росія робитиме все, щоб Україна залишалася її колонією.

Чому Росія так переймається Україною?

— Там бояться оранжизму — помаранчевої революції. У Кремлі думають, що це все йде від громадських організацій. Російські колеги показували ухвалений закон, де говориться: всі організації, які отримують допомогу з-за кордону, повинні пройти перереєстрацію й в їхній ліценції має бути написано: "Агент іноземної держави".

Україна значно випереджає Росію. У нас є політична конкуренція: більшість, опозиція. А там, де є конкуренції, буде і якість — рано чи пізно. 1991 року в Черкасах були чотири українські школи. Мову можна було почути тільки на базарі від селян, а зараз нею спілкуються 70 відсотків черкасців. Пам'ятаю, коли вперше виступила на лікарській конференції по сальмонельозу українською, весь зал гудів і мене зашикував. Тепер прокинулася національна свідомість. Євро-2012 це підтвердило — східняки в Донецьку, Харкові одягали на себе синьо-жовтий прапор.

Із чого треба починати перетворення?

— Найпотужніший фактор, який формує націю, — національне відродження. Люди мають знати правду про минуле. Бо моє покоління виховувалося на тому, що синьо-жовтий прапор — бандитський, українські націоналісти — злочинці. Дочекалася, що молодь вийшла на акцію "Україна без Януковича", на захист української мови. У Черкасах таких знайшлося більше сотні.

Наступне — люстрація (заборона колишнім чиновникам, які скомпрометували себе, протягом певного часу займати державні посади. — "ГПУ"). У нас на посадах досі сидять колишні секретарі райкомів партії, включно з нашим губернатором Сергієм Тулубом.

Третє — захистити свободу слова, той же телеканал ТВі. От Порошенко є для мене прикладом багатої людини й справжнього українця. Він вклав гроші в "5 канал", у сайт і журнал "Кореспондент", бо треба пробудити в людях почуття власної гідності. Не дати їм 100 чи 1000 гривень на виборах, а навчити захищати свої права.

Чим людині керуватися, щоб не схибити на виборах?

— Не голосувати за бізнесменів і високопосадовців. Колись я думала, що багата людина — захищена. Потім в обласній раді побачила, що бізнесмени, хоч і їздять на "мерседесах", але всього на світі бояться. Залежні від влади, тому найненадійніші.

Зробити кар'єру високопосадовця в недемократичній країні можуть лише нечесні. Така кар'єра тримається на особистій відданості начальству. Обираючи в парламент, слухати не треба. Треба дивитися на життєвий шлях людини. Багато й опозиціонерів, які при злочинній владі позводили триповерхові будинки з басейнами.

Для мене державний діяч — це віруюча скромна людина. Канцлер Німеччини Ангела Меркель живе в багатоповерховому будинку на четвертому поверсі. А в нас — "Межигір'я", розкіш. Вони що, будуть опікуватися бідними? А найголовніше, ці багачі — люди із зіпсованою психологією. Бо вважають, що вони все це заробили.

Черкасці дозріли до революції?

— Усім у цій країні жити — і Партії регіонів, і Майбороді, і комуністам. Тому я не поділяю радикальних підходів. Шляхом конфліктів нічого не вирішується. Треба діалог. Коли чую, "Україна без Януковича", "Геть антинародну владу", у мене це викликає подив. За Партію регіонів проголосувала половина українців. Яке я маю право виганяти їх із країни?

Зміни — це довготривалі процеси. Зараз на виборах треба оцінити Партію регіонів, яка займається політичними переслідуваннями, не дає розвиватися дрібному бізнесу. Треба проголосувати за опозицію. Але я і на них не покладаю багато надій. Буде перехідний етап. Погано, що в нас вибори раз на п'ять років. Треба змінювати владу кожні два роки.

Чи може ближчим часом з'явитися третя сила?

— І Королевська, і Кличко, взагалі лідерські партії — первинний рівень демократії. Можна уявити партію Королевської без Королевської? Ні. А у Сполучених Штатах є партії республіканська і демократична — незалежно, є там Обама, Картер, Буш. Ми до такого ще не доросли. І до Королевської, і до Кличка, так як до Юлі та до Ющенка, залізуть багаті люди з нечистими грошима.

Арсеній Яценюк може стати альтернативою чинній владі?

— Позитивно те, що опозиція об'єдналася і він її очолив. Але не можна фінансувати партію з Києва. Кожна людина, яка хоче стати депутатом, повинна сама собі знайти кошти. Тоді будуть демократія і свобода. А коли на місцях усі сидять і ждуть, доки їм зі штабів кинуть гроші, то це той же підкуп. І партія Яценюка нічим не відрізняється від інших. Їх усіх чекає крах.

Ваш прогноз результатів парламентських виборів?

— 2006 року до Черкаської облради пройшли п'ятеро депутатів від "Регіонів". Через чотири роки — вдесятеро більше. Це що, так змінився менталітет черкасців? У Партії регіонів буде величезна спокуса сфальсифікувати парламентські вибори, як вони зробили це з місцевими. Але це бомба уповільненої дії. Люди піднялися з колін і ще раз на них не стануть. Масові фальсифікації спровокують новий Майдан.

Яка головна помилка теперішньої влади?

— Бреше. Люди оцінюють діяльність влади по тому, що в них лежить у холодильнику й гаманці. А казати, що на 140 відсотків збільшилося виробництво яєць — це нікому не потрібно. При Ющенкові та Юлі гроші відмивали через рефінансування банків. Для Партії регіонів головний спосіб відмивання — будівництво. Кому потрібен вертолітний майданчик у Каневі? Але їм аби тільки будувати.

Яка ключова проблема для українців?

— Люди із зарплатою 2 тисячі гривень не можуть бути господарями свого життя. Якщо 70 відсотків українців бідні, то де ж візьметься гідність?

В Україні є молода демократія, вона має великі перспективи. Через п'ять-сім років зможе бути такою ж привабливою, як, приміром, сьогодні Польща.

Двічі балотувалася в народні депутати

Любов Майборода народилася в селі Василиця Черкаського району. Закінчила Київський медінститут за спеціальністю лікар-гігієніст санепідемстанції.

1994 року стала депутатом обласної ради. Двічі балотувалася в народні депутати від Демократичної партії.  Жодного разу не вигравала. Ставала депутатом Черкаської облради від Демократичної партії, "Нашої України", "Батьківщини", "Вільних демократів".

Із 2002-го по 2005-й — голова фракції "Наша Україна" в Черкаській облраді. 2010-го стала заступником міського голови Сергія Одарича. Торік її звільнили. Працює головним спеціалістом у департаменті охорони здоров'я міськвиконкому. На виборах до Верховної Ради балотуватиметься як самовисуванець по округу №194 в Черкасах.

Заміжня. Донька 26-річна Євгенія працює в Польщі на м'ясокомбінаті. 24-річна Антоніна — менеджер у космічному агентстві в Німеччині.

— Я не соромлюся того, що моя дитина пішла працювати різноробочою на м'ясокомбінат, — каже Любов Володимирівна. — Це буде загартування.

 

Зараз ви читаєте новину «"І до Королевської, і до Кличка, так як до Юлі й до Ющенка, залізуть багаті люди з нечистими грошима" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути