понеділок, 15 червня 2009 18:08

Венеціанській комісії сподобалася Конституція Ющенка

— Уперше за роки незалежності України в Європі схвалили нашу Конституцію, — говорить на вчорашній прес-конференції міністр юстиції 51-річний Микола Оніщук.

Президентський проект Основного закону розглядали у п"ятницю на засіданні Європейської комісії "За демократію через право", яку ще називають Венеціанською. Її висновки не обов"язкові, але бажані для країни, що прагне європейських правових стандартів.

За словами Оніщука, експерти оцінили проект Конституції Ющенка позитивно. Однак було кілька зауважень.

— Але в них був доброжелатєльний настрій. Як це буде українською? — запитує у журналістів.

— Доброзичливий, — підказують йому.

— А, так... Доброзичливий, — усміхається у відповідь.

Розповідає, що Ющенко запропонував вносити зміни до Основного закону через всенародний референдум. В Європі це не схвалили.

— Бо народ не є експертом, — пояснює міністр.

Президент також пропонує запровадити в Україні двопалатний парламент. Верхня палата сенаторів схвалюватиме закони, прийняті палатою депутатів. Сенатори призначатимуть усі вибори у країні. Вони ж затверджуватимуть і звільнятимуть членів ЦВК, голову та половину членів Ради Нацбанку, даватимуть згоду на призначення генпрокурора, голови СБУ та голови служби зовнішньої розвідки.

— Двопалатність цілком можлива, — міркує Оніщук. — Вони вважають це правильним шляхом для України. Проект дає більше повноважень місцевим радам. Це також ознака демократичної країни. Комісії сподобалися запропоновані зміни судоустрою. Суддів призначатимуть безстроково, а не з випробувальним терміном у п"ять років, як зараз. Також схвалили нові функції прокуратури. Вона втрачає повноваження загального нагляду.

Голова Верховної Ради 53-річний Володимир Литвин каже, що якщо цей проект змін до Конституції і потрапить до депутатів, його допрацьовуватимуть:

— Документ викликає багато запитань як за змістом, так і з точки зору "охайності" підготовки. Маю на увазі граматику. Один із філологів червоним олівцем пройшовся по ньому, потім передав мені. Текст був весь червоний.

Зараз ви читаєте новину «Венеціанській комісії сподобалася Конституція Ющенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути