середа, 15 серпня 2012 06:45

Уже зареєстрували 3926 кандидатів у народні депутати
5

Правозахисник Василь Ковальчук сидить у холі Центрвиборчкому 13 серпня. Він подав документи на реєстрацію кандидатом у депутати по 144-му мажоритарному округу в Полтаві
Фото: фото: Тарас Подолян
Політолог Валерій Бебик балотується по округу №117 у Львові
Екс-нардеп Віктор Матчук балотуватиметься по округу №152 у Рівному
”Нунсівка” Ольга Герасим’юк іде по округу №139 на Одещині
Мільйонер Лев Миримський іде по мажоритарному округу №22 у Сімферополі

Кримський мільйонер 52-річний Лев Миримський заходить до будівлі Центральної виборчої комісії. У понеділок по обіді він приніс документи на реєстрацію кандидатом у нардепи по мажоритарному округу №22 у Сімферополі. 13 серпня був останній день подачі.

Миримський проходить крізь рамку металошукача. Із кишень піджака виймає телефон і кладе на столик. Його перевіряють троє охоронців. Один у зошит записує прізвище. Мільйонер та двоє його помічників піднімаються на другий поверх. За 15 хв спускаються.

— Треба розширити повноваження Автономної Республіки Крим, — розказує російською про плани. — А взагалі, хочу зробити, щоб усім в Україні було комфортно, щоби було право вибору. Подобається — говори українською, подобається — російською. Але май право обирати.

Миримський на вулиці сідає до свого БМВ. А біля металошукача вишиковується черга кандидатів. Дехто прийшов з охоронцями. Їх можна розпізнати за навушниками.

— Від ранку були більше 500 людей. І кандидати, і їхня свита, — розповідає один із міліціонерів.

Оминає чергу і прямує до виходу екс-заступник міністра оборони В'ячеслав Кредісов, 46 років.

— Мою кандидатуру затвердили. Дізнався про це вчора на офіційному сайті ЦВК, — усміхається. — Прийшов забрати посвідчення. Буду балотуватися по 86-му виборчому округу на Івано-Франківщині від партії "Голос нації". П'ять років маю сміттєсортувальний бізнес на Прикарпатті, відновлюю кінотеатр у Калуші. Судячи з того, як мене зустрічають люди, шанси високі.

Після обіду кандидатів більшає. Щойно документи здав проректор університету "Україна", політолог 53-річний Валерій Бебик.

— Як написала жовта преса, подав документи на "округ смерті" — 117-й у місті Львові (там балотуватимуться нардеп-нунсівець Тарас Стецьків, нардеп-"регіонал" Петро Писарчук, колишній заступник голови "Нафтогазу" Ігор Васюник від Об'єднаної опозиції. — "ГПУ"). Перспектива у мене є. Іду до парламенту, бо набридли дурні та казнокради. Ініціюватиму прийняття Освітнього кодексу, який регулюватиме дошкільну, середню, професійну, післядипломну освіту. Українці — інтелектуальна нація. Але юридичні, економічні недоречності гальмують розвиток країни.

О 14.00 до холу заходить колишній нардеп-"нунсівець" Віктор Матчук, 53 роки. На початку липня він склав депутатські повноваження. Одягнений у чорну куртку з тканини та блакитну сорочку. Перед ним у черзі ще троє претендентів.

— Йду за 152-м округом — Рівне. Я там народився, виріс, працював, обирався до міської ради, облради, був головою обласної держадміністрації. Я — вчорашній народний депутат, була заробітна платня, так і назбирав 13 тисяч застави.

Біля дверей туди-сюди ходить високий сивий чоловік — правозахисник Василь Ковальчук, 54 роки. Одягнений у білу лляну вишиванку із синім орнаментом. Тримає великий білий поліетиленовий  пакет. Сідає на лаву в холі. Розмовляє по мобільному.

— Я з Полтави, балотуюся за 144-м округом, — говорить. — Хочу захистити свою Полтаву й Україну від свавілля, яке зараз коїться. Мільйонерам не потрібні правозахисники, вони платять гроші — й суди продаються із потрохами. Я особисто відстоював мову біля Українського дому. Мені навіть пику начистили.

Виймає з пакета п'ять великих фото. Там Ковальчук б'ється з "беркутівцями". Його обличчя закривавлене.

— Конкурентів у мене два. Обидва негідники. Іншими справами, крім як роздавання гречки, не прославилися. У одного прізвисько Половинка, бо половину грошей завжди віддавав нагору, щоб не посадили. Що зроблю у Раді? Українська мова повинна бути єдиною державною, імпічмент президента і місцеве самоврядування.

Із приміщення у чорному діловому костюмі вибігає космонавт, колишній нардеп Леонід Каденюк, 61 рік.

— Немає часу, спізнююся, — відмахується на ходу і зникає.

О 17.00 у холі порожньо. Прийом документів закінчується за годину. Загалом кандидатами у народні депутати вже зареєстрували 3926 претендентів — за списками та мажоритаркою. Остаточні дані оприлюднять після 18 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Уже зареєстрували 3926 кандидатів у народні депутати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути