пʼятниця, 22 березня 2013 00:30

"Усі проблеми в країні звелися до однієї людини"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Народний депутат-”ударівець” Тарас Кутовий: ” Народ так навантажили, що хребет тріщить. Він або зламається, або скине все. Вага така, що навіть рачки повзти важко”
Народний депутат-”ударівець” Тарас Кутовий: ” Народ так навантажили, що хребет тріщить. Він або зламається, або скине все. Вага така, що навіть рачки повзти важко”

У невеличку кімнату відпочинку в комітетах Верховної Ради на четвертому поверсі заходить нардеп-"ударівець" 37-річний Тарас Кутовий. З-під піджака видно край рукава сорочки із запонками та вишитими білими нитками "КТВ" — абревіатура його прізвища, імені та по батькові.

— Давайте, терзайте мене, — усміхається. Сідає спиною до дзеркальної шафи-купе та холодильника. Перед собою на стіл кладе дві мобілки — "Блекбері" та "Айфон". — Щойно в мене була зустріч з європейцями, у вузькому колі. Говорили про інтеграцію України. Вони хочуть співпрацювати, але характеризують нашу владу по кроках. Для Європи питання свободи особистості — базові. А вони бачать, що в нас у цьому плані безлад та репресії. Вони не хочуть подібні процеси мати біля своїх кордонів.

Януковичу дали термін — до травня вирішити питання з Тимошенко й Луценком. Чого чекати від президента?

— Навряд чи це питання буде вирішене. Найкращий варіант — приймуть напіврішення. Можливо, таке: Луценка випускають, а Тимошенко сидить далі. Але це все одно, що розбавляти вибухову суміш. Як людину, мені шкода Луценка і я хочу, щоб він був на волі. Але чи його звільнення не закриє тему інших політв'язнів, про яких ми навіть не знаємо?

Які виклики стоять перед Україною?

— Головний — корупція. Треба можновладцям перестати красти в народу. І кого б сьогодні не назвали, за ним стоїть прізвище "Янукович". Маємо владу однієї людини, з певними групами впливу.

Що мене найбільше гнітить — це нереалізований потенціал суспільства. Він у нас великий. Але народ так навантажили, що хребет тріщить. Він або зламається, або скине все. Вага така, що навіть рачки повзти важко.

Опозиція проводить двомісячну акцію "Вставай, Україно!". На який результат очікувати?

— Народ на вулицю виведе голод у різних проявах. Не тільки фізичний, а й потреба в нормальній освіті, захищеності себе і своєї родини.

Я з сільського мажоритарного округу (місто Лохвиця на Полтавщині. — "ГПУ"). Люди зимою на зустрічі приходять у літньому взутті. У декого реально нема чого їсти. На це що, просто дивитися? У Донецьку хлопець узяв ножа й пішов різати працівницю кредитної спілки, що його обдурила — чи було колись ще таке? Як так довели здорову людину? Це — відчай. Мата Харі (танцівниця, повія і шпигунка часів Першої світової війни. — "ГПУ") казала: "Якщо моя дитина помиратиме з голоду, то я піду і буду вбивати". А в нас люди по багатьох напрямках доведені до відчаю. Вони не бачать світла в кінці тунелю в рамках цієї системи.

Опозиціонери заявляють про імпічмент Януковичу, дострокові президентські та парламентські вибори. Чи реально зараз це втілити?

— Усі проблеми в країні звелися до однієї людини. У нас має бути інший президент. З нинішнім нічого доброго не відбудеться.

Відставка Януковича — це кінцева мета?

— Кінцева — Україна, якою б пишалися ми і наші діти. А президентів на цьому шляху може бути кілька — це проміжний етап.

Домагатиметеся дострокових виборів чи чекатимете 2015 року?

— Залежить від обставин. Наша позиція — чим раніше, тим краще. Мені слабо віриться, що Янукович складе повноваження. Прискореніший варіант — це імпічмент. Але для цього треба набрати 300 депутатських голосів, що зробити буде дуже важко. Вирішити все через вуличні демонстрації — теж складно. Але ми спілкуємося з людьми і демонструємо солідарність.

Чому лідер УДАРу Віталій Кличко пропустив останні мітинги опозиції?

— Віталій був за кордоном — у Брюсселі, Вашингтоні. У нас є ціль, на яку ми працюємо. Кличко виконував дуже важливу місію в рамках цього процесу — зустрічався із західними політиками. Його авторитет, незаангажованість, попередня чиста політична історія дуже важливі в цих переговорах.

Яценюк і Тягнибок у цей же час вирішували інші задачі, які стоять перед опозицією. А владі сьогодні вигідно сварити її. Єдність провідних опозиційних сил дратує "регіоналів".

Кличко в подальшому буде на мітингах?

— На деяких буде. Усе залежатиме від графіка.

Яценюк заявив, що поодинці ніхто з лідерів опозиції не переможе на президентських виборах. Як їм взаємодіяти? Можливо, вже зараз домовитися про розподіл посад — хто має стати узгодженим кандидатом на посаду глави держави, а хто буде прем'єром, спікером?

— У кожного лідера є президентські амбіції. Якщо реально хочеш змінити ситуацію, реалізувати свою програму, повинен прагнути влади.

Однак паралельно з цим ми маємо виклик — нецивілізовану роботу влади та президента, який фактично узурпував її. Тому у нас є надзадача: змінити вектор розвитку держави, уже разом із її новим керівником. У рамках цього опозиція на етапі першого, другого туру виборів буде конструктивна. Якщо якось сьогодні розподілити посади між Яценюком, Кличком і Тягнибоком, то виборець спитає: "А чому за мене все вирішили? Я маю обирати президента, це моя держава".

Сьогодні ніхто не сказав: "Я іду в президенти". Ситуація може так змінитися, що зараз максимально імовірним кандидатом виглядає, наприклад, Петренко, а через три місяці він буде непрохідний.

Який має бути результат акції "Вставай, Україно!" 18 — 20 травня в Києві? Це може перерости у загальнонаціональний страйк?

— Іноді процеси можуть бути некеровані. Після помаранчевої революції, коли Ющенко став президентом, люди утримували окремі об'єкти ще кілька місяців. Це психологія мас — маховик розкручується повільно, але його дуже важко зупинити.

Що буде після революції? Чому опозиція зараз не доносить до людей кілька основних пунктів своєї програми, які реалізовуватиме після приходу до влади?

— Я не є керівником оргкомітету "Вставай, Україно!". Але наша партія і особисто я підтримуємо будь-які ініціативи опозиційних сил, які направлені на усунення Януковича.

Навіщо було збирати понад мільйон підписів за відставку Януковича, а потім зберігати їх у коробках?

— На кожен крок є свій час. Якщо ви підете до загсу і вас не розпишуть того ж дня, а дадуть місяць подумати, це не означає, що треба відмовитися від шлюбу. Хочеш імпічменту — для початку збери голоси людей. Потім треба правильно розпорядитися цим інструментарієм. Ніхто не знає, що буде завтра. Може, підніметься половина фракції Партії регіонів і скаже: "Нам набрид Янукович, хочемо голосувати з опозиціонерами". Тоді матимемо 300 голосів.

Із 20 інноваційних ідей працюють дві-три. Так само в політичній боротьбі. Пропозицій може бути 25, а потрібний результат дасть тільки одна. І то не та, на яку розраховували спочатку. Якби був рецепт, як завтра зняти Януковича й законно обрати нового президента — то це було б зроблено. Але такого рецепту немає.

Кардинально змінити ситуацію можуть люди, яким фізіологічно боляче за те, що відбувається в державі.

Протягом 2-годинної розмови Кутовому постійно приходять СМС -повідомлення і дзвінки. Він відповів лише на один:

— Алло, мамочко. Я зайнятий. Перетелефоную за 10-15 хвилин.

1,3 мільйона гривень доходу задекларував Тарас Кутовий за 2011 рік. З них 1,2 млн — зарплата. Квартири, земельних ділянок та машини у власності нема. На членів родини записане житло на 103 "квадрати".

Виграв у Кличка в пінг-понг

Тарас Кутовий народився в Києві. Батько викладав у столичному економічному університеті, мати — вчителька математики. Має рідного брата й три сестри.

Закінчив Академію Служби безпеки. Згодом отримав другу й третю вищі освіти — економіста і юриста. Працював у Міжнародному фонді "Відродження". П'ять років очолював одну з провідних столичних будівельних компаній "XXI століття".

До парламенту пройшов по мажоритарному округу №151 на Полтавщині. Каже, провів виборчу кампанію за свої гроші. Скільки витратив — не зізнається.

Із Віталієм Кличком познайомився шість років тому на семінарі-тренінгу з управління та стратегічного планування.

— Із Кличком у перерві грав у пін-понг. Виграв я, — згадує Кутовий. — Віталій пожартував: "Тарасе, після обіду будемо боксувати".

Від першого шлюбу має 5-річну доньку Соломію. Удруге одружився торік із тележурналісткою Антоніною. Весілля справляли в грузинському місті Батумі.

Зараз ви читаєте новину «"Усі проблеми в країні звелися до однієї людини"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

29

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути